Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Od 23. rujna državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH, u Hrvatsku na 12h mogu uz opravdan razlog

Od 23. rujna državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH, u Hrvatsku na 12h mogu uz opravdan razlog

by | 28. rujna 2021. 15:31 | Vijesti

Prelazak granice s Republikom Hrvatskom, posljednjih dana je glavna tema. Naime, tijekom ljetnih mjeseci državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Bosni i Hercegovini su imali mogućnost ulaska na teritorij Hrvatske na 12h sati bez zadovoljavanja epidemioloških mjera.

No, od 23. rujna, ažuriranjem Europske liste sigurnih zemalja, Bosna i Hercegovina se nalazi na crvenoj listi i samim time preporučeno je ukidanje mogućnosti ”nebitnih” putovanja za državljane Bosne i Hercegovine.

Antun Ljubić, voditelj Službe za granicu PU Dubrovačko-neretvanske nam je kazao kako to u potpunosti ne vrijedi za državljane Hrvatske s prebivalištem u BiH:

– Odluka o privremenoj zabrani i ograničenju prelaska prekograničnih prijelaza Hrvatske, koja su još uvijek na snazi, a na snazi su od početka pandemije sa svojim izmjenama, je odredila da državljani koji dolaze iz trećih zemalja moraju zadovoljavati uz epidemiološke uvjete i opravdanost ulaska. To se odnosi na državljane trećih zemalja koji prilikom svog svakog putovanja u državu Europske unije, pa tako i u Hrvatsku mogu putovati isključivo ukoliko se radi o nužnim putovanjima. Za državljane EU koji žive na području BiH, odnosno državljane Republike Hrvatske, pa tako i za državljane BiH u ovom slučaju se stvari mijenjaju samo u dijelu što sada moraju opravdati svoj ulazak, ukoliko bi ulazili u RH na ovih 12 sati koji su stavljeni kao izuzetak gdje se ne traži zadovoljavanje epidemioloških uvjeta. Razlozi mogu biti npr. neki osobni, obiteljski ili gospodarski i ukoliko ne zadovoljavaju epidemiološke uvjete (nisu potpuno cijepljeni, preboljeli ili ne posjeduju negativan test) uvjet je da se u Hrvatskoj mogu zadržati samo tih 12 sati. – kazao je Ljubić.

Kada su u pitanju osobe koje posjeduju potvrdu o preboljenom koronavirusu, negativan brzi antigenski ili PCR test, te potpuno cijepljene osobe, mogu se slobodno kretati kako po Europskoj uniji tako i u Hrvatskoj, bez obzira jesu li iz trećih zemalja, u ovom slučaju BiH – ističe Ljubić.

Voditelj Službe za granicu RH Antun Ljubić je kazao kako se situacija mijenja iz dana u dan, no da ne očekuju potpuno zatvaranje:

– Svjesni smo ozbiljnosti situacije i svih nekih dosadašnjih mjera, međutim mislim da je dosta stvari preventivno odrađeno, da je veliki broj ljudi cijepljen i definitivno je cijepljenje u odnosu na uvjete prelaska jedna privilegija jer osobe koje su duplo cijepljene ili preboljele COVID-19 u RH mogu ulaziti bez dodatnih uvjeta.

Dakle, u Republiku Hrvatsku, državljani Hrvatske s prebivalištem u BiH mogu ući u Hrvatsku na 12 sati, no uz opravdan razlog.

 

Cijeli razgovor s Antunom Ljubićem, voditeljem Službe za granice PU Dubrovačko-neretvanske poslušajte u tonskom prilogu: 

{mp3}antunljubicgranica{/mp3}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...