Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Prve mahune 4,5 do 5 KM, cijena jagoda postojana 4,5 do 5,5 KM, zelen potonula

Prve mahune 4,5 do 5 KM, cijena jagoda postojana 4,5 do 5,5 KM, zelen potonula

by | 8. svibnja 2020. 15:59 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima utjecaj korone i dalje je vidljiv, ali su ispred i unutar veletržnice posljedice različite. Ispred veletržnice rasprodaju se zadnje zalihe presadnica povrća, dok unutar veletržnice cijene zeleni bilježe negativne rekorde. Tako se kupus i doslovce rasprodaje po cijeni od 0,20 do 0,25 KM, zelena salata je od samo 0,30 pa do vrlo rijetko 0,80 KM, blitva 0,40 do 0,70 KM, a potonuo je i doskora traženi špinat čija je nova cijena samo 0,50 do 0,70 KM. Uvjerljivo najveći pad doživjela je cijena karfiola koji se koncem travnja tržio za 2 do 2,5 KM, dok je trenutačna cijena 0,70 do 0,90 KM, za kilogram! Jeftinija je čak i raštika čija je cijena oko 1,5 KM, dok je prasa debele stabljike, oko 1,0 KM.

   Stalni i povremeni prodavači na Veletržnici, niske cijene zeleni obrazlažu činjenicama da je to izravna posljedica kraha turističke sezone, zatvorenih tezgi malih piljara u cijeloj BiH, zatvorenih ugostiteljskih radnji od buregdžinica koje su značajni potrošači zeleni, pa do restorana. Događalo se i proteklih godina da artikl ili dva u ovom dijelu godine, budu izrazito jeftini, međutim da zelen listom ima niske cijene ovo je prvi puta od kada se na valu Radiopostaje Čapljina emitiranja barometar cijena s veletržnice u Tasovčićima.

   Sa zeleni lista pojeftinjenja nije zaključena, jeftiniji su još krumpiri – zimski se mogu naći već po 0,65 KM, dok su rani do 1,3 KM, zatim crveni luk 0,8 do 1,0 KM, pa bijeli luk 3 do 3,5 KM, te prve tikvice čija je nova cijena 1,5 do 1,6 KM. U odnosu na konac travnja cijene su zadržali kelj 1,0 do 1,2 KM, mrkva 1,0, a peršin i celer su 3,0 KM, dok je mladi luk tzv. pera 1,7 pa do 2,0 KM. Registrirali smo i jedno poskupljenje i to krastavaca čija je nova cijena 1,5 do 1,9 KM. Zanimljivo, cijena krastavaca od pojave prvih prije mjesec dana, u prosjeku svakog petka je rasla za po desetak feniga. Grašak je od 3 do rijetko 4 KM, a novina u ponudi su prve mahune čija je cijena 4,5 do 5,0 KM.

   Voće, od domaćeg voća valja istaknuti postojanu cijenu jagoda koje su od 4,5 do 5,5 KM za kilogram, a cijena im je stabilna od početka travnja. Domaći orasi u ljusci su 5 do 6 KM, a rane trešnje 3 do 4 KM. Isključivo uvozne jabuke su od 1,6 KM makedonske pa do 2 KM austrijske. Uvozne kruške su od 3,3 KM talijanske, pa do 3,6 KM argentinske, sorta viljamovka.

   Ispred veletržnice ponuda različita i obilna. Riba se nudila na šest štandova, a cijena se kretala od 6 KM somići, 9 je bila pastrva iz uzgoja, deset šaran, dok su 15 bili fileti. Morska – riba iz ribogojilišta u Neumu, cijenila se 15 KM lubin i orada, dok je divlji lubin bio 20 KM za kilogram. Cvijeće se nudilo na četiri štanda uz koliko smo primijetili solidnu tražnju. Dojam je da domaća hrana postaje sve traženija, jaja su bila od 0,20 do 0,30 KM, mladi pilići cijenili su se KM, perad je bila od 10 KM koke, pa do 15 pijetlovi. Raž u zrnu cijenila se 0,60 KM, a ražovo brašno bilo je 1,5 kao i kukuruzovo za pure, s vodenog mlina. Sir se cijenio od 5 KM mladi pa do 18 KM livanjski u kolutovima i miješani ovčji kravlji s Morina. Vraća stajskog gnojiva bila je 4 KM itd.

{gallery}2020/pijacasvibanj{/gallery}

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Propustili ste? Poslušajte!