Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

by | 18. ožujka 2024. 12:44 | Aktualno, Vijesti

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na domaćem tržištu, u Hrvatskoj je iz dana u dan sve veći broj stranih radnika i dok su u prošlog godini bili najbrojniji oni iz BiH i Srbije, od početka ove godine su to radnici iz Nepala.

Prema podacima MUP-a RH, u prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je izdano 32 725 dozvola za boravak i rad, od kojih najviše u graditeljstvu (12 792), zatim u turizmu i ugostiteljstvu (8088), industriji (4430), prometu i vezama (2442) i trgovini (1183).

Najveći broj dozvola za boravak i rad do 29. veljače ove godine izdan je državljanima Nepala -7038, iza kojih slijede oni iz BiH – 6039, Indije – 3469, Srbije – 3317, Filipina – 2936, Bangladeša – 2272 te Sjeverne Makedonije, Kosova, Turske i Uzbekistana.

S obzirom na to da su u prošloj godini najbrojniji strani radnici u Hrvatskoj bili oni iz BiH, a zatim Srbije, Nepala i Indije, da se primijetiti da su od početka ove godine Nepalci pretekli radnike iz BiH, a da su Indijci nadmašili Srbijance, navodi Fena.

Kada su u pitanju djelatnosti, i u prošloj kao i na početku ove godine, najviše dozvola za boravak i rad izdano je u graditeljstvu te u turizmu i ugostiteljstvu.

Dok bh. radnici odlaze na rad u Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju i druge zemlje, manjak radne snage na tržištu BiH primorao je poslodavce na druge načine pronalaska radnika i uvoz radne snage. Za sada se to najviše odnosi na sektore građevine i proizvodnje.

Prema informacijama s kojima raspolažu agencije za zapošljavanje iz BiH i u razgovorima s poslodavcima, najčešće su potrebni profili građevinskih radnika, a zemlje iz kojih najčešće dolaze su Turska, Bangladeš, Indija i Filipini.

Jedan od primjera je i mostarska dvorana koju većinom grade strani radnici. Trenutno na radovima u ovoj fazi izgradnje svakodnevno radi više od 30 radnika, a među njima je skoro polovica iz Nepala i Bangladeša.

Također, Neum kao jedini bh. grad na moru, uz veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata, s nekoliko tisuća stanovnika ne može zadovoljiti potrebe svih objekata. Do prije par godina tu je radio veliki broj radnika iz ostatka BiH, no većina ih je uz hrvatske radne dozvole i bolje uvjete, otišla dalje. Stoga su se posljednjih godina odlučili na dovođenje radne snage iz Nepala.

Ipak, poslodavci se nadaju kako će i domaći ljudi biti zadovoljni uvjetima koji im se nude i da će imati manji dotok strane radne snage.

Tekst/foto: HMS

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...