banerRC212

Ponedjeljak, 18 Siječanj 2021

3. Unsual Marathon Sarajevo: Čapljinac Ersan Bijedić 12 na „zimskom” maratonu

   Ni pandemija korona virusa nije spriječila čapljinskog trkača Ersana Bijedića, inače kolegu novinara, koji je očito u prošloj godini marljivo trenirao kada je istrčao 3. Unsual Marathon u Sarajevu. Kad kažemo da je marljivo vježbao, mislimo na uvjete tijekom maratona trčalo se po temperaturi između 5 i 6 stupnjeva ispod ništice! Stazu od 42.195 kilometara Bijedić je istrčao u vremenu od 3:35:32, što mu je bilo dovoljno za ukupno dvanaesto mjesto, jedanaesto u muškoj konkurenciji. Međutim, kolega Bijedić nije baš zadovoljan vremenom, mada ga znanci tapšu da je dobro što se po takvim uvjetima uopće odlučio trčati maraton.

   „Od dosadašnjih 16 maratona, ovaj je bio mogu reći, najslabiji. Može se to pravdati stazom pokrivenom snijegom i ostalim specifičnostima ove utrke, međutim, mislim da sam u nogama imao i bolji rezultat”, kaže samokritični kolega Bijedić.

   Na 3. Unsual Marathonu Sarajevo u organizaciji Udruženja Dečki u plavom, pobijedio je bh. atletičar Emir Hastor s vremenom 2:51:16, dok je u ženskoj konkurenciji slavila Snježana Đurić iz Srbije, koja je stazu istrčala za 3:23:53.

   Inače, nelogičnost ovoga maratona je da se održava u dosta ekstremnim vremenskim uvjetima, razdoblju visoke zagađenosti zraka, bez zaustavljanja prometa, što je za sudionike očito je i poseban izazov. Zbog različitih režima na graničnim prijelazima na prvom ovogodišnje maratonu u regiji sudjelovali su samo trkačice i trkači iz BiH i Srbije.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Zbog korona virusa tijesne bačve pa: Hercegovačko-neretvanska županija podržala 12 vinarija

   Čapljinske vinarije „Vina Zadro” iz Domanovića i „Vino Matić” iz Trebižata shodno Zakonu o novčanim potporama primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno - prerađivačkoj proizvodnji ispunile su uvjete za dodjelu novčane podrške – Interventna mjera – ulaganje u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevinskih objekata u vinarstvu. Zahvaljujući interventnim mjerama vinariji „Vina Zadro” za interventna ulaganja odobreno je 16. 286 KM, dok je vinarija „Vino Matić” iz Trebižata, dobila sredstva u iznosu od 17.451 KM. Obje čapljinske vinarije dobile su sredstva za opremu u vinarstvu.

   Sredstva po spomenutom osnovu na razini Hercegovačko-neretvanske županije ostvarilo je ukupno dvanaest subjekata, odnosno vinarija. Uz dvije čapljinske sredstva su dobila po dvije vinarije iz Mostara i Ravnog, te šest vinarija s područja Čitluka. Najveći iznos dobila je „Vinarija Čitluk” iz Čitluka, a najmanji 4.755 KM Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Bio-Popovo” iz općine Ravno.

   Novčanu podršku dobile su još vinarije - Vivant d. o. o. Služanj 13.450 KM, zatim Rubis d. o. o. Vionica 11.035 KK, „Monako 2000” d. o. o. Potpolje 8.965 KM, te „Podrumi Tolj” iz Blatnice 7.301 KM, sve četiri iz općine Čitluk za opremu u vinarstvu, dok je šesta čitlučka vinarija „Vino Brkić” „povukla” sredstva u iznosu od 13.163 KM za projekt Proširenja i nadogradnje građevinskog objekta i opremu u vinarstvu.

   S gradskog područja Mostara sredstva za opremu u vinarstvu dobile vinarije „Ereš-Commerce” d. o. o. Sretnice u visini od 12.934 KM i vinarija PTP „Hercegovina vino” d. o. o. Bišće Polje u iznosu od 11.999 KM. Dvanaesti korisnik sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije je Obrt „Podrum Skaramuca” iz Ravnog u iznosu 5.306 KM.

   Važno je napomenuti da sukladno Programu i Uputstvu, pravo na podršku za ulaganje u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevinskih objekata u vinarstvu ima klijent koji zbog zaliha vina u objektima ima potrebu za izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevnih objekata u funkciji prerade i skladištenja.Inače, posebnim ugovorom će se detaljno utvrditi predmet ugovora, uvjeti korištenja sredstava, način plaćanja, obveze, kao i kontrola utroška sredstava.

   Za sredstva iz programa - Interventne mjere koja je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaslužna je pandemija korona virusa koja je već u prvih pola pola godine prepolovila prodaju vina, pa se poslije posebice kvalitetom dobre 2020. godine pojavio problem sa skladištenjem vina. Dakle, u ovom slučaju HNŽ je pomogla dio vinarija. Uoči kampanje berbe u opticaju su bila najave Staše Košarca, ministra trgovine i ekonomskih odnosa za mjerama na državnoj razini, ali će sve izgleda ostati na riječima. Neke države poput Hrvatske, od vinarija su vršile otkup kvalitetnih vina, koje se koristi za proizvodnju sredstva za dezinfekciju i slično.

