Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnicu uoči Uskrsa stigli mladi krumpiri, tikvice i krastavci

Na veletržnicu uoči Uskrsa stigli mladi krumpiri, tikvice i krastavci

by | 19. travnja 2019. 16:18 | Vijesti

Velika gužva vladala je u petak na prilazu veletržnici u Tasovčićima, a posebice su aktivni bili prodavači ribe, koje su naprosto opsjedali kupci. Za razliku od gužve ispred veletržnice unutar je bilo mirno, ali s tri nova – ovogodišnja proizvoda, a to su rani krumpiri, krastavci i tikvice.

Riba je imala standardne cijene – somići i srdela cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, a fileti bili 14 KM. Od morske ribe uz srdelu, bilo je mola, lubina i orade, koji su se cijenili 10 KM mol, a po 15 lubin i orada. Jegulja se cijenila uobičajenih 40 KM, dok su žabe bile 30 KM za kilogram i brzo su nestale. Zaposleni su bili i prodavači mliječnih proizvoda – uglavnom sira, koji se prodavao na četiri štanda. Mladi sir bio je uobičajenih 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10 KM, miješani ovčji/kravlji 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja bio je 14 do 15 KM, suhi ovčji sir s Morina i Livanjski u kolutovima 18, a suhi ovčji sir sa Zelengore bio je najskuplji 20 KM. Zanimljivo, prodavač sira je najavio da se rasprodaju zadnje zalihe suhog ovčjeg sira s Morina i Zelengore, koji će se opet pojaviti za dva mjeseca, kada stada iziđu na planine. Kajmak se cijenio 14 do 18 KM, iz kace. Heljdino brašno bilo je 4 do 5 KM, ražovo 1,5 KM za kilogram itd.
Obilna je bila i ponuda presadnica povrća, cvijeća, te drva. Presadnice povrća imale su standardnu cijenu zelena salata, peršin i celer bili su 0,10 KM, raštika 0,20 KM, kupus i ostale kupusnjače po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena 0,30 KM, krastavci i tikvice po 0,50 KM, a najskuplje bile su jagode od 0,50 do 1 KM itd. Cijena presadnica cvijeća zavisila je od vrste i veličine, a uglavnom se kretala u rasponu od 0,5 pa do 3 KM, komad. Bez obzira što je kalendarski proljeće već uvelike odmaklo, ponuda drva uoči blagdana, bila je obilna, a cijena 80 prostorni metar oblovine pa do 100 KM cijepana. Vreća stajskog gnojiva bila je 5 KM itd.
Unutar veletržnice u ponudi su bili prvi rani krumpiri koji su se cijenili 2,2 do 2,5 KM, a stižu iz Vojnića kod Ljubuškog. Krastavci čija je cijena 2,2 do 2,5 KM za kilogram, stižu iz Gabela Polja i Svitave, te tikvice isto tako po cijeni od 2,2 do 2,5 KM, koje doprema više proizvođača, ali sve skupa još uvijek u malim količinama.
Od zadnjeg pregleda cijena poskupili su karfiol oko 2 KM, kelj 1,5 KM, blitva 0,8 do 1,2 KM, špinat 1 do 1,5 KM i prasa 2 debele do 3 KM tanke stabljike. Od zadnjeg pregleda pojeftinili su – mladi kupus 1,2 do 1,5 KM, dok je zimski kupus zadržao cijenu 1,5 do 1,7 KM, jeftinija je zatim raštika 2 do 3 KM, zatim peršin i celer čija je nova cijena 2,5 do 3 KM.
Cijene su zadržali krumpiri 0,80 uvozni bjeloruski pa do 1 KM nevesinjski. Mrkva 0,8 do 1 KM cikla od 0,7 do 0,9 KM. Posljednje zalih domaćeg crvenog luka prodaju se od 2,7 do 3 KM, dok je cijena uvoznog – egipatskog skočila na 2 KM, a zanimljiva je situacija i sa zelenom salatom kristalka je od samo 0,7 pa do 1 KM, dok je puterica od 1 pa do 1,5 KM i nešto je skuplja nego u pregledu cijena od prošlog tjedna.
Od domaćeg voća zavidna je samo ponuda jabuka koje su i dalje 0,6 do 1,4 marke, povremeno ima suhih smokava po cijeni 4 do 6 KM, te jagoda čija je cijena u padu, a bile su 5 do 6 KM za kilogram. Vezica kuka cijenila se 1 KM itd.


Za poljoprivrednike, a i kupce, važna obavijest o radu veletržnice u Tasovčićima, tijekom blagdanskog razdoblja. U subotu, 20-og travnja, veletržnica će raditi do 12 sati, dok će nedjelja 21-og i ponedjeljak 22-og travnja biti neradni dani. S normalnim radom veletržnica će startati u utorak, 23-eg travnja.

 

{gallery}2019/pijaca20april{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...