Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Špilja Vjetrenica između turističkih posjeta i planova: Avanturiste čeka top sadržaj vožnja preko špiljskog jezera

Špilja Vjetrenica između turističkih posjeta i planova: Avanturiste čeka top sadržaj vožnja preko špiljskog jezera

by | 14. siječnja 2022. 12:32 | Vijesti

   Nakon turistički siromašne prve pandemijske 2020-te godine, s raznih strana u Bosni i Hercegovini stizale su informacije u puno boljoj 2021-oj godini. S tim ocjenama slažu se i u Javnoj ustanovi „Vjetrenica – Popovo polje“ iz Ravnog. Osvrćući se na turistički učinak i pomake u protekloj godini Nikša Vuletić, direktor, kaže:

   „Protekla godine je bila nešto lošije od odlične 2019. godine, ali je bila puno bolja od 2020. godine koja je ne samo nama nego i svima, bila jako loša. U 2021. godini ostvarili smo oko 10.000 posjeta, što je u ovim uvjetima, odličan rezultat. U međuvremenu smo i na planu proglašenja Vjetrenice zaštićenim pejzažom napravili odlične stvari, predan je kompletan materijal za nominaciju Vjetrenice na UNESCO-vu službenu listu. Sada nam preostaje nadati se i čekati, jer postupak može potrajati i nekoliko godina. Mi smo sve što je do nas uradili onako kako treba. Nadamo se da će Vjetrenica biti prvi prirodni spomenik iz Bosne i Hercegovine koji je na listi UNESCO-a. Do sada imamo tri, ali su svi vezani za spomenike kulture.

    Što se tiče ostalog, uspjeli smo odraditi i nekoliko projekata. Jedan projekt je završen preko Fonda za zaštitu okoliša Bosne i Hercegovine, a radilo se po pisanju jedne monografije. Drugi projekt je bio izgradnja info centra u neposrednoj blizini ulaza u špilju, to je projekt koji je financiran od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Postavka tog projekta bila je omogućiti ljudima koji ne mogu ući u Vjetrenicu iz bilo kojih razloga, kao i onima koji mogu ući i vidjeti samo turistički dio, omogućiti istraživanje pogledom dodatni dio od dva kilometra koji se tijekom obilaska ne mogu vidjeti. Posjetitelji će to pratiti preko tri velika displeja na kojima će se uočiti i stvari koje oni tijekom uobičajenog obilaska, ne mogu vidjeti. Bit će im svima omogućen pristup internetu i pristup njihovim slikama, koje su taj dan napravili. Moći će vidjeti dio oko velikog jezera“, navodi direktor Vuletić te otkriva da su za narednu sezonu u Vjetrenici imaju i top ponudu:

   „Za predstojeću sezonu planirali smo jednu turu do Velikog jezera i prelaska preko Velikog jezera. To je projekt kojeg smo radili preko Via dinarice. Manje grupe koje žele u pratnji za to obučenog vodiča, moći će doći do jezera na 1,3 kilometra unutar špilje, s čamcem kojega smo u sklopu projekta nabavili, preći jezero i razgledati okolinu iza jezera. Za to su spremni oprema, kacige i vodič. Naravno ta tura se mora posebno najaviti i za tu turu će biti i posebna cijena. To je tura za ljubitelje adrenalina“, kaže Vuletić dodajući da je „to nekoliko stvari koje su iznijeli usprkos pandemiji“.

   Uprava Vjetrenice je još prošle godine napravila pomak u dubinu špilje, pa je uobičajenu turu sa oko 450 produžila na oko 650 metara. S novom ponudom, ali samo za odabrane moći će se zaviriti i u dužu špilje do 1.300 – 1.400 metara. Naravno, računajući na podzemni svijet, to je ipak dionica za hrabre. U Vjetrenici ne sumnjaju da će i takvih biti.

{gallery}2022/01/vjetrenica{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...