Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Neum domaćin Petog kongresa o katastru u BiH

Neum domaćin Petog kongresa o katastru u BiH

by | 18. rujna 2023. 10:56 | Aktualno, Vijesti

Peti kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Zemljišna administracija podloga za ekonomski razvitak” održat će se u Neumu od 27. do 29. rujna u organizaciji Geodetskog društva Herceg Bosne (GDHB). ).

Ravnatelj Federalne uprave geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU) Željko Obradović istaknuo je kako ta uprava u svom djelovanju nastoji biti inovativna i pratiti najnovije i suvremene trendove u području zemljišne uprave te da su rezultat tog nastojanja rezultati koje je postigla u posljednjih petnaestak godina, navode organizatori.

– U skladu s motom kongresa “Podloga Zemljišne uprave za ekonomski razvoj”, osobno ću prezentirati kako FGU vidi jedan uspješan sustav zemljišne administracije koji maksimalno podržava ekonomski razvoj. Zapravo je to prezentacija trenutnih projekata i aktivnosti, ali i vizije sustava koje FGU planira izgraditi. Bit će prezentirana nova arhitektura zemljišnoknjižnog i katastarskog informacijskog sustava u FBiH i projekt izlaganja na javni uvid u podatke izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta, a predstavit ćemo i planirane projekte te aktivnosti – kazao je Obradović.

Dodao je kako smatra da će sudionici kongresa iz planiranih prezentacija steći dovoljno korisnih informacija za svoj daljnji rad.

– Mislim da je Društvo izabralo vrlo kvalitetne predavače i aktualne teme za uvodna predavanja. Tu je u prvom redu predavanje ravnatelja Geodetske uprave Slovenije i člana Upravnog odbora Eurogeographicsa Tomaža Peteka o “Green Dealu“ (zelenom dogovoru), tijekom kojeg će se sudionici kongresa moći upoznati s aktualnostima i izazovima s kojima se sektor zemljišne uprave susreće u EU. Drugim predavanjem profesora Nedima Tune s Geodetskog odsjeka Građevinskog fakulteta u Sarajevu obilježit ćemo 70 godina od početka nove izmjere teritorije BiH Zaključno će Maho Taso govoriti o važnosti registra cijena nekretnina za pravilno funkcioniranje tržišta nekretnina – naglasio je Obradović.

Pored toga, bit će prezentirana 23 rada koji dolaze iz BiH, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Austrije, a svi radovi su, kako se dodaje, bogati podaci i informacije potrebne za svakodnevni rad geodetskih stručnjaka.

– U prvom redu očekujem da kongres prođe po planiranom rasporedu, te da svi sudionici prikupe dovoljno informacija i podataka potrebnih za svoj svakodnevni rad i planiranje budućih aktivnosti. Također, očekujem da se na marginama kongresa sudionici druže i razmijene profesionalne, a napose životne informacije. Svi do sada organizirani kongresi o katastru su garancija da će i ovaj kongres pružiti dosta zanimljivih sadržaja i dati priliku svim sudionicima da se upoznaju s trenutnim i budućim projektima kako u BiH, tako i u regiji te na međunarodnoj sceni – zaključio je ravnatelj Federalne uprave za geodetske poslove. i imovinsko pravne poslove Željko Obradović.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...