banerRC212

Petak, 05 Ožujak 2021

Nogomet: Bjelave i Podavala maksimalno suzdržani

   Skromni jesenski učinci odrazili su se i na raspoloženje u čapljinskim nogometnim prvoligašima – Čapljini i GOŠK-u uoči nastavka prvenstva. Podsjećamo, oba kluba nalaze se „debelo” u Donjem domu prvoligaške ljestvice Čapljina je petnaesta s 10 bodova, dok je GOŠK četrnaesti s 14 bodova. S obzirom na jesenske plasmane oba kluba u nastavak prvenstva ulaze prije svega, s ciljem bijega iz opasne zone. Usporedbe radi ističemo da su to ujedno i najlošiji jesenski plasmani Čapljine i GOŠK-a u prvoligaškom „životu” ovih klubova.

   Mada je 15 kola do kraja prvenstva, puno ipak na početku se borba za opstanak i u Bjelavama i na Podavali nameće kao prioritet. Za razliku od ranijih godina u oba kluba su zakopčani uoči nastavka prvenstva, kao da se čeka razvoj situacije u prvim kolima. Pripremne utakmice ne govore puno. Čapljina je uigravanje započela s premijerligašima – izgubila je od Tuzla Cytia 1:3, a od Zrinjskog i Širokog po 0:3, dok je neriješeno igrala s Olimpikom 2:2 i Krupom 1:1. Potom je slijedila serija provjera s drugoligašima. Momčad iz Bjelava dominirala je dva puta Neum 5:2 u gostima i 2:0 na svom terenu. Istim rezultatom 2:0 savlada je i Brotnjo, dok je u „generalci” protiv Ljubuškog igrala neriješeno 0:0. Momčad je kompletirana nekim novim igračima među kojima je svakako najpoznatije ime Marcel Mace, od kojega se i najviše očekuje.

   Ni na Podavali pripremne utakmice nisu ponudile odgovore je li i koliko momčad spremna za nastavak prvenstva. Trojanci su uigravanje započeli pobjedom protiv juniorske ekipe Veleža 3:0, potom su s Krupom igrali neriješeno 0:0, a zatim izgubili od Širokog Brijega 0:3. Gabeljani su na turniru Andrija Anković, neočekivano nadigrali od Gradine 0:2, a onda u borbi za treće mjesto nakon penala, izgubili od Sutjeske 5:6, u regularnom dijelu bilo je 1:1. Uslijedila je provjera protiv prvoligaša Igmana 0:1 i na kraju „generalka” s konjičkim Klisom 2:0. Dakle, na osnovu rezultata teško je govoriti o formi. Da i u GOŠK-u pušu na hladno, pokazuje angažman u minut do dvanaest Miljenka Bošnjaka, koji bi trebao povezati raštimane obranu i napad.

   Prema tome, oba čapljinska prvoligaša u drugi dio sezone ulaze s maksimalnim oprezom. Šturi su i s izjavama, što se može protumačiti situacijom u kojoj su se našli, ali i činjenicom da nisu sigurni kako će stvari ići u nastavku prvenstva, poučeni upravo iskustvom od prošle jeseni.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U Bjelavama: Za početak drugog dijela sezone nove svlačionice, rasvjeta, oslikani zidovi…

   Borba za bodove tek što nije počela, a stadion Bjelave u Čapljini, dočekat će je u vedrijem ugođaju. Nije to samo zbog uređenja svlačionica i klupskih prostorija, nego i postavljene rasvjete, oslikanih zidova… Sve je u vedrim tonovima, još da tako bude i na zelenom tepihu bio bi to ugođaj za pamćenje. Klub je zadnjih godina imao ambiciozne planove na razvoju infrastrukture. Kruna toga bilo uređenje stadiona u Tasovčićima, na ulazu u Čapljinu. Upitom hoće li se ti planovi realizirati počeli smo razgovor s predsjednikom Milinkovićem, koji kaže:

   „Planovi će sigurno realizirati. Umjetna trava je došla, kupljena je u ime HNK Čapljina, plaćena i nalazi se u skladištu Nogometnog saveza Federacije. Mi čekamo raspisivanje tendera za pripremu terena za postavljenje trave. To je jedan sofisticirani proces zato se i odužilo čekanje. Za postavljanje umjetne trave treba pripremiti teren maltene kao na auto putu, tamponi, drenaža…, zato i kasnimo. Dalje postavljanje umjetnog travnjaka traži kontinuitet temperatura iznad 15 Celzijevih stupnjeva. Ja se nadam da će radovi uskoro početi“, kaže predsjednik Milinković, te razlaže:

   „Završetkom terena kompletan naš omladinski pogon će se preseliti u Tasovčiće, gdje ga uz novi travnjak, čekaju reflektori koji će biti povezani na rasvjetnu mrežu. Bit će jedan veliki teren s umjetnom travom i dva manja, parking, tribina je napravljena, kupljene su stolice za 500 gledatelja, urađene su i svlačionice, koje će biti vrhunski opremljene. Planiramo seljenje kompletnog omladinskog pogona, koji će imati vrhunske uvjete. Osposobljavamo i trenerski kadar, ove godine upisujemo dva trenera za B licencu. Treba strpljenja da sve dođe na svoje mjesto, te da se otvori prostor prvom timu da može normalno raditi u Bjelavama.

   Predsjednik Milinković ističe da je dolaskom na čelo kluba, ljetos, uređenje terena u Tasovčićima, zatekao u poodmakloj fazi, te naglašava:

   „Ja se nadam da ćemo u roku od dvije godine imati posloženu infrastrukturu i u Bjelavama i u Tasovčićima, te da će klub biti respektabilan u svakom smislu“.

   -Bilo je riječi i o dogradnji tribine u Bjelavama, hoće li se i to raditi?

   -Vidite u čemu je problem, mi smo ove sezone već na uvjetnoj licenci NS Federacije BiH. Mi smo trebali imati propisani kapacitet, a to je 2.000 mjesta. Nedostaje nam tribina od 1.000 mjesta. Teško je očekivati da ćemo opet za iduću sezonu, dobiti uvjetnu licencu. Tribinu ćemo morati praviti ako želimo igrati Prvu ligu Federacije“, kaže predsjednik Milinković koji posebno ističe razumijevanje i podršku Gradskog poglavarstva na čelu s dr. Smiljanom Vidićem, gradonačelnikom.

   „Učinili su maksimalne napore oko gradnje stadiona u Tasovčićima i samog opstanka kluba. Prate nas u našim projektima, pa ćemo zajedno uz pomoć prijatelja, simpatizera i sponzora kluba, riješiti pitanje tribine i neke druge stvari koje su manje zahtjevne“.

   Dežurni cinici su vaš dolazak na čelo kluba dočekali opaskom – nije nikada igrao nogomet, previđaju da ste niz godina bili angažirani u NK GOŠK-u?

   „Možda sam ja osoba koja bi mogla približiti ta dva kluba ha, ha, ha… Ja sam bio šest, sedam godina u GOŠK-u za vrijeme predsjednika pokojnog Pere Pavlovića, to je meni jako drag klub, ponosan sam na to razdoblje i na činjenicu da Čapljina ima dva jaka kluba. Kad ste me već potaknuli evo i jedne eskluzive, ljudi brzo zaboravljaju. Nisam ja baš od jučer u HNK Čapljina, autor sam i klupske himne zajedno s Jurom Popovićem i Jašarom Murtezanijem, koja je snimljena još 2.000 godine! Dakle, predsjednik je autor klupske himne, što je svakako dobra preporuka!

Tekst i foto: Dušan Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!