Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nogometno prvenstvo BiH: Autsajderi favorite ruše kao kule od karata

Nogometno prvenstvo BiH: Autsajderi favorite ruše kao kule od karata

by | 7. studenoga 2018. 14:15 | Vijesti

   Nogometno prvenstvo Bosne i Hercegovine ušlo je u jednu od najzanimljivijih faza od kada postoji ‘Premijera’, akcije favorita ruše se kao kule od karata s jedne strane, dok su s druge strane papirnati autsajderi sve živahniji. Bosanskohercegovačka Premijer liga trenutačno podsjeća na svoju imenjakinju englesku Premier League u kojoj ni okorjeli kladioničari nisu dovoljno hrabri igrati „fiks“ ili po naški „siguricu“ u susretima prvog i posljednjeg na ljestvici. Upravo to se događa i u aktualnom prvenstvu BiH.

   Posve neočekivano rodonačelnik toga trenda je GOŠK iz Gabele, svojedobno sinonim robusne domaćinske momčadi. Podsjećamo, „lavovi“ su najprije u četvrtom kolu na Koševu iznenadili Sarajevo osvojivši prvi gostujući bod u sezoni. Priključio se Čelik kojeg na početku prvenstva, imajući na umu iskustva iz proteklih sezona, nisu shvaćali ozbiljno, a Zeničani su na Bilinom Polju savladali Željezničar, pa Zrinjski, ne obazirući se što su između te dvije utakmice na Pecari, „popili“ šest komada. Zahvaljujući pobjedama nad u tim trenucima vodećim momčadima, Zeničani su se vinuli u sredinu ljestvice. GOŠK se u međuvremenu okuražio, pa je u sedmom kolu, u Gabeli otkinuo bod u tom trenutku potentnom Širokom Brijegu, nakon čega je morao odstupiti trener Boris Pavić.

   U međuvremenu „lavovi“ kao da su vrebali novu priliku, a ugrabili su je u dvanaestom kolu na Grbavici, na opće čuđenje savladavši Željezničar, 1:2, zaustavljajući ga u hodu prema vrhu ljestvice. To je bila osma utakmica ta dva kluba, a prvi trijumf Gabeljana! Dakle, ‘velikima’ više ni tradicija ne pomaže. Da su postali pravi izazov za „male“ GOŠK je demonstrirao u petnaestom kolu pobijedivši u Gabeli Sarajevo s 1:0. Bio je to susret u tom trenutku prvog i zadnjeg na ljestvici. Po završetku utakmice Husref Musemić je sportski čestitao Gabeljanima na pobjedi. Međutim, kako dalje nije bilo favorita GOŠK je nastavio promašivati i gubiti, a u vatru je uskočila Zvijezda, novak u ligi, koja je nastavila demontiranja „velikih“. Prvo su „sve zvijezde“ izbrojali Željezničaru u gostima, a zatim i Zrinjskom doma.

   Saldo je vrlo zanimljiv, pa je tako primjerice GOŠK u sedam utakmica s klubovima tzv. velike četvorke – Sarajevo, Zrinjski, Željezničar i Široki Brijeg, osvojio osam bodova, a u devet utakmica s ostatkom lige samo pet!? Gdje je tu logika, nema je! Međutim, cijenimo da su navedenom trendu kumovala tri razloga, prvi je svakako motivacija, dokazati se i pokazati protiv jakih izazov je svakom sportašu pa i nogometašu. Svjedočili smo tomu nedavno u Gabeli, kada su se nogometaši GOŠK-a protiv igračkim kvalitetom jačeg suparnika – Sarajeva, „lavovski“ borili i izborili bodove. Dakle, motivacija je u takvim utakmicama vrlo bitna, dok s druge strane na papiru jači, protivnike znaju i podcijeniti. Drugi razlog, je mala razlika u kvaliteti među ekipama. Prevagu obično donose jedan ili dva rijetko tri igrača. Riječ je o igračima koji odskaču nogometnim umijećem. Gledano po klubovima takvi su primjerice, Ahmetović i Velkovski u Sarajevu, Bilbija i Jakovljević u Zrinjskom, Krpić i Čurjurić u Željezničaru. Široki Brijeg je odlaskom Wagnera izgubio tu supstancu, dok se ona ne postigne, morat će se zadovoljiti pratnjom navedenom trojcu.

   Treći, vrlo značajan razlog je suđenje. Suce nećemo hvaliti, da se ne urekne, ali moramo naglasiti da na većini utakmica nisu utjecali ni na igru ni na rezultat. Pustili su da se igra, a to je donijelo novu kvalitetu bh. nogometu. Dakle, u odnosu na prošle sezone ‘Premijera’ očito je nije igrači kvalitetnija, ali se zato igra zanimljiviji nogomet, koji jamči za sezonu dvije i kvalitetne pomake. Za nogomet je vrlo bitno da suci ne štite favorite, a kada je tako onda se može očekivati svašta, kao već navedeni primjer da posljednji zaustavi prvoga i to u punom naletu.

  1. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...