banerRC212

Utorak, 09 Ožujak 2021

Mate Jurković zapovjednik čapljinskih vatrogasaca dobitnik značke Civilne zaštite

   Federalni stožer Civilne zaštite povodom 1-og ožujka, Dana civilne zaštite Federacije BiH, donio je Odluku o dodjeli priznanja i nagrada civilne zaštite pojedincima i kolektivima. Među dobitnicima priznanja je i Mate Jurković zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina. Zapovjednik Jurković nagrađen je značkom civilne zaštite za postignute rezultate u radu na organiziranju, opremanju i jačanju sustava zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Federaciji BiH. Osvrćući se na dobiveno priznanje zapovjednik Jurković kaže:

   „Priznanje je individualno, ali ja ga doživljavam kao kolektivno, priznanje našoj postrojbi. Drago mi je da se naš rad vrednuje i da je netko to vidio i vrednovao. Mogu samo obećati da ćemo nastojati biti još bolji nego što smo trenutačno, mada smo i sada sigurno jedan od najboljih vatrogasnih postrojbi u BiH”.

   Zbog pandemije COVID-19, i oszbiljno pogoršane epidemiološke situacije i potrebe poštivanja propisanih mjera, svečana sjednica Federalnog stožera na kojoj su priznanja trebala biti uručena dobitnicima, neće biti održana već su priznanja dostavljena poštom.

D. Musa

Poticaj za nove nasade maslina dobilo 17 Čapljinaca

   Sedamnaest maslinara s čapljinskog područja ostvarilo je županijske poticaje u 2020. godini, za podizanje novih nasada maslina. Sukladno Zakonu o novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji, od ukupno 34 klijenta točno polovica bili su Čapljinci. Pored 17 poticaja isplaćenih klijentima s čapljinskog područja, osam potpora ostvarili su Stočani, četiri su otišle u Čitluk, tri su pripala klijentima s područja Grada Mostara, a poticaj su dobila i dva klijenta iz općine Neum.

   Kada je o čapljinskom području riječ najviše poticaja četiri, ostvarili klijenti s područja grada, Čapljine, poticaja su dobila po dva klijenta iz Trebižeta i Grabovina, dok su po jedan ostvarili klijenti iz Struga, Bivoljeg Brda, Šurmanaca, Domanovića, Opličića, Svitave, Šuškova Naselja i Čeljeva. Iznos poticaja po subjektu, kretao se od 500 pa do 2.500 KM.

   U skladu sa Programom i Uputstvom obračun novčane podrške za Podizanje novih nasada – maslina, vezano za raspoloživa sredstva, izvršen je u iznosu od 500 KM za 0,1 hektar, odnosno 500 KM po dulumu.

   Kao i za ostale županijske poticaje Uputstvom i Programom propisano je da podršku može ostvariti samo jedan od supružnika. Inspekcijski nadzor o novčanim podrškama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede. Ukoliko se utvrde nepravilnosti klijent je dužan izvršiti povrat isplaćenog iznosa novčane podrške odobrene Odlukom o odobravanju isplate i to u Proračun Hercegovačko-neretvanske županije.

Pripremio: Dušan Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!