Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Neumski hotelijeri zadovoljni popunjenošću smještajnih kapaciteta

Neumski hotelijeri zadovoljni popunjenošću smještajnih kapaciteta

by | 11. rujna 2023. 18:21 | Aktualno, Vijesti

Hotelijeri u Neumu zadovoljni su popunjenošću svojih smještajnih kapaciteta u špici sezone, a ističu kako očekuju da će dobri rezultati biti ostvareni u rujnu i listopadu.

– Iako je početak sedmog mjeseca bio dosta „klimav“, mislim da je sve došlo na svoje. Sredinom srpnja sve je krenulo i do sada su kapaciteti dosta dobro popunjeni, nakon čega možemo reći da je sezona bila dosta uspješna – kazao je potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Najveći broj gostiju dolazi iz zemalja EU, a bilježi se i povratak turista s Dalekog istoka.

– Što se tiče hotelskih gostiju, to su uglavnom inozemni gosti u predsezoni i postsezoni, uglavnom iz Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske, skoro svih zemalja iz EU. Bude nam se opet azijska tržišta, ti gosti polako dolaze u malo veći brojkama, što je dobra stvar za zimsko razdoblje, a što se tiče špice sezone, veliki je priljev gostiju s domaćeg tržišta i dijaspore – izjavio je Krešić.

Strahovalo se da će otvaranje Pelješkog mosta biti pogubno za neumski turizam što se na kraju pokazalo netočnim. Ipak, problem prelaska granice i dalje je prisutan.

– Jedan od problema je stroži režim prelaska granice od kada je Republika Hrvatska ušla u Schengen. Imali smo u lipnju sastanak na najvišoj razini između BiH i Hrvatske gdje je dogovoreno da će gostima biti olakšan prelazak granice. Kreće vrijeme grupnih posjeta pa ćemo vidjeti hoće li taj sastanak olakšati protok ljudi. U predsezoni smo definitivno imali problem s usporenim prelaskom granice kada su u pitanju organizirane grupe – kazao je Krešić.

Govoreći o budućnosti turizma u jedinom bh. gradu na moru, kazao je kako se mora raditi na brendiranju Neuma te na produžetku sezone.

– Sve aktivnosti koje poduzimamo trebamo produžiti, da nam ne završavaju početkom rujna, već da traju kroz listopad i kasnije, tako da našim gostima nešto ponudimo u tom razdoblju. Nama hotelijerima rujan i listopad su i dalje špice sezone, ne onim intenzitetom kao u prethodna dva mjeseca, ali su kapaciteti na 80 ili 90 posto popunjenosti – dodao je.

Prema njegovoj procjeni, neumski hoteli oko 60 posto ukupnih prihoda generiraju u sedmom i osmom mjesecu.

– Međutim, moramo znati da je kod nas zastupljen konferencijski turizam u travnju, svibnju i listopadu kada nemamo toliko individualaca i veliku potražnju za hotelima, tako da su ti eventi i taj konferencijski turizam itekako bitni za poslovanje – zaključio je potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić. .

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...