Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Stigle prve jagode, cijena 10 KM

Stigle prve jagode, cijena 10 KM

by | 6. travnja 2018. 16:36 | Vijesti

   Na Veletržnici u Tasovčićima u ovotjednom barometru nekoliko zanimljivosti, prva su svakako prve domaće jagode, koje se cijene 10 maraka za kilogram. Proizvođači koji dovoze manje količine, su s područja Domanovića. Uz jagode u većim količinama pojavio se i mladi kupus koji se cijeni od 1,6 do 1,8 maraka. Lijepa vijest za povrtlare s čapljinskog područja između blagdana Uskrsa i Vaskrsa, je i cijena zelene salate, kristalka se cijeni 1,2 do 1,8 maraka, dok je puterica od 2,2 pa čak do 2,5 marke, naravno za kilogram. Uz zelenu salatu skuplja je i raštika, nova cijena je 3 do 5 maraka za kilogram, a skuplji je i zimski kupus koji se nudio za 40 do 60 feniga, te krumpiri čija je cijena od 60 do 80 feniga za kilogram. Unutar veletržnice nude se skoro isključivo uvozni u prvom redu njemački krumpiri, te manje količine domaćih čija je cijena 80 feniga, planinski nevesinjski i kupreški ispred veletržnice, cijene se po 90 feniga za kilogram. Stigli su i mladi egipatski krumpiri, cijena je 1,4 do 1,5 maraka. Od ostalog povrća skuplji je još i crveni luk, uvozni austrijski i nizozemski može se naći po 70 feniga, dok domaći tzv. pogačar, iz Buturović Polja, dostiže sve do 1,7 maraka.

   Kao i prošlog tjedna pojeftinjenja nije bilo, kelj je tako i dalje 50 do 70 feniga, mrkva 80 feniga do marku, prasa od 90 feniga debele stabljike, pa sve do 2 marke tanke stabljike, dok je rijetka cikla marku za kilogram. Sve rjeđi je i kupus pupčar, čija je cijena standardnih 1 do 1,4 marke, blitva je od 1 do 1,3 marke, a špinat od 1,3 do 1,7 maraka. Karfiol je i dalje od 1,6 do 1,7 maraka, rijetke brokule kada se pojave, su oko 2,5 marke za kilogram, dok su peršin i celer od 3 do 4 marke. Bijeli luk stiže s različitih strana, ima još i južnohercegovačkoga, a cijeni se i dalje, od 5 do 7 maraka, i u prosjeku je duplo skuplji od kineskog. Domaćeg graha nismo primijetili, uvozni je od marku kineski, pa do 3,8 maraka kanadski.

   Zahvaljujući jagodama rubrika o domaćem voću se osvježila, povremeno se pojave i manje količine jezgre oraha čija je cijena 15 do 20 maraka. Suhih smokava, nije bilo, dok su jabuke od 1,3 do 2 marke. Uvozne jagode cijene se od 4,5 marke, naranče su od marku do 1,5, limun je 1,75 maraka. Uvozno povrće, uglavnom, turske rajčice su 2 do 2,2 marke, tikvice su 2,10, krastavci 2,2 do 2,4 marke, dok su paprike 3,5 marke za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred Veletržnice najbogatija je ponuda presadnica povrća, a cijene su ujednačene, pa se tako rajčice, paprike i patlidžani cijene po 30 feniga komad, rajčice sorte matijas su 50 feniga, jagoda je bilo od 30 do 50 feniga komad, kupusi su oko 25 feniga, a raštika 20 feniga komad, najjeftinije su presadnice zelene salate i peršina deset feniga komad. Naravno, na veće količine može se računati i na popust. Obilnija nego obično bila je i ponuda stajskog gnojiva, koje se uglavnom cijeni 70 maraka za tonu ili 5 maraka vreća. Zanimljivo, drva su se nudila na samo dva kamiona uz uobičajenih 75 maraka oblovina, a 80 cjepana, drva. Ponuda ribe bila je također uobičajena, riječna – babuške, keljavci i gere, nudili su se već za 3 marke, somići su bili šest, pastrva iz uzgoja devet, a šaran 11 maraka, bilo je i jegulje koja se cijenila 40 maraka za kilogram. Ponuda mliječnih proizvoda i ovog puta bila je na četiri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka mladi sir, najskuplji je suhi ovčji s Morina, bio je 18 maraka, a istu cijenu imao je i kupreški sir u kolutovima. Zanimljivo, prodavač sira s Morina se požalio da su mu zalihe suhog ovčjeg sira, pri kraju. Još jedanput ističemo, na veletržnici tijekom cijele godine najstandardniju prodaju imaju mliječni proizvodi, pa je to niša u koju bi se mogli uklopiti i stočarstvu skloniji ovdašnji poljoprivrednici.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...