Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana “na crno”

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana “na crno”

by | 26. ožujka 2024. 10:30 | Aktualno, Vijesti

Praktično sve općine i gradovi na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prepoznaju turizam kao razvojnu šansu, a da bi se taj potencijal doista i ostvario bit će potrebno početi sustavno rješavati probleme koji opterećuju tu oblast među kojima je jedan od najvećih iznajmljivanje apartmana „na crno“.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji registriran je 401 smještajni objekt s dvije i tri zvjezdice, dok je onih s četiri i pet zvjezdica 85, pokazuju podaci Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a.

Evidenciju manjih smještajnih objekata koji se iznajmljuju u okviru domaćinstava (sobe, apartmani i kuće za odmor) vode jedinice lokalne uprave i Ministarstvo ne posjeduje ažurirane podatke za tu kategoriju smještanih kapaciteta.

Teško je, pak, procijeniti koliko se apartmana i stanova iznajmljuje izvan sustava, ali ako se pogledaju najpopularnije internetske stranice s oglasima nije teško zaključiti da se radi o značajnom broju.

Načelnik Neuma Dragan Jurković kazao je u izjavi za Fenu kako će iznajmljivanje smještajnih kapaciteta „na crno“ i izbjegavanje plaćanja obveza prema državi i lokalnim zajednicama biti u fokusu mjerodavnih organa u nadolazećoj turističkoj sezoni.

– Ove godine ćemo staviti fokus na taj problem i nastojat ćemo što više iznajmljivača uvesti u sustav kako bi oni izmirili svoje obveze koje, na kraju krajeva, i nisu velike. U vrijeme turističke sezone u kratkom vremenu se obrne veliki novac i normalno je da očekujemo da jedan manji dio tih sredstava ostane u općinskom, županijskom ili federalnom proračunu – kazao je Jurković.

Po njegovim riječima, sve općinske inspekcijske službe ovoga ljeta bit će usmjerene na suzbijanje crnog tržišta, dodavši kako očekuje pomoći i sa županijske i federalne razine.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Anđelko Maslać kazao je kako se definitivno radi o velikom problemu, upozorivši pri tome na rupe u zakonu i prepreke s kojima se inspekcijski organi susreću na terenu.

– Inspekcija ne može ući u objekt koji nije prijavljen pa i tu treba pronaći neko zakonsko rješenje. Mi imamo iznajmljivače koji sve uredno plaćaju, pa mu dođe inspekcija, nađe neki propust i on mora platit kaznu. Dok, s druge strane, njegov susjed, koji godinama na crno iznajmljuje, nema nikakvog papira i nitko mu ništa ne može. To je, na žalost, naša stvarnost i protiv toga se moramo boriti – poručio je Maslać.

Dodao je kako će se Turistička zajednice HNŽ-a, u suradnji s gradskim turističkim zajednicama i inspekcijskim organima, ove godine dodatno angažirati kako bi se ovaj problem počeo sustavno rješavati.

Tekst/foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...