banerRC212

Srijeda, 27 Siječanj 2021

Peradarstvo ne stanuje na jugu Hercegovine

   Da stočarstvo ne stanuje na čapljinskom području zatim općinama Neum i Ravno na jugu, te Jablanici u sjevernom dijelu Hercegovine, uvjerili smo se na primjerima interventnih mjera za proširenje stada iz vlastitog uzgoja - uzgoj janjadi, jaradi, teladi i prasadi. Među 141 proizvođačem nema niti jednoga s gradskog područja Čapljine, te tri spomenute općine. Je li u pitanju pravi slom stočarstva na spomenutom području ili se stočari s navedenih područja iz raznoraznih razloga, nerijetko je u pitanju vlasništvo nad zemljom ili objektima ne prijavljuju, pokušat ćemo odgovoriti u narednom razdoblju. Nešto stariji slušatelji se sjećaju da su stada ovaca s juga Hercegovine posebice s prostora Dubrava, te neumskog zaleđa i Ravnog svakog proljeća pravile svojevrsnu invaziju na planinske pašnjake sjevera Hercegovine. Sada je to očito već davna prošlost.

   Ukupnu nepovoljnu situaciju u oblasti stočarstva i peradarstva upotpunjavaju Odluke o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore – interventna mjera – potpora za držanje koka nesilica, te Ulaganje u izgradnju, proširenje i rekonstrukciju građevinskih objekata u stočarstvu.

   Uglavnom po osnovu interventna mjera – Potpora za držanje koka nesilica ostvarila su samo dva subjekta s područja cijele Hercegovačko-neretvanske županije - „Agrojata” iz Konjica u iznosu od 1.250 KM i „Farma koka Luburić” iz Čitluka u visini od 5.000 KM. Interventna mjera – Potpora za držanje koka nesilica, a vezano za raspoloživa sredstva izvršne u iznosu od 0,50 KM po kljunu, a klijent može ostvariti pravo za ovu interventnu mjeru do maksimalnog iznosa od 5.000 KM. Shodno navedenom kriteriju za raspodjelu, očito je da farma „Luburić” iz Čitluka ima najmanje 10.000 kljunova, odnosno koka nesilica.

   Sredstva po onsovu interventne mjere –ulaganje  u izgradnju, proširenje i rekonstrukciju građevinskih objekata u stočarstvu ostvario je samo jedan objekt. Riječ je o tvrtki „Alpina Vlake” iz Donjeg Malog Ograđenika u općini Čitluk, čiji je projekt dobio 23.940 KM. Inače, tvrtka „Alpina Vlake” bavi se uzgojem koza. Kako se ističe u kriteriju o dodjeli sredstava odobravaju se iznosi u visini 20 posto prihvatljivih troškova ulaganja iz Projekta kojeg je dostavio klijent, a maksimalno odobrena potpora može iznositi do 40.000 KM.

   Podsjećamo, riječ je o interventnim mjerama temeljem Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno prerađivačkoj industriji, članak 6. Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno - prerađivačkoj proizvodnji za 2020. godinu.

D. Musa

Slađan Milinković, predsjednik HNK Čapljine: Trenutačni prioriteti su opstanak u Prvoj ligi i rad s mladima

   Za one koji prate zbivanja u Prvoj nogometnoj ligi Federacije BiH, iznenađenje je bio podatak da je HNK Čapljina, po prvi puta prva krenula s pripremama za nastavak prvenstva, 17. siječnja. Bio je to povod da razgovor sa Slađanom Milinkovićem, predsjednikom kluba započnemo pitanjem za razloge takvom tijeku stvari:

