Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Obilna ponuda jabuka i krušaka cijene povoljne, domaća slanina 15 KM do 18 KM za kilogram

Obilna ponuda jabuka i krušaka cijene povoljne, domaća slanina 15 KM do 18 KM za kilogram

by | 27. prosinca 2019. 16:48 | Vijesti

   Nirvana unutar kapija veletržnice u Tasovčićoma se nastavlja, dok je ispred kapija i koncem ovoga tjedna bilo živo. Skromne ponuda i tražnja rezultirala je stabilnim cijenama voća i povrća. Od povrtlarskih kultura u odnosu na kraj prošloga tjedna minimalno su rasle cijene četiri artikla, zelena salate 1,3 do 1,5 KM, zatim peršina i celera koji se sada cijene 2,5 do 4 KM, te brokula koje su 2,5 do 3,0 KM. Korijen peršina je 4 do 5, a celera 3 KM za kilogram. U odnosu na barometar cijena prošloga petka značajnije je pala, cijena karfiola koji je 1,0 do 1,5 KM.

   Cijene ostalog povrća zadržale su manje više, prošlotjednu razinu, pa se tako krumpiri cijene od 0,5 do 0,8 KM, kupus je i dalje od 0,25 do 0,40 KM, kelj je 0,5 do 0,6 KM, mrkva je od 0,7 do 1,0 KM, a cikla 0,8 do 1,0 KM. Cijena raštike se ustalila na 1,5 do 2,2 KM, kupus pupčar – prokulice su 1,7 do 2,0 KM, blitva je 1,5 do 2,0 KM, špinat 1,3 s otvorenog do 2,2 KM plastenički. Prasa se cijeni od 1,0 KM debele, pa do 2,6 KM tanke stabljike. Crveni luk je od 0,7 uvozni pa do 1,6 KM tzv. pogačar iz okolice Bugojna, bijeli luk je od 5 KM, refuza, pa do 7 KM vijenci, domaći grah u zrnu je 5 do 6 KM. U ponudi su još razne vrste tikava čija cijena je uglavnom oko 1 KM, te repe i rodakve koje se cijene od 1 do 1,2 KM za kilogram.

   Uz krumpire najbogatija bila je ponuda domaćih jabuka i krušaka čija je cijena pristupačna, jabuke su d 0,7 pa do 1,2 KM, a kruške 1,0 do 1,7 KM. Prodavači iz okolice Gradačca i Gračanice, ističu da će krušaka biti sve do konca siječnja iduće godine, što je zanimljiva novina u ponudi domaćeg voća. Suhe smokve su 5 do 7 KM, orasi u ljusci 5 do 6 KM, a jezgra od 13,5 KM uvozni pa do 19 KM domaći. Kivi se cijeni od samo 0,7 pa do 1,2 KM, kineski kesten je 5 KM, dok se ispred veletržnice nudio domaći po cijeni 3,5 KM za kilogram.

   Voće iz Neretve, mandarine su nešto skuplje 1,0 do 1,2 KM, a naranče jeftinije 1,8 do 2 KM. Rijetke klementine su 1,5 do 1,7 KM, limun je 2,5 do 3 KM, a grejp je oko 1,5 KM za kilogram. Sve navedene cijene voća i povrća, su na veliko.

   Ispred veletržnice bilo je znatno življe, a posebno dobru prođu imalo je meso domaćih životinja, pa se tako slanina cijenila od 15 KM s Kupresa, pa do 18 KM iz Nevesinja. Suha bravetina bila je 25 KM, goveđa ribica 27 KM, domaći čvarci i kobasice bili su po 16 KM itd. Kao zanimljivost ističemo ovčji loj koji se cijenio 6 KM za kilogram. Mladi sir je bio 5 do 6 KM, a novina je bio crnogorski sir iz kace, po cijeni 8 KM kilogram. Kravlji sir bio je 10 do 12, ovčji od 15 iz Podveležja, 18 s Morina, pa do 20 KM sa Zelengore. Iz Jablaničkog jezera stigle su zanimljive vrste ribe tolstobik i amur koji su se cijenili po 10 KM, dok su očišćeni bili po 15 KM, pastrva je bila 9, očišćena 10 KM, a šaran 10 KM za kilogram. Somići su bili 6 KM, a nakon dužeg vremena bilo je i jegulje koja se cijenila 40 KM za kilogram.

   Topli jesen i početak zime smanjili su tražnju za drvima, međutim cijena se drži na 90 KM oblovina pa do 100 KM za prostorni metar, cijepana. Domaća jaja bila si od 0,20 do 0,30 KM za komad, dok se cijena peradi kretala od 8 KM mlade koke, pa do 25 KM pijetlovi. Uz navedeno na prilazu veletržnici nudi se i razna druga roba, kao što su ljekovite trave, alatke kovača iz Vareša, stajski gnoj, domaće vino i sirće i slično.

D. Musa

 

POZOR

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2019/191228pijaca{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...