D. Musa

Darjan Bošković, predsjednik RA Čapljina: Ženska ekipa za godinu dvije u federalnoj ligi, a moguć i juriš starih asova na Premijer ligu

   Gotovo da je zaboravljen podatak da je čapljinski rukomet sedamdesetih i osamdesetih godina bio među vodećima, a povremeno i vodeći u Hercegovini. U različitim rangovima natjecale su se jedna muška - Borac, i dvije ženske ekipe – Borac i Višići. U poratnom razdoblju pokušalo se na obje fronte, ali ženski pogon brzo se gasi i RK Čapljina nastavlja s muškim pogonom koji je u dva navrata igrao Premijer ligu, a jednom i finale Kupa BiH. Trenutačno jedini predstavnik je Rukometna akademija Čapljina koja je uz mušku ekipu, pokrenula i ženski sastav. Govoreći o tom projektu i planovima za naredno razdoblje Darjan Bošković predsjednik Akademije, bivši rukometaš Čapljine i više hrvatskih ligaša kaže:

   „Već tri godine u RA Čapljina postoji ženski klub pod vodstvom Barbare Bošković. Imamo preko dvadeset curica i mogu reći da su vrlo zainteresirane, sve su redovitije na treninzima , tako da kroz nekih godinu, dvije možemo ih uključiti u neki viši rang kao što je federacijaska liga. One trenutno igraju omladinske lige, jer su to većinom, cure 2006/2007., te 2008/2009-to i mlađe“, kaže predsjednik Bošković, te prelazeći na muški pogon nastavlja:

   „Sigurno se ljubitelji rukometa u Čapljini pitaju, pošto je pandemija korona virusa i nema gledatelja u dvorani, što je s rukometnom? Prošlih sezona pobjeđivali smo i najjače ekipe u Prvoj federalnoj ligi, a ove sezone rezultati su slabiji. Razlog je jednostavan, odlučili smo se pomladiti cijeli prvi tim. Uključili smo momke od 14 do 17 godina, pa su i rezultati slabiji, imamo jednu pobjedu i jedan remi nakon prvog dijela. Gledajući s naše strane, puno smo dobili u ovoj polusezoni, neki momci se nameću. U sljedećih godinu dvije oni mogu biti nositelji igre u ovoj ligi.“

   Osvrćući se na rad Rukometne akademije u doba korone, predsjednik Bošković, kaže:

   „Iz početka kad je počela pandemija, nitko nije znao o čemu se radi. Mi smo pratili informacije stožera Civilne zaštite i prema njima se ponašali. Normalno, roditelji su se u početku bojali, što se odrazilo na rad. Na primjer na dvadesetak curica i dječaka, falilo je četiri pet, pa i više na treninzima. Sada je to već puno bolje dolaze manje-više svi. rekao bih da smo svi postali pametniji, pazimo i ponašamo se racionalnije, sport je sport, djeca trebaju trenirati“, naglašava predsjednik Bošković, a zatim u budućnosti muškog sastava dodaje:

   „Mi ove godine radimo na iskustvu i afirmaciji mladih igrača, a već sljedeće bi pokušali napasti i Premijer ligu. Neki stariji igrači najavljuju mogući povratak, među njima i Ante Kukrika, pa je moguć i moj povratak na vrata kluba. To je još u fazi ideje, ako zaživi onda ćemo u narednoj sezoni pomoći ovoj mladoj ekipi. Treba se tu posložiti dosta stvari, ali se i time bavimo.

   -Reprezentacija, Nikola Prce još igra, čak je još uvijek u napadu ključni igrač, na početku karijere igrali ste skupa u Čapljini?

   -Poslije dvije kvalifikacijske utakmice protiv Estonije, svi su bili razočarani. Problem je dublji, posebice zbog Saveza. Rukometi savez u BiH loše funkcionira, ima dugova, ovi momci što su u reprezentaciji igraju volonterski bez naknada. Nikola Prve još uvijek daje svoj doprinos, protiv Njemačke je odigrao kao u najboljim danima. Međutim, ja mislim da je vrijeme da se reprezentacija pomladi, pa da se proba s mlađima. Znam da se nije radilo s mlađim uzrastima, bit će to bolan rez, koji se mora poduzeti.“

   Zahvaljujući interesu ženske mladeži i predanom radu trenerice Barbare Bošković, koja je iskustva u radu s mladima stjecala u Križevcima, u Hrvatskoj, za očekivati je da Hercegovina u dogledno vrijeme dobije još jedan ženski rukometni sastav. Što se muškog pogona tiče, tu bi se mogla dogoditi i iznenađenja povratkom nekih starijih igrača, te onih koji su prerano napustili rukomet.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!