Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Boćanje: Mladi dolaze, ali Šampion drži svijetski rezultat

Boćanje: Mladi dolaze, ali Šampion drži svijetski rezultat

by | 18. prosinca 2020. 15:32 | Vijesti

   Nekad bilo, sad se spominjalo, moglo bi se reći za rezultatsku sliku jesenskog dijela sezone u boćanju. Kad to kažemo onda u prvom redu imamo na umu rezultate u u dvije tzv. tehničke discipline – brzinsko i štafetno izbijanje. Većinu medalja BiH je u svom zlatnom razdoblju od 2002. do 2012. godine, osvojila u preciznom izbijanju, uz ostalo Markica Dodig je osvojio naslov svjetskog prvaka, pobijedio na Mediteranskim igrama i Europskom prvenstvu, te Svjetskim igrama. U toj disciplini i u protekloj jesenskoj polusezoni, odličan rezultat od čak 28 poena, ostvario je Ante Dedić – Šampion, nekadašnji reprezentativac BiH, koji trenutačno nastupa za Čapljinu.

   Solidan rezultat u disciplini bliženje i izbijanje u krug, od 24 „punta”, ostvario je Ante Soldo, mladi Širokobriježanin. Boćarski klub Široki u toj disciplini uz Božu Naletilića, ima još jednog uspješnog mladog igrača, odnosno igrača koji može ostvariti iznad 20 poena.

   Međutim, nakon preciznog izbijanja u ostalim tehničkim disciplinama – brzinskom i štafetnoj izbijanju, daleko je od nekadašnje razine. Najbolji ovojesenski rezultat u disciplini štafetno izbijanje ostvarila je kombinacija Gruda Mladen Ćorluka i Dražen Glavaš, a iznosio je 33 pogotka. Ako se uzme podatak da je kombinacija ugašenog BK Ljubuški pojedinačni naslov prvaka BiH 2012. godine, ostvarila s rezultatom 49 pogodaka od 55 izbačaja, narodski kazano – to je nebo i zemlja. Zanimljivo, još dvije kombinacije na državnom prvenstvu te godine, imale su znatno bolje rezultate od ovogodišnjeg najboljeg. Kombinacija također ugašenih BK Radišići Marin Sabljić/Željko Kužić imala je 42 pogotka od 51 izbačaja, dok su na trećoj poziciji bili Posušaci, boćari Bure, Mate Grubišić, aktualno predsjednik BS BiH, i Ante Nenadić, 39 pogodaka od 51-og izbačaja. Od navedenih bilo je i boljih rezultata pa je reprezentacije BiH svojedobno u ovoj disciplini u kojoj su medalje rezervirane za velikane – Francusku, Italiju, Hrvatsku i Sloveniju, dohvatila jednu broncu.

   Slična je situacija i u brzinskom izbijanju. Najbolje rezultate od preko 40 pogodaka u toj disciplini još kao dječak postizao je Mate Ćorluka, a na toj razini svojedobno je bio i Stojan Zelić… Ovogodišnji najbolji rezultat u „brzincu” ostvario je Jurica Konjevod, najmlađi boćar Neuma, 30 pogodaka.

   Dakle, s 28 pogodaka u brzinskom izbijanju Ante Dedić je održao nekadašnju svjetsku razinu bh. boćanja, ali kao predstavnik „stare garde”. Ohrabruje podatak da u ostalim disciplinama – krugu, brzinskom izbijanju i pa i štafetnom izbijanju – Dražen Glavaš, nositelji najboljih rezultata predstavnici novog vala, odnosno boćari mlađe generacije.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...