Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Snijeg i hladnoća nisu pomogli cijenama zeleni

Snijeg i hladnoća nisu pomogli cijenama zeleni

by | 23. ožujka 2018. 15:54 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima unatoč zahlađenju kojeg su tijekom većim dijelom tople zime, priželjkivali domaći proizvođači zeleni, rano proljetna studen nije ispunila očekivanja. Nešto skuplji jedino su zelena salata 90 feniga do marku, te peršin i celer čija je cijena ponovo ujednačena 3 do 4 marke. Međutim, više je pojeftinjenja, pa je tako blitva pala na samo 50 do 70 feniga za kilogram, kelj na također 50 do 70 feniga. U blagom padu je cijena kupusa pupčara 1 do 1,4 marke, karfiola 1,6 do 1,7 maraka, te mrkve 90 feniga do marku.

    Cijena ostalih artikala iz naše redovite potrošačke košare, manje-više, ostale su na prošlotjednoj razini. Uglavnom, uvozni, njemački krumpiri su i dalje 60 do 70 feniga, domaći – kupreški i nevesinjski, ispred veletržnice, 90 feniga. Raštika se cijeni od 2,5 do 3 marke, ponuda je skromna pa se može očekivati rast cijene do narednog barometra. Kupus je od 40 do 50 feniga, a u jednom od boksova pojavila se manja količina mladog domaćeg, desetak gajbi, koji se cijeni od 1,4 do 1,5 maraka. Prasa je već standardnih 90 feniga debele, a 2 marke tanke stabljike, dok je špinat od 90 feniga do 1,7 maraka. Cikla je od 80 feniga do marku, domaći crveni luk 1 do 1,2 marke, a mladi zeleni luk 2,5 do 3 marke za kilogram. Zahvaljujući obilnoj ponudi srbijanskog, bijeli luk se drži na 5 do 6 maraka za kilogram, grah zrno ima također standardnu cijenu, kineski je jednu marku, američki 1,9, dok se kanadski i argentinski cijene od 2,6 do 3,8 maraka. Povremeno bude i domaćeg čija je cijena 5 do 6 maraka za kilogram. Evo i nekih cijena izvansezonskog povrća, rajčice su 2 marke, tikvice 1,9 do 2 marke, dok su krastavci oko 1,8 maraka.

    Voće, domaćeg ima još samo u tragovima, u stvari nude se samo manje količine suhih smokava po cijeni 5 do 6 maraka, te jezgre oraha koji su 18 do 20 maraka za kilogram. Ponuda jabuka i dalje je obilna, a cijene se uglavnom kreće u rasponu od 1,3 do 2 marke za kilogram. Iz Neretve stižu i manje količine limuna koji se cijeni 2,4 do 2,5 marke za kilogram. Kao posebnost ističemo talijanske kruške izvrsne kvalitete čija je cijena od 2,4 do 2,5 marke. Sve navedene cijene su na veliko. Od proizvoda koji se nude i unutar i izvan Veletržnice, ističemo kuke čija je cijena od 2 do 2,5 marke za vezicu.

    Na prilazu Veletržnici obilna je i raznovrsna ponuda. Bez obzira na buru, hladno vrijeme i nepovoljne uvjete za sadnju, uporni su proizvođači presadnica povrća, ponuda je obilna, a cijene standardne, po 10 feniga cijene se presadnice zelene salate, peršina i celera, po 20 feniga su raštika i blitva, dok se različite vrste kupusa cijene po 25 feniga, rajčice od domaćeg sjemena su 30 feniga, dok su presadnice od hibridnih sjemena 50 feniga, koliko stoje i presadnice jagoda. Pred zimom nisu ustuknuli ni proizvođači ribe i sira, ponuda je bila obilna, a cijene uobičajene. Riba se cijenila od 3 marke keljavci i babuške, 6 maraka bili su somići, 9 maraka bila je pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, riblje pljeskavice bile su 10 maraka za kilogram, dok se po standardnih 40 maraka nudila jegulja.

    Mliječni proizvodi prodavali su se na četiri štanda, najnižu cijenu 4 do 6 maraka, imao je mladi sir, dok se najskuplji suhi ovčji, cijenio 14 do 15 maraka iz Podveležja pa do 18 maraka s Morina i kupreški u kolutovima. Sa hladnoćom povećana je i ponuda drva, koja su imala uobičajenu cijenu 75 maraka oblovima, a 80 maraka cjepana. Drva u vrećama i stajsko gnojivo, nudilo se po cijeni od 4 do 5 maraka, dok je cijena sijena viša nego ranijih godina, bala se cijeni 7 maraka. Navedeno je samo dio obilja koje se petkom nudi na prilazu Veletržnici, gdje ima svega od domaćih jaja, pa do rabljenih uređaja, kao što je laptop i različitog alata kojeg izrađuju kovači iz Vareša.

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...