banerRC212

Petak, 24 Kolovoz 2018

Nakon dva mjeseca porasla cijena paprika

    Skok cijena paprika najveća je novina u ovotjednom barometru cijena s veletržnice u Tasovčićima. Paprike se cijene uglavnom od 1 do 1,3 marke. Dakle, nakon dugo vremena točnije od 22-og lipnja, kada su se nudile za 0,8 do 1,2 KM, cijena paprika – domaće i hibridno sjeme, se izdigla iznad marku za kilogram. Cijene paprike roga nisu pratile taj trend, naprotiv njihova cijena je u laganom padu i trenutačno su 0,8 do 1,10 KM. Uz paprike od zadnjeg barometra cijena, skuplji su još – kelj 1,2 do 1,5 KM, te osjetno blitva 1,5 do 2 KM za kilogram.

   Uz paprike roge od barometra cijena koncem prošlog tjedna, pojeftinili su rajčice 0,6 do 1,10 KM, domaće sjeme i rajčice iz Buturović Polja. Jeftiniji su zatim, zelena salata i crveni luk 0,8 do 1 marku, mrkva 1,4 do 1,8 KM, krastavci 0,6 do 0,8 KM, patlidžani 0,4 do 0,5 KM, pa i kupus koji je sada od 0,4 do 0,5 KM. U blagom padu je i cijena mahuna čija je nova cijena 1,4 do 1,8 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene, krumpiri su i dalje od 0,5 do 0,7 KM, još uvijek rijetka raštika 1,5 do 2 KM, cikla i tikvice 0,7 do 1 KM, peršin i celer 2 do 3 marke za kilogram, dok je bijeli luk od 3 marke refuza, pa do 6 maraka vijenci. Kada je bijeli luk u pitanju valja istaknuti da je ponuda obilna uz južno-hercegovački stigao je i ljubinjski, ramski, te semberski i srbijanski, međutim cijena mu ne pada.

   Voće, uz stolno čija je cijena 1 do 1,2 KM, u ponudi izjutra ima i vinskog grožđa, i to autohtone žilavke, a cijena je 1,5 marku kilogram. Smokve su 1 do 1,5 marku, šljive 60 do 80 feniga. Stabilne su cijena malina i kupina 3 do 4 marke, kao i borovnica koje su se nudile za 5 do 8 maraka kilogram. Od barometra cijena koncem prošlog tjedna registrirali smo po tri poskupljenja i pojeftinjenja. Skuplji su bostan 0,8 do 1,1 KM, breskve 1,2 do 1,5 KM, te nektarine 1,8 do 2 KM za kilogram. Valja reći da je sezona južno-hercegovačkih bresaka i nektarina na izmaku. Nešto jeftinije su lubenice koje se nude za 0,4 do 0,5 KM, pa jabuke 1 do 1,7 marka. Ponuda je obilna kako hercegovačkih tako i jabuka iz Bosne, a zahvaljujući proizvođačima iz Gračanice i Gradačca obilna je i ponuda kruška čija se cijena kreće od 0,7 KM , pa do 1,5 KM.

   Ispred Veletržnice standardno stanje, kao i obično petkom uz uobičajenu robu nudili su se mliječni proizvodi i riba, a tu su presadnice, perad, domaća jaja, ljekovito bilje, cvijeća, pa drva, kolje za povrće, kamen za oblaganje, poljoprivredne i kućanske alatke i razna druga roba. Ponuda ribe standardna, a cijena uobičajene, po 3 KM cijenili su se keljavci i babuške, šest su bili somići, 9 pastrva iz uzgoja, 11 šaran, dok su fileti bili 14 maraka. Posebno su se po cijeni 2 do 3 marke komad, mogle kupiti glave šarana. Bilo je i morske ribe, srdela se cijenila 6, a lubin i orada po 15 maraka. Proizvođač iz Stoca, i dalje nudi presadnice, koje su 10 feninga komad - zelena salata, blitva i prasa, po 20 feninga nudila se domaća raštika, dok se njemačka ističe prodavač, rasprodala. Presadnice različitih vrsta kupusa bile su oko 25 feninga, dok su tikvice 40 do 50 feninga komad. Sir se nudio na standardna tri štanda, a bio je 4 do 6 maraka mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 maraka, a miješani ovčji/kravlji 10 do 12 maraka. Maslo je bilo 12 do 14, a kajmak 14 do 16 maraka. Naravno u ponudi su i dalje drva, cjepana i oblica, cijena prošlogodišnja 70 do 80 maraka prostorni metar itd.

