banerRC212

Ponedjeljak, 09 Studeni 2020

Komemorativno slavlje u Zvirovićima: Hrvatsko zajedništvo je bilo temelj obrane

   Manifestacija „U spomen na hrvatske vitezove”, nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kraj Spomen križa u Zvirovićima, te polaganja cvijeća na grob brigadira Božana Šimovića, nastavljena je komemorativnim misnim slavljem za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu, te žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u crkvi sv. Ane. Devet hrvatskih vitezova iz naselja Zvirovići i Prćavci, poginulo je u Domovinskom ratu, a ova dva naselja imala su 77 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Kao svojevrsni uvod u misno slavlje pročitana su imena svih poginulih. Potom je slijedilo prigodno obraćanje dr. Smiljana Vidića, čapljinskog gradonačelnika, koji je uz ostalo rekao:

   „Ovo je prigoda da se sjetimo perioda od 1992. do 1995. godine, teškog perioda koji je prolazio hrvatski narod, poglavito 1991. godine kada je agresor došao na naše područje i htio uništiti sve ove naše temeljne vrijednosti – vjeru, kulturu, naš jezik, naše živote u konačnici. Činilo se tada da su Hrvati lak plijen. Nismo imali nikakvog naoružanja, bili smo neiskusni, a s druge strane bila je iskusna dobro naoružana vojska. Međutim, mi smo računali na nešto što se zove hrvatsko zajedništvo. Te 1992. godine, Hrvati nikada nisu bili kao jedno kroz cijelu povijest i upravo to hrvatsko zajedništvo je temelj obrane kako ovih tako i svih ostalih prostora u Bosni i Hercegovini, gdje su živjeli Hrvati“.

   Komemorativno misno slavlje je predvodio don Želimir Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije uz koncelebraciju don Branka Šimovića. Komemorativno slavlje uveličala je klapa „Trebižat“. Treba reći da je ovogodišnja manifestacija „U spomen na hrvatske žrtve“, u Zvirovićima, bila dobro posjećena, a završena je prigodnim druženjem predstavnika gradske vlasti, gostiju i suboraca Božana Šimovića, štovatelja poginulih branitelja i njihove žrtve, te mještana Zvirovića i Prćavaca...

Tekst i foto: D. Musa

 

Raznolika Hercegovina: U Ljubinjskoj Ivici još se sijeku lišnjaci

   Uz razne epitete Hercegovina, površine oko 11.500 četvornih kilometara, s pravom se smatra i zemljom raznolikosti. Taj već poznati sud potvrdili smo posjetom Ljubinjskoj Ivici, sjeveroistočnom području općine Ljubinje. Okoliš i geomorfologija identični su brdskom dijelu općine Ljubuški s tim što nema drače i smreke. Međutim, tu je morfološki identičan kamenjar, a od vegetacije crnograb, jasen, hrast… Obradivih površina je malo, a raspoređene su na doce i dubrave s pedološkom razlikom u sastavu tla. Umjesto zapadnohercegovačke sveprisutne crvenice, koja je na istoku ljubinjske općine rijetkost, tlo je protkano zemljom crnicom, koja je po našem sudu „sporija“ za dozrijevanje, ali plodnija za usjeve.

   Djelatnost su ekstenzivno stočarstvo, poljoprivreda – u prvom redu proizvodnja crvenog luka, te prodaja drva za ogrjev. Redovito s tog rijetko naseljenog područja, na čapljinsku veletržnicu u Tasovčićima i „zelenu“ pijacu u Ljubuškom stižu kamioni s – grabovim, hrastovim i jasenovim drvima. Goveda slobodno šetkaju putem kroz Donju i Gornju Ivicu, dok su ovce zahvaljujući lijepoj jeseni, još koji dan na planinskoj ispaši. Za zimu stočari su pored sjena, pripremili lisnike, koje su na zapadu Hercegovine zvali lišnjacima. Riječ je o koncem ljeta ili početkom jeseni usječenim jasenovim, rjeđe hrastovim granama, koje se nakon sušenja slažu, „diju“, u stogove, poput sjena i zimi polažu ovcama. Lišnjaka u zapadnoj Hercegovini je nestalo početkom ovoga milenija, dok se eto, na istoku zemlje Hercegove tradicija još održala. Mještanin Mladen Kalajdžić, nam reče da osušeni grm zimi dobro dođe u slučaju obilnijih snjegova, kao i raznovrsnosti ishrane.

Tekst i foto: D. Musa

 

U Zvirovićima: Položeni vijenci i cvijeća na spomen obilježje i grob Božana Šimovića

   Krasan jesenski dan koji je više priličio Miholjskom ljetu, nego koncu prve dekade studenog upotpunio je Komemorativnu svečanost u Zvirovićima. Tom svečanosti obilježena je 28-ma obljetnica pogibije brigadira Božana Šimovića, a potom je u znak zahvalnosti hrvatskim vitezovima iz Zvirovića i Prćavaca služena je Sveta misa u crkvi Svete Ane, u Zvirovićima.

   Program je započeo komemorativnim skupom kod Spomen križa u središtu Zvirovića. Tom prigodom uz zvuke mirozova, vijence su položila i svijeće zapalili izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, grada Čapljine na čelu s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim članovi Udruge Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“, izaslanstva mjesnih zajednica Zvirovići i Prćavci, učenici i nastavno osoblje OŠ Vladimira Pavlovića – područne škole Zvirovići i Prćavci, predstavnici međunarodnih nevladinih organizacija sa sjedištem u Zvirovićima – Regina della Pace“ i „Nuovi Orizzonti“, te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

   Uslijedila je kratka molitva, koju je predvodio don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije, a zatim polaganje cvijeća i paljenje svijeća na grob brigadira Božana Šimovića. Uz članove obitelji i rodbinu, cvijeće su položili – izaslanstvo grada Čapljine s gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim Božanovi suborci iz Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“ i drugi. Manifestacija „U spomen na hrvatske vitezove” nastavljena je komemorativnim misnim slavljem.

Tekst i foto: D. Musa

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!