Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

by | 26. travnja 2024. 17:37 | Aktualno, Vijesti

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u intervjuu za njemačku Katoličku novinsku agenciju označio je iseljavanje najvećim izazovom za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini.

“U Njemačkoj i Austriji ljudi napuštaju Crkvu, ovdje odmah napuštaju zemlju”, rekao je nadbiskup Vukšić pa dodao da se u posljednjih 30 godina katolička zajednica u BiH smanjila otprilike upola.

“Broj djece koja primaju krštenje, potvrdu ili prvu pričest iz godine u godinu je sve manji”, istaknuo je nadbiskup.

Uzrok tomu je, uz izbjeglištvo tijekom i nakon rata u BiH od 1992. do 1995., iseljavanje mnogih stanovnika BiH u zapadnu Europu iz gospodarskih razloga. Posljedice su slične onima na njemačkom govornom području. I u BiH Crkva je posljednjih godina postala ‘Crkva starih’, upozorio je mons. Vukšić, prenosi IKA.

Tekst/foto: FENA

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...