Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na željeznici neka nova vremena, a na željezničkom kolodvoru u Čapljini obavijest za izbjegavanje gužvi

Na željeznici neka nova vremena, a na željezničkom kolodvoru u Čapljini obavijest za izbjegavanje gužvi

by | 8. rujna 2018. 15:49 | Vijesti

Zanimljiva obavijest stoji na ulazu u zgradu željezničkog kolodovra u Čapljini. U obavijesti stoji: “Cijenjeni putnici, zbog velikog interesiranja za putovanje bh. vlakovima, molim da, ukoliko ste u mogućnosti, kupovinu karata i rezervaciju izvršite ranije.

U pojašnjenju odgovorni su nam kazali da putnici obično dolaze desetak do petnaest minuta prija putovanja, pa onda ne uspijevaju nabaviti karte do vremena polaska vlaka, koji čekajući putnike kasni. Da se to ne bi događalo, postavljena je obavijest koja upozorava, da se kolodvorske formalnosti obave blagovremeno.”
Kristalno jasno, što će reći prošla su vremena kada se putničkim vagonima bh. željeznica moglo proći kako to Hercegovci kažu “s naviljkom drače”, a da nekoga ne zakačiš. Putnika je očito, sve više, a putovanja vlakom postala su kao nekada, in. Mora se priznati da se mijenjaju i same željeznice, od doskora tromog mastadonta prihvatile su izazove rasta, pa je tako od 6-og rujna u opticaju online prodaja karata. Online prodaja karata dostupna je na kolodvorima u Čapljini, Mostaru, Hadžićima, Sarajevu, Podlugovima, Kaknju, Zenici, Maglaju, Zavidovićima, Bihaću, Cazin Srbljanima, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, te Tuzli i Lukavcu. Karta se može preuzeti na šalteru blagajne polaznog kolodvora, najkasnije deset minuta prije polaska vlaka. Prilikom preuzimanja karte potrebno je predočiti identifikacijski dokument – osobnu kartu, putovnicu…
Ovaj potez Željeznica uklapa se u sve popularnija putovanja vlakom, čemu je svakako doprinijela i modernizacija putničkih vlakova, odnosno nabavka novih garnitura. Tako će se na učinkovit način doskočiti i stereotipiju formiranom u poraću kada su se željezničkim šinama vukli vagoni gotovo bez putnika. Upravo zbog toga se kupovini karata prilazilo nonšalantno, po sustavu “nikad nije kasno” stizalo se u minutu do polaska vlaka, što je stvaralo gužve na šalterima, pa i kašnjenja vlakova u polasku. Za očekivati je da će upozorenje i online prodaja, dokinuti tu praksu.
U prilog popularnost putovanja željeznicom govori i statistika, tako su Željeznice Federacije BiH u 2017. godini prevezle 355.000 putnika, što je za čak 97.000 putnika više nego u 2016. godini kada je prevezeno samo 258.000 putnika.
Trend je nastavljen i u tekućoj godini. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u željezničkom putničkom prijevozu u drugom tromjesječju 2018. prevezeno je ukupno 104.647 putnika što je za čak 44,1 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Još brže su rasli ostvareni putnički kilometri koji su bili veći za 102 posto.
Shodno godišnjim cijkusima na čapljinskom željezničkom kolodvoru ipak je znatno manje putnika nego u prethodna četiri mjeseca. Naime, od 1-og rujna na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo, ne prometuje redoviti sezonski putnički vlak. Podsjećamo, sezonski vlak je prometovao tijekom pune turističke sezone od 15-og lipnja, do 31-og kolovoza.
Putnicima na relaciji Čapljina – Sarajevo, za putovanja ostaju dva para vlakova. Polazak jutarnjeg vlaka iz Čapljine, je u 6,16 sati, a dolazak u Sarajevo u 8,41 sati. Popodnevni vlak s kolodvora u Čapljini, polazi u 16,35 sati, dolazak u Sarajevo je u 18,56 sati.
Iz Sarajeva jutarnji vlak za Čapljinu kreće u 7,07 sati, dolazak u Čapljinu je u 9,29 sati, dok popodnevni vlak polazi u 16,50 sati, a dolazak u Čapljinu je u 19,14 sati.

Tekst i foto: D. Musa

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...