Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Priprema za blagdane: Planule najskuplje nordijske jelke po cijeni od 60 KM

Priprema za blagdane: Planule najskuplje nordijske jelke po cijeni od 60 KM

by | 20. prosinca 2019. 11:49 | Vijesti

   Nije kao nekada, ali ponuda božićnih drvaca na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, je više nego dobra. Nude se u rasadniku za tu namjenu uzgojene jele i smrče u različitim varijacijama. Željka Kapular iz Čapljine, ističe da sadnice uzgojene u Uskoplju – Gornjem Vakufu, za tamošnjeg uzgajivača prodaje nepuno desetljeće:

   „Ove godine prodaja je krenula ranije, narod je počeo kiti ima skoro desetak dana. Dosta se traže kvalitetniji borovi – prave i srebrene jele, smrča manje-više, iako je i jeftinija. Smrča čim se u toplo unese, iglice počnu opadati, nije dugotrajna. Božićna drvca kupuju uglavnom isti kupci, pa su uvidjeli što im više odgovara, mlađe gospođe ne vole da im iglice svakodnevno padaju na pod. Uz uobičajene jele imamo srebrene i bijele, bilo je i nordijskih, ali su se već rasprodale. Već sam rekla imamo stalne mušterije koje čim se pojave odmah kupe ono što žele“, kaže gospođa Željka, te na upit o cijeni, nastavlja:

   „Cijena se kreće od 20 KM ove manje, pa do 50 KM, zavisno od veličine. Nordijske su bile 60 KM, a te najskuplje najprije su otišle. Ljudi koji ranije kite hoće kvalitetna drvca, zbog djece, čistoće, ugođaja. Malo smo iznenađeni ranom tražnjom ove godine“.

   Zanimljivo, jedno vrijeme su se na veletržnici u Tasovčićima, prodavala i Božićna drvca u saksijama, međutim ta je praksa nestala. Kako smo čuli od prodavača, razlog je što većina nakon prolaska Božićnih blagdana i Nova godina, ne zna kamo s takvom biljkom. Ako se koristi više godina treba je stalno zalijevati, a nema se kamo posaditi, „jer nije loza, a ni voćka“, lakonski je primijetio jedan od sugovornika. Uglavnom, ponuda je zadnjih godina standardna, a cijene ne variraju.

{gallery}2019/jelkice{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!