Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/radio-capljina.com/httpdocs/images/stories/2021/cmilje
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2021/cmilje

banerRC212

Srijeda, 06 Siječanj 2021

Maslina traži pažnju i u siječnju!

   Proteklih dana isticali smo kako je maslinarstvo i u godini pandemije korona virusa bilježilo rast kako u pogledu uroda i količine proizvedenog ulja, tako i podizanja novih nasada bilo u okućnicama ili plantažnom uzgoju.

Ogledalo smiljomanije na terenu: Mnogi vade, ali neki i ponovo sade!

   Opća je ocjena da je uzgoj smilja bio totalni promašaj, međutim od svakog pravila postoje iznimke, pa je tako i s uzgojem ove aromatične biljke. Naime, ovih dana u Brljici (Gornja Vitina) kod Ljubuškog, naišli smo na plantažu smilja koju njegov vlasnik obnavlja. Koliko se sjećamo parcela je kultivirana prije pet, šest godina, a očito je vlasnik (pr)ocjenio da je vrijeme za izmjenu nasada. Francuzi koji s uzgojem smilja imaju više iskustva tvrde da nasadi mogu do sedam godina.

   Pretpostavljamo da je vlasnik nasada na slici došao do zaključka da je prvi nasad dao svoje, pa se odlučio na sadnju novoga. Jasno čim obnavlja nasad da ima i svoju računicu, a ona se svodi na prodani ekstrakt od smilja. Dakle ni u smiljarstvu nije sve baš tako crno!

{gallery}2021/cmilje{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!