banerRC212

Četvrtak, 08 Travanj 2021

Besanu noć poljoprivrednici proveli uz dimne zavjese na Dubravama, a uz istrumente za temperaturu u dolini Neretve

 Brojni poljoprivrednici u prvom redu voćari i povrtlari, s čapljinskog i šireg područja juga Hercegovine, proveli su besanu noć sa srijede na četvrtak. Razlog za to bile su najave meteorologa o mrazu i niskim temperaturama. U izjavi za Radiopostaju Čapljina kazao Bakir Krajnović, meteorolog u federalnom Hidrometeorološkom zavodu, najavio je da na prostoru doline Neretve i inače juga Hercegovine, temperatura zraka može spustiti do – 3 Celzijeva stupnja.

   Na sreću u noći sa srijede na četvrtak u većem dijelu juga Hercegovine temperature nisu dosegle navedenu granicu. Tako smo od Marijana Brajkovića, direktora poljoprivredne Zadruge „Matica” iz Višića, doznali da se temperatura na području Višićke kasete spustila do – 1 Celzijev stupanj. To je za plasteničku proizvodnju i za poljoprivrednike koji su se spremili za takve nepogode, podnošljiva temperatura. Veća opasnost bila je za proizvođače jagoda, na kojima prema prvim procjenama, može biti manjih oštećenja.

   Za razliku područja Čapljine uz Neretvu, gdje se dežuralo uz uređaje za mjerenje i praćenje temperature, Dubrave se nisu vidjele od tame. Palile su se gume, orezano granje vinove loze i voća, slama i sve što je moglo poslužiti za stvaranje dimne zavjese. Po svemu sudeći napori voćara mogli bi uroditi plodom, jer se temperatura na ravnijim dijelovima spuštala do ništice ili + 1 Celzijev stupanj. Od Zdravke Palameta, tehnologinje „Vina Zadro” iz Domanovića doznali smo da će se razmjere šteta na voću – znati za dan dva. „Ako cvijet dobije smeđu boju to je znak da je promrzao i da ploda neće biti”, kaže inženjerka Palameta.

   Međutim, to još nije kraj, jer su i noć s četvrtka na petak, najavljene niske temperature. Dakle, poljoprivrednici trebaju izdržati još jednu noć da bi njihovi usjevi izdržali sadašnji nalet polarnog zraka. Želimo im da u tome u tome uspiju.

D. Musa

Vaša galaksija, vaši gigabajti interneta!

PROMO

Motivirani povratnim informacijama korisnika i njihovim potrebama komunikacije, ERONET je kreirao SMART tarife koje nude najbolji omjer minuta razgovora, sms poruka i gigabajta interneta uključenih u mjesečnu pretplatu. Upravu su gigabajti interneta prvi na mjestu stvari koje korisnici danas žele, kako bi neometano mogli surfati internetom i društvenim mrežama, te streamati popularne sadržaje.

Kada te iste SMART tarife sparimo sa najnovijim Samsung Galaxy uređajima, koji se mogu kupiti i na rate, onda je to zaista ponuda koja se ne propušta.

U tarifi SMART 30 dostupni su Samsung Galaxy A02s s mjesečnom ratom već od 5,80 KM, te Samsung Galaxy A12 s ratom već od 7,90 KM, dok je Samsung Galaxy A52 moguće odabrati u tarifi SMART 45 s mjesečnom ratom već od 19,70 KM.

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!