Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nizom događaja u Dračevu obilježena 143. obljetnica Hercegovačkog ustanka

Nizom događaja u Dračevu obilježena 143. obljetnica Hercegovačkog ustanka

by | 18. lipnja 2018. 14:11 | Vijesti

Udruga mladih sela Dračevo “Hercegovac” dvodnevnom manifestacijom obilježila je 143. obljetnicu Hercegovačkog ustanka.

Prvog dana manifestacije Hercegovačkog ustanaka održana je biciklistička utrka na ruti Dračevo – Struge – Čapljina – Čeljevo – Dračevo. U kategoriji cestovnih bicikala pobijedio je Toni Zorić, a u kategoriji brdskih bicikala najbrži je bio Miloš Bodiroga.
U nedjelju, drugog dana manifestacije, održano je natjecanje u skokovima s Kule u rijeku Krupu, nakon neizvjesne borbe najbolji je bio Jure Pavić iz Metkovića.

143. obljetnica Hercegovačkog ustanka okončana je domoljubnom poezijom. Hercegovački književnici i ljubitelji poezije u okviru pjesničke večeri “Munja od Gabele” odali su počast herojima Hercegovačkog ustanka ali i vitezovima našeg doba. Dušan Musa, novinar RPČ večer poezije otvorio je pjesmom Munja od Gabele Augusta Šenoe, kojom je ovaj poznati hrvatski pjesnik opisao početak Hercegovačkog ustanka. Zatim je iz opusa hercegovačkih pjesnika niz Krupu i Neretvu potekla poezija našeg suradnika Ive Raguža, Jelene Bender, Joze Jakiše, Marka Tokića, Ivana Vrljića, Marine Kljajo, Stanka Krnjića, Srećka Marijanovića, fra Miljenka Stojića, Dragana Ivankovića, Ljube Krmeka, Marele Jerkić Jakovljević, Marija Kneževića i Borisa Njavre. Nagradu za najbolju pjesmu dobio je profesor Marko Tokić.
U ambijent pjesničke večeri “Munja od Gabela” na Kulini uklopila se i grmljavina, međutim kiša je zaobišla Dračevo pa su pjesnici i posjetitelji nastavili druženje uz brudet. Inače, cilj manifestacije obilježavanja Hercegovačkog ustanka je spriječiti zaboravljane prošlosti i događaja koji su od istinske važnosti za povijest Hrvata u Bosni i Hercegovini, a među takve događaje sigurno spada i Hercegovački ustanak.

{gallery}2018/Hercegovcki_ustanak{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...