Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnicu u Tasovčićima stigao prvi domaći kupus

Na veletržnicu u Tasovčićima stigao prvi domaći kupus

by | 11. ožujka 2019. 12:28 | Vijesti

Nakon mladog kelja na veletržnici u Tasovčićima pojavio se i prvi domaći mladi kupus koji je svojevrsni odgovor na uvozni albanski. Kako smo doznali od Hilme Krehića, stalnog prodavača na veletržnici, kupus je dopremio proizvođač iz Gabele. Nadamo se da će i drugi domaći proizvođači ubuduće pomicati rokove dospijevanja povrtlarskih kultura što bi bila najbolja brana uvoznoj konkurenciji. Kupus se cijenio od 1 KM zimski pa do 1,8 KM mladi. Mladi kelj je od 1 do 1,2 KM, a cijena mu je u laganom padu. Uočljivo je da rast temperatura otapa cijene zeleni, pa su tako uz kelj od zadnjeg pregleda cijena, jeftiniji – zelena salata 2,2 do 2,5 KM, blitva čija je nova cijena 1,3 pa do 1,6 KM, te špinat koji je od 1 KM s otvorenog, pa do 1,5 KM plastenički. U padu su i cijene peršina i celera koji su sada od 3 do 5 KM za kilogram lista.

Nešto skuplji jedini je karfiol koji se trenutačno cijeni od 1,7 do 2 KM.

Ostalo povrće zadržalo je cijene, krumpiri uvozni i domaći – uglavnom nevesinjski su od 0,8 do 1 KM, Kupus pupčar je od 2,2 do 2,6 KM, brokule od 2 do 3 KM, a raštika od 3,5 do 4,5 KM. Prasa se i dalje drži na 2 KM debele pa do 3 KM tanke stabljike. Mrkva je 0,9 do 1 KM, cikla 0,8 do 1 KM, crveni luk od 1,3 KM uvozni austrijski i nizozemski pa do 2,7 domaći, dok se nevesinjski luk ispred veletržnice cijenio 3 KM za kilogram. Rijetki domaći bijeli luk se po cijeni, izjednačio s uvoznim kineskim lukom i nudi se 4 KM za kilogram, mladi luk tzv. pera je 4 do 5 KM, a hren uglavnom 10 KM. Kod stalnih prodavača još se mogu naći mrkva i rodakva po cijeni od 1,5 KM, te batat koji se cijeni 3 KM za kilogram.

Ponuda domaćeg voća sve je skromnija, bogata je i dalje ponuda jabuka koje se cijene od 0,5 do 1 KM, zatim suhih smokava koje su 4 do 5 KM, oraha u ljusci koji su 4 do 5 KM, te jezgre oraha koja je 15 do 17 KM za kilogram. Ponuda uvoznog voća u boksovima koji rade je obilna. Inače, na veletržnici je ovih dana svojevrsno mrtvilo, tijekom dana kupaca skoro da i nema, pa se trgovina svela na večernju i ranojutarnju.

Ispred veletržnice pravo obilje, a presadnice se nude već na pet štandova, cijena ujednačena. Zelena salata je 0,10 KM, peršin 0,8 KM, domaća i njemačka raštika cijene se 0,20 KM, kupus i druge kupusnjače su 0,25 KM. U ponudi su i rajčice čija se cijena zavisno od sjemena, kreće od 0,30 do 0,50 KM, krastavci i tikvice su 0,50 KM itd. Naravno presadnice su samo dio obilne ponude, obilna je bila i ponuda ribe koja se mogla nabaviti na sedam štandovima, cijena se kretala od 6 KM somići i smrznuta srdela, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM za kilogram. Bilo je i jegulje koja se cijenila uobičajenih 40 KM za kilogram. Po cijeni od 3 KM nudile su se babuške i keljavci. Mliječni proizvodi nudili su se na četiri štanda, a najbolje je po priznanju prodavača išao najskuplji – suhi ovčji sir sa Zelengore koji se cijenio 20 KM, suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima bio je 18, ovčji sir iz Podveležja i dimljeni livanjski cijenili su se 15 KM, mladi sir bio je 4 do 6 KM, a miješani ovčji kravlji 10 do 12 KM itd. Cijena domaćih jaja kretala se u rasponu od 0,27 do 0,30 KM, zavisno od veličine, a ponuda je bila dobra. U ponudi su bile i presadnice cvijeća, reklo bi se za svačiji džep, od 1,3 pa do 3 KM itd. Nudili su se zatim razna odjeća, presadnice voća, pa drva i stajsko gnojivo, alatke kovača iz Vareša, kamen za oblaganje itd. Uglavnom, petak prijepodne poseban je dan na prilazu veletržnici u Tasovčićima, odnosno narodski kazano u pravom smislu riječi pazarni.

{gallery}2019/pijacni{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!