Na petoboju nacija u Pazinu BiH zadnja, Ante Juka boćar Čapljine, u paru i preciznom izbijanju osvojio šest "punata"

Da će za povratak bosanskohercegovačkog boćanja na nekadašnju razinu trebati vremena, rada i strpljenja, pokazuju rezultati s Petoboja nacija koji je igran u Pazinu. BiH je na tom natjecanju bila posljednja, bez bodova, što više u nekim disciplinama – štafetno i brzinsko izbijanje rezultati naših igrača nisu bili ni sjena nekadašnjih. Podsjećamo, boje BiH branili su Goran Jurić (BK Grude), Ante Juka (BK Čapljina), Božo Naletilić (Široki), te Darijo Stojčić i Tomislav Rašić (BK Ante Rozić, Mostar).
"S obzirom da kod nas tek započinju pripreme za drugi dio sezone, razumljiva je loša forma naših igrača, jer je stanka u natjecanju ostavila traga. Pripreme koje smo obavili u Mostaru, nisu bile dovoljne da podignemo formu. Samo natjecanje dobro nam je došlo da vidimo gdje smo i koliko možemo, odnosno što treba mijenjati za iduću sezonu", rezime je izbornika Mate Grubišića.
Rezultati, prvo kolo, BiH – Srbija 5:9, Crna Gora – Slovenija 2:12, slobodna Hrvatska; Za BiH poene su osvojili Tomislav Rašić koji je u krugu pobijedio Milana Raškovića 20:19, a u 'brzincu' igrao neodlučno 27:27, protiv Miloša Balaća. Dva poena osvojili su u paru Jurić i Juka koji su s 13:4 savladali Raškovića i Jondžu.
Drugo kolo, Srbija – Crna Gora 6:8, Hrvatska – BiH 12:2, Slovenija slobodna. Jedine poene za BiH osvojio je Darijo Stojčić koji je u preciznom izbijanju sa čak 17:1, pobijedio Peru Ćubelu. Valja reći da su članovi hrvatske štafete na ovoj utakmici, Mario Miličević i Darjan Živolić postigli odličnih 60 pogodaka od 61 izbačaja, što je samo za jedna pogodak slabiji rezultat od svjetskog rekorda.
Treće kolo, Crna Gora – Hrvatska 4:10, Slovenija – Srbija 12:2, BiH slobodna.
Četvrto kolo, Hrvatska – Slovenija 14:0, BiH – Crna Gora 6:8, slobodna Srbija. Poene za BiH osvojili su Ante Juka u preciznom izbijanju, 5:3 protiv Marka Jukića, Tomislav Rašić koji je u krugu nadigrao Radu Zeca 26:21, te par Jurić/Juka koji je 13:4 slavio protiv crnogorske kombinacije Zec/Ranković/Luković. U ovom susretu BiH je u preciznom izbijanju – Stojčić, te u štafeti – Rašić/Naletilić, dvije partije izgubila s poen razlike i tako propustila priliku za bolji rezultat.
Peto kolo, Slovenija – BiH 13:1, Srbija – Hrvatska 0:14, slobodna Crna Gora. Jedini poen za BiH protiv Slovenije, u krugu, izborio je Tomislav Rašić koji je protiv Gašpara Porha igrao neodlučno 23:23.
Prema tome, konačni poredak je sljedeći, 1. Hrvatska 8, 2. Slovenija 6, 3. Crna Gora 4, 4. Srbija 2, 5. BiH 0 bodova. Najuspješniji u bh. timu bio je Rašić sa šest poena pri čemu je odlično igrao krug, a slabo brzinsko izbijanje u kojem je osvojio poen. Pedeset posto, četiri poena, osvojio je par Jurić/Juka, dok su po dva poena osvojili boćar Čapljine Ante Juka i Mostarac Darijo Stojčić.

 

  • Objavljeno u Sport

U crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini održan je koncert dvojice vrhunskih glazbenika - profesora violine Gorana Končara i profesora klavira Olivera Kerna

U crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini održan je koncert dvojice vrhunskih glazbenika - profesora violine Gorana Končara i profesora klavira Olivera Kerna. Izvrsno posjećen koncert za čapljinske prilike oduševio je posjetitelje koji su glazbenike pozvali i na bis. Profesori Kern i Končar u Hercegovini borave u sklopu Međunarodnog seminara klasične glazbe "Ardea" koji se održava drugu godinu za redom u našem kraju.Kratki dio razgovora s ovim glazbenicima poslušajte u tonskom prilogu.

