Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

AUDIO: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

AUDIO: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

by | 28. kolovoza 2023. 15:41 | Aktualno, Vijesti

Čović: Trebamo biti ponosni na sve dobro što je ‘niklo’ iz Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te okruglim stolom „Krivotvorenje povijesti“ u Mostaru je u ponedjeljak obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

– Današnji dan je preznačajan, tim činom smo stali u zaštitu svog hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine, jer smo razumjeli da se nitko drugi nitko neće organizirati i suprotstaviti napadu na BiH, ugrozi života i imovine. Kada je 1991. godine napadnuto Ravno, sve se spalilo i rastjeralo, poruke su bile jasne; mi smo se organizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a kasnije i kroz Hrvatsku Republike Herceg-Bosnu – izjavio je tom prigodom predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako su sve nadležnosti i institucije HRHB sastavnica današnje BiH.

– Ono što me veseli je da smo sve institucije zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti HRHB uspjeli implementirati kao sastavnicu današnje dejtonske BiH, u našu domovinu. Činjenica je da tamo gdje nismo bili organizirani da je hrvatski narod stradao i da je rastjeran. Možemo biti zahvalni svakom pojedincu koji je u to vrijeme imao mudrosti i hrabrosti te su vizionarski prepoznali trenutak da se zaštiti svoj narod. Značaj HRHB će se dugo istraživati od povjesničara i znanstvenika, a što se tiče politike, mi je trebamo vjerodostojno promovirati i biti ponosni na sve dobro što je niklo iz HRHB – poručio je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) Ivo Čolak kratko se osvrnuo na povijesni okolnosti, podsjetivši kako je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana 18. studenoga 1991. godine, a na današnji dan dvije godine kasnije utemeljena je i Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

– HRHB, koja je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, je postojala i nakon uspostave Federacije i nakon donošenja Ustava FBiH 1994. godine, sve do svoga samoukinuća 1996. godine. Mi danas obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu ovim okruglim stolom „Krivotvorenje povijesti“, a nakon toga obilježavanje se nastavlja popodne u Grudama. Osnovna poruka skupa i obilježavanja je da to ostane mladim generacijama – kazao je Čolak.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u popodnevnim satima u Grudama.

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!