Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nevolje južnohercegovačkih voćara s niskim jutarnjim temperaturama: Orošavanjem protiv mraza

Nevolje južnohercegovačkih voćara s niskim jutarnjim temperaturama: Orošavanjem protiv mraza

by | 14. ožujka 2022. 17:30 | Vijesti

   O problemima proizvođača presadnica već smo pisali, zbog niskih temperatura povrtlari blagovremeno ne preuzimaju presadnice za rasađivanje, ali scenu koja nas je zatekla na nekadašnjem imanju Poljoprivredne škole Čapljina, uz vilu rusticu Mogorjelo do sada nismo naišli.

Jutro koja minuta iza osam sati nevjerojatnu scenu mladi voćnjak bresaka kao usred žestoke zime. Led na granama, led na cvjetovima, jednostavno voćke okovane ledom totalno odudaraju od okolnog pejzaža, kao usred žarkog ljeta prskalice rade punom parom. Provjerili smo i temperaturu, ujutro u obližnjim Strugama Pero Spajić, povrtlar iz tog čapljinskog naselja izmjerio je – 2,7 Celzijevih stupnjeva.

   Jutarnja scena ne obećava ništa dobro, što više upitnim dovodi i opstanak samih stabala, međutim u popodnevu oko 14 sati zatekli smo potpuno drugačiju sliku, leda nema ne baš bujni cvjetovi djeluju sveže i neoštećeno. E sad, je li stradao tučak, teško je reći. Vlasnika nismo uspjeli pronaći, međutim na osnovu stručne literature utvrdili smo da da je orošavanje, odnosno prskanje voćaka ili vinove loze vodom jedan od najefikasnijih načina sprečavanja šteta od mraza. Hercegovci su metodu orošavanja prozvali kišovanjem, ali ništa zato, pratit ćemo hoće li u voćnjaku od kojega bi se zastidio i Djeda Mraz biti plodova, odnosno bresaka.

Tekst i foto: D. Musa

KORIŠTENJE TEKSTA ILI SLIKE SAMO UZ ODOBRENJE AUTORA!

{gallery}2022/3/315ledenice{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...