Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

AUDIO: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

AUDIO: Obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

by | 28. kolovoza 2023. 15:41 | Aktualno, Vijesti

Čović: Trebamo biti ponosni na sve dobro što je ‘niklo’ iz Hrvatske Republike Herceg-Bosne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te okruglim stolom „Krivotvorenje povijesti“ u Mostaru je u ponedjeljak obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

– Današnji dan je preznačajan, tim činom smo stali u zaštitu svog hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine, jer smo razumjeli da se nitko drugi nitko neće organizirati i suprotstaviti napadu na BiH, ugrozi života i imovine. Kada je 1991. godine napadnuto Ravno, sve se spalilo i rastjeralo, poruke su bile jasne; mi smo se organizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a kasnije i kroz Hrvatsku Republike Herceg-Bosnu – izjavio je tom prigodom predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako su sve nadležnosti i institucije HRHB sastavnica današnje BiH.

– Ono što me veseli je da smo sve institucije zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti HRHB uspjeli implementirati kao sastavnicu današnje dejtonske BiH, u našu domovinu. Činjenica je da tamo gdje nismo bili organizirani da je hrvatski narod stradao i da je rastjeran. Možemo biti zahvalni svakom pojedincu koji je u to vrijeme imao mudrosti i hrabrosti te su vizionarski prepoznali trenutak da se zaštiti svoj narod. Značaj HRHB će se dugo istraživati od povjesničara i znanstvenika, a što se tiče politike, mi je trebamo vjerodostojno promovirati i biti ponosni na sve dobro što je niklo iz HRHB – poručio je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) Ivo Čolak kratko se osvrnuo na povijesni okolnosti, podsjetivši kako je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana 18. studenoga 1991. godine, a na današnji dan dvije godine kasnije utemeljena je i Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

– HRHB, koja je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, je postojala i nakon uspostave Federacije i nakon donošenja Ustava FBiH 1994. godine, sve do svoga samoukinuća 1996. godine. Mi danas obilježavamo jubilarnu 30. obljetnicu ovim okruglim stolom „Krivotvorenje povijesti“, a nakon toga obilježavanje se nastavlja popodne u Grudama. Osnovna poruka skupa i obilježavanja je da to ostane mladim generacijama – kazao je Čolak.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u popodnevnim satima u Grudama.

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...