   „Pa, naučila nas je ljetna stanka, to je za nas bila škola. Tek smo u osmom mjesecu za prave startali, zakasnili smo i sa skupštinom kluba i sa ljetnim pripremama, prošao nam je i prijelazni rok i što je najgore u tom iščekivanju, otišao nam je dio domaćih igrača, napustio klub. Treba ih razumjeti jer i oni brinu u svojoj karijeri, međutim nama je jako žao što je do toga došlo, a to je i jako loše za klub. To je utjecalo i na konačni rezultat koji je slabiji od naših planova“, sumira predsjednik Milinković povode za raniji početak priprema, pa razlaže:

   Poučeni tim iskustvom sad smo krenuli malo ranije, čisto iz razloga kako bi imali vremena isfiltrirati stvari oko sastava. Trenutno na pripremama imamo tridesetak igrača. Posebno me veseli podatak da smo osam juniora priključili prvom sastavu, uz domaće igrači koji su ostali, imamo polovicu vlastitog kadra, plus igrači sa strane koji su nam ostali vjerni, te igrači koje ćemo dovesti kao pojačanja po određenim linijama. Pripremama smo pristupili nešto ranije i studioznije da ništa više ne prepuštamo slučaju.

   -Situacija nije sjajna, Čapljina je predzadnja, 15-ta, sa samo deset bodova. Sudeći po ovome što ste rekli odlučni ste što se kaže do posljednjeg daha, boriti se za opstanak u Prvoj ligi?

   -Naravno, po nama još ništa nije gotovo. Prva dva kola proljetnog dijela, igramo kući, domaćini smo u prvom kolu Rudaru iz Kaknju, u drugom je lokalni derbi s našim susjednima GOŠK-om. Mi ćemo učiniti sve da ostanemo u Prvoj ligi Federacije. Ja duboko vjerujem da ćemo ostati. Poduzet ćemo sve, ako bi se nešto i dogodilo suprotno našim željama i očekivanjima, da nas kasnije ne peče savjest, mada sam ja uvjeren da ćemo mi ostati“, naglašava predsjednik Milinković, te govoreći o dugoročnijim planovima kluba nastavlja:

   „Uvijek je u fokusu javnosti prvi sastav, ali da bi imali neki respektabilan i na duže staze održiv prvi sastav, morate imate kvalitetnu omladinsku školu, omladinski pogon. Dolaskom u ovaj klub moja ideja je bila da se maksimalno otvore sve rampe domaćim igračima. Čapljinski klub još od vremena prije rata pratile su razne priče, te dovođeni su Mostarci, ne da se igrati domaćima, tjeraju se domaći… Javno mogu reći dok sam ja na čelu kluba sav fokus bit će na omladinskoj školi, ja ću učiniti sve da ti igrači kad stasaju znaju da ih čeka mjesto u prvom sastavu, da će igrati u svom klubu i svom gradu. Ako će ići negdje drugo mogu računati na ispisnice samo ako su to klubovi višeg ili najmanje istog ranga“, naglašava predsjednik Milinković, te sumira na tom planu do sada učinjeno:
   „Upravo zato smo poduzeli sve da omladinski pogon, podignemo razinu koja nam u perspektivi jamčila da svako dvije, tri godine izbacimo jednog dva igrača poput Luke Menala. Mi smo do sada za kratko vrijeme, tri - četiri mjeseca, mislim, napravili dosta. Roditelje smo oslobodili pritiska kupovine opreme, sve je to klub preko svojih sponzora nabavio, sva djeca su osigurana od nezgode u ASA osiguranju. Našu djecu kadetski i juniorski sastav, pionire i predpionire voze autobusi turističke klase. Vratili smo trenere koji su ranije otišli iz kluba da rade s mlađim kategorijama. Gradimo priču na duge staze. Teško je u dom djelu napraviti nešto što bi bilo vidljivo, za to nam trebaju dvije tri godine“, konstatira inventivni i ambiciozni predsjednik HNK Čapljine Slađan Milinković.

   Uz navedeno u HNK Čapljini rade i na poboljšanju klupske infrastrukture, koja bi u dogledno vrijeme trebala biti na znatno višoj razini.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!