Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Milenko Bošković, predsjednikom Udruženja trgovaca naftom F. BiH ističe: Cijene goriva nisu plod stihije nego stjecaj trenutačnih okolnosti na tržištu

Milenko Bošković, predsjednikom Udruženja trgovaca naftom F. BiH ističe: Cijene goriva nisu plod stihije nego stjecaj trenutačnih okolnosti na tržištu

by | 11. ožujka 2022. 16:27 | Vijesti

    Nakon poljoprivrednika skok cijena pogodio je vozače, koji na benzinskim crpkama svakodnevno susreću nove cijene.

KORIŠTENJE TEKSTA I SLIKE SAMO UZ DOPUŠTENJE AUTORA

 

Trenutačna razina dostiže doskora nezamislivih 3,5 KM, sve je zatekla, pa smo za tumačenje cjelokupne problematike zamolili Čapljinca Milenka Boškovića, predsjednika Udruženja trgovaca naftom F. BiH, pri Gospodarskoj komori Sarajevo, koji kaže:

   „Što se tiče cijena goriva one se mogu mijenjati jedanput u 24 sata. Sada imamo situaciju da su praktično nabavne cijene koje dolaze prema trgovcima, svakodnevno po deset pa i više feninga različite u odnosu na prethodni dan. Ono što ohrabruje to su najave da bi od petka cijene mogle ići na niže, ali pitanje je hoće li naši dobavljači koji imaju zalihe goriva koje su već kupili, moći pratiti vjerno burzu. U Americi i Londonu su burze po kojima se ravna svijet, mi se ravnamo po burzi koja je u Sredozemnom moru. Praktički naši dobavljači koriste sirovu naftu koja je u pravilu ruska CIF Genova – Lavera, na nju ne utječe brend sjevernoeuropska nafta, Norveška i ostale zemlje, one su na burzi u Londonu. Na burzi u Americi je u pravili nafta iz Saudijske Arabije i s Bliskog istoka, tako da te burze nisu toliko relevantne za nas”, pojašnjava predsjednik Bošković, te naglašava:

   Ukidanje akciza može pomoći

   „Ono što ohrabruje je odluka Zastupničkog doma BiH donio odluku o ukidanju akciza koja još treba proći Dom naroda i nakon toga izići u službenim novinama, za osam dana. Dakle, ako bude postojala dobra volja, ne bude nitko kočio postupak, početkom travnja trebali imati cijene na dizelu manje 30 feniga plus PDV, odnosno oko 33,5 feniga, a na benzinu oko četrdesetak feniga niže. To u ovom trenutku ohrabruje ukoliko naši političari koji se kunu u izbornoj godini da jako vole svoje narode i svoje gospodarstvo, spoštuju ono što im je predložilo Udruženje”.

   -Kako tumačite šarolikost cijena od crpke do crpke, primjerice na crpkama od Čapljine do Ljubuškog neke cijene su još ispod tri marke, dok su druge dostigle 3,36 KM, dizel, a slično je i s benzinima?

   -Na snazi je odluka o ograničenju trgovačkih marži, ovisno koliko crpka proda goriva može se formirati nabavna cijena plus maksimalno 25 feniga. Crpke koje prodaju jednu cisternu mjesečno, slabo rade, one imaju gorivo koje je kupljeno prije dvadeset i pet dana, dakle one mogu postaviti niže cijene. Postoje pumpe koje cisternu prodaju u tri dana, one imaju ove zadnje cijene koje moraju pratiti, ne smiju gubiti. Postoji aplikacija koju je izdalo ministarstvo trgovine, može se snimiti na ajfone i androide i svaki građanin BiH instaliranjem te aplikacije, će saznati na kojoj crpki je najjeftinije gorivo i nije mu se teško provozati do crpke i usuti najjeftinije gorivo.

   Nafta uplovila u sferu Heraklitove metafizike – sve teče, panta rei

   -Vozači su se pretvorili u burzovne meštre, pa je tako registrirano da je nafta u srijedu neočekivano pojeftinila.

   -Ta nafta koja je pojeftinila na burzi u Americi, to je daleko. Jedanput sam jednom važem kolegi iz Sarajeva, kazao – ako sirova nafta padne u Americi, odnosno ako padne u Londonu, to ne znači da će u rezervoaru Energopetrolove nafte na Pofalićima, pasti. Postoji rafinerijski ciklus koji traje tri mjeseca, odnosno devedeset dana. Kad ova jeftina nafta dođe u preradu treba proći tri mjeseca dok se pojavi na tržištu. Kao i u životu ništa se ne događa preko noći sve je proces, sve teče”, naglasio je predsjednik Bošković, te poručio vozačima:

   „Svijet se mora kretati, mi moramo raditi bez obzira kakva će biti situacija. Kakva god bude mi moramo raditi. Globalna situacija najviše utječu na cijenu nafte – sve je povezano, što se kaže – misli globalno djeluj lokalno. Mi djelujemo lokalno, pa ćemo vidjeti kako će to ići u budućnosti”, zaključuje predsjednik Bošković.

   U svakom slučaju na smanjenje cijena goriva građani Bosne i Hercegovine će ipak počekati. Naime, prema vijesti agencije Fena, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine najavljena je za 24-og ožujka, s obzirom na potrebu objave u Službenim novinama, razvidno je da se pad cijena goriva može očekivati tek u travnju. Što bi rekli za Uskrs. Kako reče gospodin Bošković sve teče, odnosno panta rei, što je tvrdio Heraklit, a to je već metafizika. U svakom slučaju vozačima se dobro ne piše.

Tekst i foto: D. Musa

 

{gallery}2022/3/0312nafta{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...