banerRC212

Petak, 05 Veljača 2021

Na veletržnici u Tasovčićima: Zelena salata 1,5 do 2,3 KM, ljekoviti hren 10 KM, ovčiji loj 5 KM, dok je uvozni batat na veliko 6 KM!

   Na veletržnici u Tasovčićima petkom uobičajena zimska slika. Ispred veletržnice gužva i raznovrsna roba, unutar kapija nirvana, uglavnom stalni prodavači ispred tezgi i po koji prodavač iz udaljenijih mjesta. Cijene bez većih pomicanja s tim da nam stalni prodavači rekoše, da je malo življe nego zadnjeg petka u siječnju. Registrirali smo manja poskupljenja zelene salate koja se cijeni od 1,5 kristalka pa do 2,3 KM puterica, za nijansu je skuplji crveni luk 0,7 do 0,9 KM. Krumpiri su i dalje od 0,30 do 0,50 KM, međutim domaći južnohercegovčki i srednjobosnski cijene se 0,70 KM i kako rekoše uz dobro prodaju, što će reći da sve nije u cijeni, nego i kvaliteta ima svoju ulogu. Nešto jeftiniji su karfiol 1,0 do 1,2 KM, zatim špinat od 1,5 do 2,0 KM, te kupus pupčar 1 do 1,2 KM za kilogram.

   Cijene ostalog povrća ostale su stabilne, kupus su od 0,35 do 0,50 KM, tikve za juhu su od 0,5 do 1,0 KM, uglavnom uvozna srbijanska mrkva 0,7 do 1,0 KM, cikla je 0,8 do 1,0 KM kelj je 1,0 do 1,2 KM, raštika je 2,0 do 3,5 KM, blitva od 1,5 do 2,0 KM. Nestašica je domaćih brokula koje se cijene oko 2 KM, prasa je od 1,5 debele do 3,0 KM tanke stabljike, mladi luk pera kada se pojavi je od 2,5 do 3 KM, dok je bijeli luk od 5 KM refuza pa do 8 KM vijenci. Od bijelog luka skuplji je ljekoviti hren čija je cijena 10 KM. Korijen peršina i pašternjak su 4 do 5 KM, a rodokva je 1,5 do 2,0 KM.

   Od domaćeg voća ima još samo jabuka koje se cijene od 0,70 domaće pa do 1,5 KM uvozne, zatim suhih smokava koje se slabo traže, a cijene se od 3 do 5 KM, kivija 0,7 do 1,5 KM, te jezgre oraha čija je cijena 15 do 17 KM.

   Uvozna roba, kruške su od 2 do 3 KM, klementine 1,2 KM, limun 1,0 do 1,7 KM, Naranče su 1,0 do 2,5 KM, krastavci su 3 KM, patlidžani 3,5 KM, rajčice 1,8 KM, a paprike od 2,5 do 4,0 KM. Osim krušaka koje su iz Italije, sva druga roba je iz Turske. Posebice ističemo da je uvozni batat na veliko, čak 6 KM za kilogram?! Naglašavamo sve navedene cijene voća i povrća, su na veliko.

   Ispred veletržnice petkom robe kao u priči, od ribe, i mliječnih proizvoda, različitih suhomesnatih proizvoda, voća, različitih vrsta brašna, vunenih čarapa, predene vune, drva, stajskog gnojiva, kućanskih i poljoprivrednih alatki kovača iz Vareša itd. Cijene stabilne, riba se cijenila od 2 marke babuške i peškelji, pa do 17 maraka lubin i orada iz neumskih robogojilišta. Somići su bili šest, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 10 KM. Valja reći da se s ribom iz Jablaničkog jezera ubacuju i tamošnji ribari, cijena šarana je 7 KM za kilogram. Ističemo da se ovčji loj cijenio 5 KM za kilogram, suha bravetina i pršut bili su po 25 KM, a kozletina 28 KM, dok je slanina bila od 14 do 16 KM kilogram. Sir je imao također standardnu cijenu od 4 KM mladi iz Podveležja pa do 20 KM suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima. Miješani ovčji kravlji sir s Kupresa bio je 12 KM, suhi ovčji s Morina 18 KM. Domaća jaja standardnih 0,20 do 0,30 KM, a drva od 85 KM prostorni metar oblovine pa do 95 KM cijepana itd.

Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Čapljincima poticaji za nabavku dva motokultivatora i priključaka za motokultivator

   U cilju poticanja poljoprivrednika s prostora Čapljine, te svih naših slušatelja koji se bave proizvodnjom hrane nastavljamo s pregledom županijskih poticaja za 2020. godinu. Shodno tome stigli smo do novčanih podrški klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane pomoći – subvencije nabavke novih motokultivatora i priključaka za motokultivator. U skladu s člankom 31. Uputstva o načinu i uvjetima za ostvarivanje poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji za 2020 godinu, poticaj za nabavku motokultivatora ostvarilo je 16 klijenata, odnosno subjekata, od čega samo dva s čapljinskog područja. Kažemo samo dva imajući na umu da je na čapljinskom području poljoprivreda najintenzivnija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

   Poticaje za nabavku motokultivatora ostvarili su po jedna poljoprivrednik iz Tasovčića u iznosu od 1.150 KM i poljoprivrednik iz Rečica kod Domanovića 1.375 KM. Inače, najmanji iznos poticaja iznosio je 212 KM, a najveći 1.903 KM. Uz dva subjekta iz Čapljine poticaje su ostvarila 4 klijenta iz općine Konjic, zatim po 3 klijenta iz općina – Čitluk, Stolac i Prozor-Rama, te jedan iz Grada Mostara.

   Sukladno s Programom i Uputstvom obračun novčane potpore za Subvenicju nabavke novih motokultuvatora i priključaka za motokultivatore vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 25 posto ukupne vrijednosti. Valja reći da je podršku čiji je maksimalni iznos bio 2.000 KM mogao ostvariti samo jedan od supružnika. Inspekcijski nadzor u provedbi Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji, obavljaju poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede H-N županije. Shodno propisima klijent ne može otuđiti ni motokultivator, a ni priključak, za koji ostvari podršku, u razdoblju od pet godina nakon isplate podrške.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!