Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Manifestacija maslinara i uljara “Noćnjak” od četvrtka do subote u Neumu

Manifestacija maslinara i uljara “Noćnjak” od četvrtka do subote u Neumu

by | 21. ožujka 2019. 13:29 | Vijesti

   Nakon uvodnog dijela u Splitu, 21. međunarodna manifestacija maslinara i uljara „Noćnjak” u danas, 21-og ožujka, seli u Neum. Program će se održati u hotelu „Grand”, a počet će u 16 sati, obilaskom sajma opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo. Slijedi izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline s degustacijom. Za 18 sati planirano je svečano otvaranje manifestacije uz dodjelu osobnih i kolektivnih priznanja.

   U petak, 22-og ožujka s početkom u 9 sati, slijede izlaganja o maslinarstvu i uljarstvu uz uz predstavljanje projekata i inovacija, zatim znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu i slično. Uglavnom, bit će to cjelodnevni program s tridesetak izlaganja. U subotu, 23-eg ožujka, slijedi studijski obilazak uz praktično maslinarstvo. Sudionici 21-ve po redu manifestacije „Noćnjak” obići će muzej i galeriju Franjevačkog samostana na Humcu, a zatim maslinik Dragana Mikulića na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog, najveći u BiH.

   Studijski obilazak završit će obilaskom podruma „Andrija” u Paoči kod Čitluka. Završnica će se održati u hotelu „Grand” u Neumu, a bit će to svečano uručenje priznanja za kvalitetu i izgled PAKOVINA maslinovog ulja i PROIZVODA OD MASLINA uz proglašenje šampiona.

    Posebice zanimljiv je podatak da se ovogodišnji „Noćnjak” po prvi puta, održava na teritoriju dvije države – Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a rezultat je višegodišnje suradnje Zadružnog saveza Dalmacije i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, kao i iskazane želje samih maslinara i uljara.

   Ocjenjivanje – maslinovih ulja i drugih proizvoda od maslina, održano je tijekom siječnja i veljače u Splitu. Inače, sam pojam Noćnjak, uvriježen je u Dalmaciji za prvo ulje koje se preko noći iscijedi iz maslina, kada su se masline prerađivale na tradicionalni način.

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...