Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na Veletržnicu u Tasovčićima stigao mladi kelj – cijena od 1,20 do 1,40 KM

Na Veletržnicu u Tasovčićima stigao mladi kelj – cijena od 1,20 do 1,40 KM

by | 9. veljače 2019. 8:43 | Vijesti

Najveća novina na veletržnici u Tasovčićima drugog petka u veljači, svakako je mladi kelj koji je podigao cijenu te kupusnjače na 1,2 do 1,4 KM. Mladi kelj su počeli dovoziti domaći kao i proizvođači iz Neretve. Kelj je izvrsne kvalitete pa proizvođačima možemo čestitati na poduzetnosti. Inače, prvi topli dani robom su napunili prilaz veletržnici, dok unutar veletržnice nedostaje robe, odnosno nude se male količine da bi kupci iz daljine primjerice Banja Luke, kamionom potegnuli do Čapljine, zbog pola kamiona špinata ili blitve. Za manje kupce robe ima, a i cijene su stabilne. Najveće iznenađenje je pad cijene bijelog luka koji se nudi od 3,5 do 5 KM. Očito je da su proizvođači kalkulirali, računajući da će jaka zima povećati potrošnju, međutim izgleda da je ponuda iznad trenutačnih potreba. Od pregleda cijena prvog dana veljače jeftiniji su još karfiol koji se nudio za 1,6 pa do 2 KM. Cijena krumpira se ujednačila na 0,85 do 0,90 KM. koliko se cijeni nevesinjski i čakovački. Dakle, od prošlog pregleda cijena krumpira se ujednačila sa 0,7 do 1,0 KM na samo pet feninga razlike. Za sada se uz domaći prodaje samo uvozni krumpir iz Hrvatske, a neki od stalnih prodavača nam rekoše da njemačkih krumpira više neće biti, jer je navodno i kod njih zbog prošlogodišnje suše zabrana izvoza. Sve skupa znači da će cijena krumpira još rasti.

Uz novu cijenu kelja evidentirali smo još tri poskupljenja, zelene salate čija je nova cijena 2 do 2,8 KM, kupusa pupčara 1,5 do 2 KM i lista peršina koji je 7 do 8 KM za kilogram.

Ostalo povrće ima standardne cijene, kupus je 0,80 do 1 KM, s tim što stali prodavači upozoravaju da već stiže albanski po cijeni iznad 1,6 KM. Brokule i špinat su od 2 do 3,5 KM, blitva 3 do 3,5, a prasa 2 do 3 KM. Mrkva je 0,90 do 1 KM, cikla 0,70 do 1 KM, crveni luk 1,4 do 1,5 KM uvozni, austrijski, dok se manje količine domaćeg cijene 2,7 KM, mladi luk – pera i dalje su 4 do 5 KM, celer je 5 do 6 KM, hren 10, a crveni kupus 1 do 1,10 itd.

Voće, ponuda domaćih jabuka je obilna, a cijene se od 0,50 do 1 KM. Od domaćeg voća ima još kivija koji je nešto skuplji 1 do 1,2 KM, na opće iznenađenje dunja koje se cijene 1,5 KM, smokava i oraha u ljusci koji su 4 do 5 KM, jezgra domaćih oraha je 15 do 17 KM. Domaćih krušaka više nema, uvozne su 2 do 2,8 KM, Voće iz Neretve zadržalo je cijene limun je 2,3 do 2,6, a naranče 1,8 do 2 KM.

Ispred veletržnice pravo obilje, ribe, mliječnih proizvoda, drva, stajskog gnojiva, sijena, slame, domaćih jaja, peradi, kamena za oblaganje, presadnica voća, odjeće itd. Lijepo vrijeme dovelo je uobičajenih sedam, osam prodavača ribe, a cijenila se od 3 KM babuške, šest su bili somići i smrznuta srdela, po standardnih devet maraka cijenila se pastrva iz uzgoja, šaran je bio 11 KM. Morska riba – sitni arbun cijenila se 8 KM kilogram, dok jegulje nije bilo. Mliječni proizvodi i dalje su traženi, a cijene se od 4 marke mladi sir, pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima, bili su po 18 KM, podveleški je bio 15 KM, a miješani ovčji kravlji 10 do 12 KM. Drva su se cijenila od 80 do 100 KM za prostri metar oblovina i cijepana. Stajsko gnojivo bilo je oko dvadesetak KM za prostorni metar, bala sjena 6 KM, vreća drva 5 KM itd.

{gallery}2019/barometar_pijaca{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...