Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nastavlja se obnova tvrđave herceg Stjepana kod Ljubuškog

Nastavlja se obnova tvrđave herceg Stjepana kod Ljubuškog

by | 7. ožujka 2024. 17:45 | Aktualno, Vijesti

Grad Ljubuški i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima u kulturno-povijesnu baštinu, odnosno u obnovu i očuvanje tvrđave herceg Stjepana.

Tako će se nakon obnove središnjih i jugoistočnih bedema, braniča kule, a zatim i sjevernih bedema, ovoga proljeća provoditi radove na dijelu bedema 4 na južnoj strani tvrđave.

Nakon provedbe postupka javne nabave gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i direktor tvrtke Društvo za građevinarstvo “Građevinar-Fajić” d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić potpisali su ugovor o izvođenju radova ukupne vrijednosti 149.682,78 KM s PDV-om, priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

Iskustvo rada na ovom lokalitetu, navedena tvrtka ima iz ranijih zahvata na obnovi tvrđave herceg Stjepana.

– Nedavno smo završili bedem 8, 9 i 10. Prijavili smo se na novi natječaj i danas zaključili ugovor za radove na bedemu 4. Imamo dovoljno vremena za obaviti posao te za samu pripremu kako bi uspješno realizirali ovaj projekt – kazao je Ekrem Maksumić uime izvođača radova.

Sredinom travnja tvrtka krenuti će izvođenje radova na bedemu 4, a sami rok za izvršenje je 135 dana od dana uvođenje izvođača u posao.

– Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da nastavljamo suradnju sa tvrtkom Građevinar-Fajić koja ima sve potrebne dozvole za rad na nacionalnim spomenicima. Prezadovoljni smo suradnjom s ovom tvrtkom i mislim da su rezultati njihovog rada i ulaganja od strane Grada Ljubuškog, uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i športa i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, vidljivi svim našim sugrađanima – rekao je gradonačelnik Vedran Markotić.

Dodao je i kako je najveći dio sredstava u obnovu uložen kroz INTERREG IPA projekt, dok su preostale aktivnosti financirane iz vlastitih sredstava te uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke i federalnih ministarstava.

– Kad se obave radovi na bedemu 4, otprilike 70 posto građevinskih radova na obnovi tvrđave bit će urađeno. Ostaju nam još dvije kule unutar tvrđave za koje smo aplicirali s našim partnerima iz Hrvatske i Crne Gore na nastavak INTERREG IPA projekta gdje se nadamo pozitivnim rezultatima kako bi u idućoj godini završili njezinu obnovu – istaknuo je Markotić.

Po njegovim riječima, po završetku građevinskih radova uslijedit će uređenje unutarnjih prostorija, postavljanje rasvjete, ljetne pozornice i svega ostalog što je potrebno za potpuno uređenje tvrđave.

Srednjovjekovna tvrđava herceg Stjepana najmonumentalniji je arheološki lokalitet na području Ljubuškog. Kompleks utvrde sastoji se od dva dijela.

Tijekom 17. stoljeća dubrovački su majstori prvi put obnovili zidine, no kroz stoljeća kasnije je tvrđava oštećivana čemu su najviše doprinijeli potresi.

2003. godine je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina dobrim dijelom je obnovljena.

Tekst/foto:Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...