Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na Veletržnicu u Tasovčićima stigli uvozni krumpiri i crveni luk

Na Veletržnicu u Tasovčićima stigli uvozni krumpiri i crveni luk

by | 7. prosinca 2018. 16:15 | Vijesti

Unatoč temperaturi od – 4 Celzijeva stupnja, koliko je u petak izjutra izmjereno na veletržnici u Tasovčićima, tipično ljetne povrtlarske kulture se ne predaju. Tako smo za razliku od zadnjeg petka u studenom, kada ih nije bilo, registrirali i mahune, i krastavce. Mahune su se cijenile od 2 do 3 marke, dok su domaći krastavci bili od 1,2 do 1,5 marku za kilogram. Od tipično ljetnih kultura ima i paprika koje se cijene 1,2 do 2 KM, te paprika roga i to izvrsne kvalitete po cijeni od 1,5 do 2 KM. Od stalnih prodavača doznali smo da povremeno ima i rajčica.
U redovitom barometru cijena bilježimo po nekoliko pojeftinjenja i poskupljenje. Skuplji su karfiol, zelena salata i patlidžani koji se cijene po 1 do 1,5 KM, pa brokula 2,3 do 2,7 KM, te špinat čija je nova cijena 1,5 do 2 KM. Crveni luk je posebna priča, domaći kojeg još ima samo u tragovima, sve je skuplji, dostigao je cijenu od 1,5 do 2 marke koliko se cijeni nevesinjski. Uvozni austrijski crveni luk je 1,2 marke.
Jeftiniji su redom kupus 0,5 do 0,6 KM, kupus pupčar 1,8 do 2 KM, peršin i celer, nova cijena je 2 do 3 KM, a nešto jeftinije su i tikvice 1,5 do 1,8 KM.
Cijene ostalog povrća u proteklih tjedan dana bile su stabilne, krumpiri su tako od 0,5 do 0,7 KM. Uz domaće – južnohercegovačke u ponudi su banjalučki, glamočki, nevesinjski, a stigao je i uvozni iz Čakovca u Hrvatskoj. Kelj je već mjesecima na stabilnih 0,8 do 1 KM, raštika 2 do 3 KM, blitva 1,3 do 1,5 KM, prasa od 1,2 debele pa do 2 KM tanke stabljike. Postojane su i cijene mrkve 0,8 do 1 KM, pa cikle 0,7 do 1 KM, kao i bijelog luka koji je i dalje od 3 refuza pa do 6 KM vijenci.
Voće, mali porast cijene bilježe jabuke koje su sada od 0,5 pa do 1,2 KM, te suhe smokve 3,5 do 6 KM, Jeftinije su klementine 0,8 do 1,2 KM, kao i naranče ‘iz Neretve’ 1,2 do 1,5 KM. Cijene su zadržali kruške 1 do 2,2 KM, kivi 0,5 do 1,3 KM, dunje 1 do 1,3 KM, mandarine 0,5 do 0,7 KM, te limun 1,2 do 1,5 KM. Stigli su i domaći orasi, kilogram jezgre cijeni se od 15 do 18 KM.
Ispred veletržnice raznovrsna i bogata ponuda, cijene manje-više standardne. Cijena mliječnih proizvoda, odnosno različitih vrsta sireva, postojana. Mladi sir se cijenio od 4 do 6 KM, najskuplji suhi ovčji s Morina nudio se po 18 KM, za kilogram. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 KM za kilogram, kajmak se cijenio od 14 do 16 KM, dok je miješani ovčji-kravlji sir bio 10 do 12 KM itd. Sa zahlađenjem raste i ponuda drva, prostorni metar oblovine bio je 80 do 85 KM, dok se cijepana cijene 90 do 95 KM, prostorni metar. Drva se nude i u vrećama po cijeni od 5 do 7 KM. Ponuda ribe bogata i raznovrsna, somići i smrznuta cijena cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, dok se po 12 KM za kilogram nudio smuđ, glave šarana su bile 2 do 4 KM itd. Pored navedene nudila se i različita druga roba, kao što su poljoprivredne i kućanske alatke kovača iz Vareša, različiti odjevni predmeti među kojima i vunene čarape, zatim domaća jaja i perad, pa ljekovito bilje, a pojavio se i stolar iz Donjeg Vakufa, u čijoj ponudi je bila raznovrsna roba, od stapova za maslo, preko sanduka za drva, pa do različitih ukrasnih predmeta, naravno od drveta.

{gallery}/2018/pijaca7{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...