banerRC212

Utorak, 27 Travanj 2021

Trešnje pobrkale kalendar umjesto početkom cvijetaju koncem travnja!

    Tradicija je da se uoči Međunarodnog praznika 1. svibnja, na veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine, pojave prve trešnje. Nisu to bujni plodovi tamnocrvene boje, međutim prve trešnje bez obzira na kvalitetu su nešto posebno, ako ništa zbog toga što su prvo koštičavo voće u godini. Po svemu sudeći to pravilo bi ove godine moglo biti prekršeno mada su dolina Neretve, područje Bune i Blagaja, odakle stižu prve trešnje na nižoj nadmorskoj visini, od primjerice naselja Greda koje pripada Ljubuškom, gdje trešnje upravo cvjetaju.

   „Ovo su kasnije sorte, koje dozrijavaju kako mi to kažemo za svetog Antu (13. lipnja op. a.), kada je kod nas svetkovina. Međutim, ove godine sigurno neće prije 1. srpnja”, skeptičan je mještanin Damir Tolj, vlasnik tek rascvjetalih trešanja.

   Nakon svega što reći nego da su trešnje kasno „probudile”, pa će Praznik rada dočekati u cvijetu. Naravno razlog tomu su klimatske prilike koncem druge polovice ožujka, učestala bura, a tijekom travnja neuobičajeno hladno vrijeme, koje je obilježio i jednini ovogodišnji snijeg. Na osnovu prizora snimljenog u nedjelju, 26. travnja, očito je da nešto nije u redu s vremenom, kalendarom ili trešnjama!

Tekst i foto: D. Musa

Predkolo boćarskog Kupa prvaka: Crnogorci prošli dalje, Neum treći

 Za predstavnika Bosne i Hercegovine boćare Neuma, nije sretno završilo predkolo Kupa prvaka čiji su bili domaćini. Predstavnik BiH je brzopotezno, već prvoga dana izgubio obje utakmice i tako svoj nastup priveo kraju. Prvo mjesto, a time i nastup u završnici Kupa prvaka, boćarska varijanta Lige prvaka, prošao je prvak Crne Gore – Maini iz Budve.

   Crnogorci su u drugom kolu savladali Neum15:7, a zatim su u trećem bili bolji od Sombora, prvaka Srbije, 16:6. Neum je startao porazom od Sombora 8:18, a onda je porazom od Budvana završio natjecanje.

   Rezultati predkola Kupa prvaka, skupina C1, prvo kolo, Neum – Sombor 8:14; drugo kolo, Maini – Neum 15:7; treće kolo, Sombor – Maini 16:6.

   Poredak, 1. Maini 4 (31:13), 2. Sombor 2 (20:24), 3. Neum 0 (15:29).

   Predkolo Kupa prvaka, skupina C1, igrano je u boćarskom domu Nožinac kraj Posušja, 24. i 25. travnja. Zbog sudjelovanja našeg predstavnika u kvalifikacijama, proteklog vikenda nije igrano redovito kolo boćarskog prvenstva BiH.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!