Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinac Zlatko Glavinić, koautor i autor dvije stručne knjige: Knjige za poduzetnike i one koji žele to biti, te inspektore

Čapljinac Zlatko Glavinić, koautor i autor dvije stručne knjige: Knjige za poduzetnike i one koji žele to biti, te inspektore

by | 11. siječnja 2021. 13:51 | Vijesti

   Na Visokoj školi za financije i računarstvo FINra u Tuzli promovirana je knjiga „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom”, čiji su autori Čapljinac Zlatko Glavinić i Elmir Ramić iz Tuzle. Zanimljivo, obojica autora rade kao tržni inspektori. Govoreći o knjizi i pojedinostima vezanim za njezino izdavanje Zlatko Glavinić, kaže:

   „Izdavač ove knjige je FINra, Fakultet za ekonomiju u Tuzli. Moj kolega Elmir Ramić glavni federalni tržišni inspektor i ja odlučili smo se napisati knjigu. Zašto, zbog prirode posla kojeg obavljamo. U praksi se susrećemo s nizom upita – u vezi trgovine. To nas je ponukalo na pisanje knjige koja će, smatram, svim ljudima koji se bave trgovinom, koji se žele baviti trgovinom, inspektorima koji vrše nadzor nad radom trgovinskih firmi dobro doći, jer na jednom mjestu imaju sve što je vezano za trgovinu. U četrnaest poglavlja su objašnjene sve moguće stvari koji se jednom trgovcu mogu naći u poslovanju”, kaže koautor Zlatko Glavinić.

   Tijekom predstavljanja kao svojevrsni opći zaključak, može se reći da knjiga „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom” na „jednostavan i pregledan način obrađuje materiju vezanu za trgovinu utemeljenu na propisima”. Recenzenti knjige su dr. sc. Sanel Jakupović, prof., dr. sc. Dragan Gabrić i dr. sc. Ismet Kalić, doc.

   Uz koautorstvo knjige „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom”, Zlatko Glavinić je i autor knjige „Poduzetnici vs. inspektori“, koja u pandemiji korona virusa čeka na red za promociju. Riječ je o također stručnoj knjizi o čijem sadržaju autor kaže:

   „Ja sam samostalni autor knjige „Poduzetnici vs inspektori“ (Inspektori protiv poduzetnika, odnosno poduzetnici protiv inspektora), a izdavač je Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH. U toj knjizi sam htio definirati sve moguće situacije u kojima se nalaze poduzetnici, te naglasiti koja su njihova prava i obveze, što se događa s inspektorima, koje mogu biti vrste inspekcija u Bosni i Hercegovini, kako se ponašaju inspektori, kako se smiju, a kako ne smiju ponašati. U zadnjem poglavlju je obrađen dolazak inspektora u firmu – što može tražiti, što poduzetnik mora dati, ako nije dao koje su sankcije…” konstatira inspektor – autor, pa dodaje:

   „Recenzenti ove knjige su također, eminentni stručnjaci – akademik Jakov Pehar, profesor emeritus, drugi je Miro Džakula, ravnatelj Uprave za indirektno oporezivanje, a treći recenzent je Marko Šantić, direktor Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH. Knjiga ima 776 strana, tiskana je u Grafotisku iz Gruda, kao i knjiga „Obavljanje trgovine u skladu sa zakonom”. Mislim da je potrebna svim poduzetnicima i onima koji žele biti poduzetnici”, naglašava Zlatko Glavinić.

   Dr. sc. Marko Šantić u svojoj recenziji posebice je istaknuo: „Poduzetnici vs. inspektori jeste jedinstveno djelo na ovim prostorima koje na vrlo prihvatljiv, do sada neobrađen način, postaje nezaobilazno štivo svih onih koji počinju ili već jesu ‘zaplivali’ nemirnim rijekama poduzetništva na našim prostorima. Uistinu, vjerujem da će ova knjiga jako dobro doći svima koji razmišljaju krenuti u poduzetniče vode, svima koji njima već plove, kao i svim akterima unutar vladinog sektora, bilo da kroz zakonodavnu vlast sudjeluju u kreiranju zakona ili pak, sudjelujući u izvršnoj vlasti provode”, naglasio je u svojoj recenziji dr. sc. Marko Šantić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

{gallery}2021/zlatkoglava{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...