Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Ihtiofauna rijeka na čapljinskom području doživjela promjene: Umjesto pastrve, podustve i plotice naseljavaju se „zvijeri“ – som, štuka i bass

Ihtiofauna rijeka na čapljinskom području doživjela promjene: Umjesto pastrve, podustve i plotice naseljavaju se „zvijeri“ – som, štuka i bass

by | 22. studenoga 2019. 22:43 | Vijesti

   Nema plotice, nema gere, ali u čapljinskim rijekama ima soma, zaključak je koji se nameće nakon što se jedan od ribiča na čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima, pohvalio ulovljenim somom! Još prije desetljeće, dva, som se smatrao ribom mirnih ravničarskih rijeka – Save i Dunava, međutim vremena se očito mijenjaju i u vodi. Od ribiča koji se predstavio kao Sula, doznali smo da je brkata neman, ulovljena u Trebižatu, točnije kako reče „ispod Krešića mlinice u Strugama“. Riječ je o dijelu rijeke u blizini njezinog ušća uz Neretvu.

   Naravno, dok je ponosi ribič pozirao oko soma povela se rasprava među prisutnim prodavačima ribe. Mile Krvavac jedan od uzgajivača i prodavača ribe, naglašava da som u čapljinskim rijekama više nije iznenađenje.

   „Ima ga u Neretvi sve do Čapljine, primjerci ulovljeni u Krupi (rijeka kojom voda iz Hutova blata otječe u Neretvu op. a.), težili su i do petnaestak kilograma. Vjerojatno je i ovaj stigao iz Krupe, pa zašao kroz Neretvu u Trebižat“, pojašnjava u riblje tajne upućeni Mile.

   Od prodavača ribe doznajemo da se u Neretvi lovi čak i lubin, doskora tipično morska riba. Josip Vekić voditelja Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, konstatira da su pored soma, još neki predatori stigli „na Neretvu“.

   „Som je u Hutovom blatu primijećen od prilike prije pet, šest godina, još nema kapitalaca. Koliko znam najveći ulovljeni primjerak težio je 14 kilograma. On je predator pa stradaju podustva i plotica kojima se hrani, ne samo som nego još i štuka, te širokousni pastrnski grgeč, kojeg ribolovci zovu bass. To su također grabljivice koje se lako prilagođavaju i brzo šire“, ističe ing. Vekić, te pojašnjava:

   „Priroda se pobrinula za štuku, koja kada nema hrane pređe na kanibalizam, lovi najprije sitnije, a zatim i krupnije primjerke svoje vrste. Bass je relativna novina na ovom području ribičima je drag, ne samo zbog mesa, nego i zbog zanimljivog lova, dok zoolozi o njemu baš i nemaju lijepo mišljenje. Nekad u prošlom stoljeću, pušten je u Bačinska jezera, odakle se naselio u Kuti i Mali Neretvu, a onda uzvodno stigao do Čapljine“, kaže Vekić, te naglašava:

   „Ljeti kada je topla voda na oči mu se nauče mrena, pa otežano lovi. Međutim, taj ne bira. Ima velika usta u tom razdoblju lovi na vibracije sve od riba, žaba, vodenih, pa čak i otrovnih zmija“.

   Uglavnom, zbog jednog soma koji samo za ribiče nije iznenađenje u Neretvi, otkrivamo još dva predatora, koja su prijetnja autohtonim ribljim vrstama. U Hutovom blatu već duže vremena imaju problema sa sunčanicom, a sad su se odomaćila još tri predatora. Jasno zbog invazije alohtonih vrsta autohtonima se ne piše dobro. Kako smo doznali krivci nisu samo klimatske promjene i prodor slane vode uz Neretvu, nego i ljudi, koji u želji za poribljavanjem nedovoljno upućeni prenose alohtone vrste, koje onda prave dar mar na autohtonom ribljem fondu.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2019/191122som{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...