Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Priča Ilije Krmeka o maslinarstvu na Kleku: Ljuti krš, škrta zemlja i masline kojima za prvi rod treba 7 – 10 godina

Priča Ilije Krmeka o maslinarstvu na Kleku: Ljuti krš, škrta zemlja i masline kojima za prvi rod treba 7 – 10 godina

by | 26. rujna 2019. 12:48 | Vijesti

   Naselje Broćanac u neumskom zaleđu smatra se jedinim područjem u BiH u kojem su se od vajkada uzgajale i prerađivale masline. Ako tvrdnju prihvatimo nakon obilaska naseljenog dijela poluotoka Kleka mogli smo konstatirati da njegovi stalni i povremeni stanovnici, u najmanju ruku, za Broćancem puno ne zaostaju. Jedan od njih je i Ilija Krmek, koji nas je prošetao kroz svoje maslinike, ukupno tri manja nasada, koji su i doslovce otrgnuti od ljutog krša. Ima u njima maslina starih dvadesetak godina, ali i onih koje vjerojatno broje i puno stoljeće. Govoreći o svom najmlađem nasadu vrijedni Ilija, kaže:

   „Ima ovdje jako, jako starih maslina, ali se tome nije pridavala pažnja. Međutim, izgradnjom puta prije četrdesetak godina, maslinarstvo je malo živnulo, a nakon zadnjeg rata krenulo se u masovniju sadnju prema novim parametrima. Tako sam i ja prije dvadesetak godina počeo podizati nasad s 48 stabala, bez iskustva i bez nekog znanja o maslinarstvu. Ovo područje je bez vode, zemlja škrta, jako brzo se isuši, pa je masline bilo teško podgojiti u kamenjaru. Prvo je zemljište valjalo pripremiti bagerima, pa kamenje sakupiti u gomile, kako bi se stvorio prostor. Ja sam tada odlučio te kamene gromade betonirati, to mi se činilo racionalnije od zidanja kamenih podzida što je danas uobičajeno“, priča Ilija, ali to je samo dio priče o masliniku na Kleku, jer ima i drugih izazova:

   „Da bi masline opstale trebalo je osigurati navodnjavanje, kap po kap. Kako ni danas nema vodovoda, valjalo je za to stvoriti preduvjete. Trebalo je nabaviti bačve, dovoziti vodu iz desetak kilometara udaljenog Neuma, i onda prirodnim padom puštati u maslinik. Kako nije bilo ni struje za napajanje crpki, trebalo je preko 400 metara kabla, kako bi se osigurala njihova opskrba za pretakanje vode u bačve na brijegu. Puno rada trebalo je u ovom kršu da bi se maslina podgojila, sada ih treba samo održavati, ali i za to treba dosta truda. Zbog škrtog tla ovdje masline ne rađaju prije sedam, osam, pa i deset godina“, kaže Ilija iz čije priče je jasno da na Kleku treba puno truda za svaki posao, pa tako i maslinarstvo.

   Iako masline, na Kleku, ove godine, obilno nose, Ilija je još uvijek oprezan u pogledu uroda.

   „Ovo će biti jedan od najboljih uroda do sada ukoliko ovo dođe do kraja, ukoliko štetnici ne napadnu u ovo zadnje vrijeme, pred branje, ili ako nas ne zadesi neka druga nepogoda. Dvije, tri godine skoro da nije bilo roda. Lani su baš kod mene, masline dobro rodile, međutim od toga nije ništa bilo, štetnici su ih napali pa su masline opale. Sada je problem maslinova muha, njezin treći let krajem osmog i početkom devetog mjeseca, e sada koliko je ona učinila štete pokazat će vrijeme. Lovke pokazuju da je štetnika bilo, ali više nema vremena za zaštitu, pa smo prepušteni čekanju.“

   Uz opasku „maslina je ćudljiva“ zaključuje Ilija razgovor o maslinarstvu na Kleku, te naglašava da se tu masline zaista sade „za naredne naraštaje“.

{gallery}2019/masline{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!