Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Najezda čvoraka na jugu Hercegovine očiti je znak da se u prirodi nešto događa

Najezda čvoraka na jugu Hercegovine očiti je znak da se u prirodi nešto događa

by | 21. studenoga 2018. 10:45 | Vijesti

Veličinom, odnosno brojnošću jata čvoraka bila su novina juga Hercegovine proteklih lijepih jesenskih dana, od polovice listopada do polovice studenog. U stvari velika većina stanovništva nije ni znala o kakvim je pticama riječ jer je pojava tako brojnih jata novina na ovim prostorima. Zanimljivo ih je gledati kako lete u masi koja se kao po neko glazbenom ritmu preljeve mijenjajući oblike. Odgovor na tu novinu potražili smo do Josipa Vekića, voditelja Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, inače inženjera lovstva i zaštite:
„To su čvorci. U zadnjih par godina bilježimo njihovu veću populaciju, čak ostaju i na gniježđenju. Ljudi to mogu primijetiti na krovovima, uvuku se pod krov, pod ciglu. Prije pet, šest godina bili su prava rijetkost, nisu se gnijezdile i ljeti bili kod nas, a zadnjih godinu, dvije sve ih je veći broj“, konstatira ing. Vekić, te govoreći o golemim jatima nastavlja:
„U ovo jesensko dobna čvorci se sele, migracije sa sjevera na jug su u tijeku. Poznati su po štetama, jer kad jato od par tisuća prica sleti u vinograd ili voćnjak, malo što ostane. Kod nas su ih vjerojatno zadržale košćele kojima se hrane. Vidljive su ne samo u velikim jatima, nego i na električnim vodovima i višim stablima. One su u proputovanju na jug, međutim ako zima bude bez snježnih padalina, kod nas bi se mogao zadržati veći broj i tijekom zime. To je ptica koja migrira iz Europe u prvom redu zbog nedostatka hrane. Hladnoća i snijeg ih ostavljaju bez hrane, a onda one ugibaju. Hoću reći njima glavni problem nije zima, nego nedostatak hrane koji ih tjera na jug“, kaže ing. Vekić.
Naravno, prva asocijacija na pojavu tako velikih jata za većinu nepoznatih ptica, je na klimatske promjene, o kojima se puno priča, a malo zna. Potvrđuje to i ing. Vekić:
„Što je po srijedi ne možemo tvrditi, ali očito je da se u prirodi nešto događa. Već po činjenici da se čvorci sada u većem broju, gnijezde kod nas, postali su stanarice, očite su promjene, e sada jesu li u pitanju promjene migracijskih putova, lakši dolazak do hrane ili nešto treće, za sada je nepoznanica“, zaključuje ing. Vekić.
Uglavnom, problem će biti ako čvorci poznati kao prave izjelice dođu ranije, dok su vinogradi neobrani, tada bi se mogle bilježiti i znatnije štete. Inače, čvorak je ptica veličine dvadesetak centimetara, težine 80 do 90 grama, koja tijekom godine mijenja boju perja. Hrani se kukcima, puževima, ali i raznim voćem primjerice trešnjama, grožđem, šumskim plodovima. Nakon što ih je Bajaga opjevao u pjesmi „Tišina“ stihovima – „Oči su ti sklopljene, usne su ti umorne, ne ljubi me njima. Nisu čvorci pevali, dok je iznad krovova svirala tišina“, izgleda da nam postaju i sustanari.

{gallery}2018/čvorci{/gallery}

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...