Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Jabuke na veletržnici u Tasovčićima, rekodno jeftine 0,5 do 1,0 KM

Jabuke na veletržnici u Tasovčićima, rekodno jeftine 0,5 do 1,0 KM

by | 25. siječnja 2019. 16:10 | Vijesti

   Od otvaranja čapljinske veletržnice u Tasovčićima prije dvadesetak godina, prema barometru cijena Radiopostaje Čapljina, jabuke u sred zime nikada nisu bile jeftinije. Trenutačna cijena domaćih jabuka, koje nude uglavnom prodavači iz Gradačca i Gračanice, je 0,5 do 1 KM i ništa više. Primjerice koncem siječnja prošle godine cijenile su se od 0,8 do 1,8 KM, dok su 25. siječnja 2013-te bile 0,9 do 1,6 KM itd. Razlog za tako potrošačima pristupačnu cijenu kraljice voća je u obilnom urodu u cijeloj Europi, pa ih je postalo važno prodati. Još se mogu naći i domaće kruške čija je cijena 1,1 do 1,6 KM. Od domaćeg voća ima još suhih smokava koje su uglavnom 4 do 6 KM, kivija čija je cijena od 0,5 do 1,2 KM, jezgre oraha koji su od 14 do 17 KM. Orasi u ljusci su 4 do 5 KM za kilogram. Uglavnom, to bi bilo sve od domaćeg voća, dok se od agruma iz Neretve nude naranče čija je cijena 1,8 do 2 KM, te limun po cijeni 2,3 do 2,5 KM.

   Kod povrća nekoliko je promjena, skuplji su krumpiri kojih nema ispod 0,8 nevesinjski pa do 1,0 KM uvozni čakovački, Porasla je i cijena karfiola koji je sada 3 do 3,2 KM, zatim raštike koja se cijeni od 5 do 6 KM, te zelena salata čija je cijena 1,6 do 2,2 KM. Zabilježili smo tri manja pojeftinjenja, kupusa koji se cijeni 0,65 do 0,70 KM, zatim crvenog luk čkoji se cijenio od 1,3 KM uvozni austrijski pa do 2,6 KM domaći. Planinski ispred veletržnice cijenio se 3 KM za kilogram. Iznenađuje niža cijena bijelog luka, unatoč skromnijoj ponudi, od 4 do 6 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene kelj je i dalje 0,8 do 1,2 KM, kupus pupčar 1,6 do 2 KM, blitva i špinat su od 2,5 do 3,5 KM, mrkva i cikla 0,8 do 1 KM, dok je prasa od 2 do 3 KM. List peršina cijeni se od 5 do 6, a celera od 5 do 7 KM za kilogram. Standardna je i cijena graha, po cijeni od 1,9 KM može se naći američki, kanadski je 3, argentinski 3,2, a domaći kada se pojavi, 5 do 6 KM za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

    Treba svakako istaknuti da su bura i hladnoća smanjile i ponudi i potražnju, kako unutar, tako i ispred veletržnice u Tasovčićima. Osjetilo se to primjerice, na ponudi ribe, uz somiće po uobičajenih 6 KM, u većim količinama, nudili su se još pastrva iz uzgoja po cijeni od 9 i šaran 11 KM, dok su fileti bili 14 KM za kilogram. Ponuda mliječnih proizvoda u prvom redu različitih vrsta sira, sve je bogatija, a cijene se kreću od 4 KM mladi pa do 20 suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima cijenio se 18 KM, dok je suhi ovčji sir iz Podveležja oko 15 KM za kilogram. Miješani ovčji kravlji sir cijenio se 12 KM, a naš je dojam da najbolje ide sir s Morina, na kojega je i naviknulo stanovništvo juga Hercegovine. Drva su bila uobičajenih 80 do 85 KM prostorni metar oblovine, dok su cijepana od 90 do 100 KM za prostorni metar. Vreća drva cijenila se 6 KM. Uz navedeno na prilazu je bilo i razne druge robe od domaćih jaja, preko ljekovitog bilja i odjevnih predmeta, pa do presadnica voća.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...