 

 

  • Objavljeno u Kultura

Vatrogasna zbilja Nakon ljudi aktivirali se i gromovi, a požar u brdima iznad Doljana gasile i zračne snage

Čapljinski vatrogasci u suradnji s kolegama iz Metkovića, bili su proteklih dana angažirani na gašenju većeg šumskog požara u pograničnom području između BiH i Hrvatske. Požar je izbio u brdskom teško pristupačnom području, istočno od Doljana, odnosno Metkovića.
„Požar je izazvan udarom groma. To nam je u ovoj godini peti požar izazvan udarom groma. U zadnjih deset godina imali smo samo jedan požar izazvan udarom groma“, naglašava Mate Jurković zapovjednik čapljinskih vatrogasaca, te na upit imaju li sličnih problema kolege u okolnim mjestima, kaže:
„Požar smo gasili zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom Metković, i on su zadnjih dana imali dva požara od udara groma, Mostarcu su također imali požara od udara groma. Vrijeme se mijenja, nama izgleda dolaze i veći problemi“, zaključuje Jurković, te vraćajući se na požar u pograničnom području, nastavlja:
„Udar groma je bio s naše strane, požar nošen jakim vjetrom prešao je na hrvatsku stranu, odmah smo izišli zajedno, bez obzira što je počeo na našoj strani, blizina je granice kad gori teško je precizno odrediti kud će vatra, pa smo izišli gasiti i mi i JVP Metković, kasnije su se priključili DVD Kula, DVD Slivno – Ravno i DVD Metković, a bila su i dva kanadera i jedan er traktor.“
Uglavnom, veliku operativu angažirao je požar u graničnom području, a izgorjela je značajna površina, u ovom zelenim pokrivačem sve siromašnijim općinama.
„S naše strane je izgorjelo tridesetak hektara, s hrvatske nešto manje, teren je teško pristupačan, bilo je dosta pješačenja do same vatre, pa su nam uvelike pomogle te zračne snage tako da smo uspjeli požar staviti pod kontrolu i na kraju ugasiti“, kaže Jurković.
Zanimljivo, požar u pograničnom području izgašen početkom tjedna, probudio se nakon dva dana, sredinom tjedna. Mate Jurković zapovjednik čapljinskih vatrogasaca smatra da se aktivirao, zahvaljujući vjetru, iz nekog neugašenog panja. Ponovo je zajedničkom akcijom vatrogasaca iz Čapljine i Metkovića, vatra ugašena, a požarište definitivno sanirano.
Uglavnom, u tri veća požara na čapljinskom području, jedan u srpnju i dva u kolovozu, opožarena je površina od oko 140 hektara. Uz tridesetak hektara u pograničnom području početkom druge dekade kolovoza opožareno je stotinjak hektara između Počitelj Brda i Ševaš Njiva, dok je u srpnju na Jasenici izgorjelo desetak hektara kraške šume. Za razliku os srpnja u kolovozu su požari češći, a prema evidenciji gore uglavnom divlje deponije, biljni otpad, te trava i niko raslinje.


D. Musa

Malonogometaši Čapljine II u finalu Lige Hercegovine

Malonogometaši Čapljine II u finalu su Lige Hercegovine! Čapljinci su u polufinalu nadigrali Meljakušu, prvaka posuške općine, s 4:2. Strijelci za Čapljinu II bili su - Luka Putica, Davor Martinović, Zvonimir Šutalo i Filip Šarić, a za poraženu Meljakušu Tomislav Čamber i Dario Penava. Kao i u prethodne dvije utakmice 14-te po redu završnice Lige Hercegovine, Čapljinci su odlično otvorili, tako da su u 25-oj minute stigli do kapitalne prednosti od 3:0. U završnici došlo je do pada u igri što su Posušaci iskoristili i ublažili poraz.
Čapljina II će u finalu igrati protiv domaćina, Balinovca, prvaka lige mjesnih zajednica grada Mostara. U prvoj utakmici poluzavršnice, Balinovac je poslije velike borbe, s minimalnih 1:0 savladao Jare, prvaka Širokog Brijega. Strijelac je bio Romano Vlaho. Između dvije utakmice poluzavršnice, revijalnu utakmicu odigrali su veterani Zrinjskog i Širokog Brijega, a susret je završen neodlučeno 2:2.
Finale je na rasporedu večeras, 24-og kolovoza. Program će početi u 20 sati, utakmicom za treće mjesto Jare (Široki Brijeg) – Meljakuša (Posušje), potom će od 21 sat revijalnu utakmicu igrati, juniori malonogometnih klubova Vjekoslav Arapović (Mostar) i Ljubuški. Finale, Balinovac – Čapljina II, na programu je od 22 sati.
Treba spomenuti da je rezultat Čapljine II, tek drugo finale pobjednika malonogometne lige Čapljine. U prvom su 2011-te igrali Gabela Polje i Bijelo Polje, domaćin je bila Čapljina, a nakon boljeg izvođenja penala slavili su Mostarci, ukupnim rezultatom 5:4, u regularnom dijelu utakmica je završena neodlučno 2:2. Što drugo poželjeti, neka se reprizira finale od prije sedam godina – Mostar domaćin, a Čapljina, odnosno Čapljina II, pobjednik!

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!