Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Neumski hoteli rasprodani za doček nove godine

Neumski hoteli rasprodani za doček nove godine

by | 26. prosinca 2023. 12:58 | Aktualno, Vijesti

Neum će u vrijeme novogodišnjih praznika ugostiti više od dvije tisuće turista, a slobodnih mjesta u tamošnjim hotelima više nema.

– Oni koji su odlučili otvoriti hotele u ovom razdoblju popunili su svoje kapacitete. Imat ćemo četiri hotela otvorena i zajedno s još nekoliko manjih, obiteljskih hotela imat ćemo negdje oko 2.000 gostiju što je pristojan broj s obzirom da nismo imali običaj raditi u vrijeme Nove godine – kazao je  potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Zanimljivo je da će Novu godinu u jedinom bh. gradu na moru dočekati mahom strani turisti.

– Devedeset posto su to gosti koji dolaze izvana, Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Poljaci – kazao je Krešić.

Jedan od razloga zašto su izabrali upravo Neum su konkurentne cijene. Cijena aranžmana u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata u Silvestarskoj večeri je od 100 do 150 maraka s uključenom hranom i pićem, dok je cijena polupansiona u neumskim hotelima od 80 do 140 maraka po osobi.

Krešić se osvrnuo i na turističke rezultate ostvarene u 2023. godini, kazavši kako su turistički djelatnici više nego zadovoljni.

– Sezona je bila odlična. Imali smo fizički rast broja noćenja od nekih 5 do 10 posto, ovisno od hotela do hotela, a rast prihoda bio je još veći. Već smo u pripremama za novu sezonu, booking je dobar, najave su dobre i nadamo se i očekujemo jako dobru i uspješnu 2024. godinu – istaknuo je.

Cijene aranžmana u sljedećoj godini bit će na razini ovogodišnjih.

– Nemamo puno prostora za rast, možda eventualno za 5-6 posto kako bismo pratili inflaciju – ocijenio je Krešić.

Problem s kojim će se neumski hotelijeri boriti ne samo sljedeće godine nego i dalje u budućnosti, je nedostatak radne snage.

– Radnika jednostavno nema. Svi se borimo kako znamo i umijemo. Ono što će 2024. godina donijeti je to da ćemo vjerojatno morati uvoziti radnu snagu jer domaćih radnika nema – kazao je Krešić.

Kada je u pitanju visina plaća u Nemu, Krešić kaže kako se u hotelijerstvu one na razini prosječne  plaće u Federaciji BiH i više.

– Mislim da su to pristojne i dobre plaće. Mi raspisujemo natječaje na koje se nitko ne javlja. Imamo stalnu radnu snagu što je dobra okosnica, ali sezonaca jednostavno nema i prisiljeni smo uvoziti radnu snagu – kazao je otpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Foto/tekst: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...