Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Po ribu u Čapljinu dolaze čak i Metkovci, peršin najskuplja zelen do 7 KM

Po ribu u Čapljinu dolaze čak i Metkovci, peršin najskuplja zelen do 7 KM

by | 31. siječnja 2020. 16:02 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima skromni i ponuda i tražnja, pa stalni prodavači na upit – što se traži, pola u šali pola u zbilji, odgovaraju – kupci! Uglavnom, unutar kapija veletržnice prevladava promet uvozne robe, dok je ispred veletržnice zahvaljujući prije svega obilnoj ponudi ribe, mliječnih proizvoda, jaja i domaće peradi oko štandova gužva. Moglo bi se reći da se petak na prilazu veletržnici pretvorio kako se to nekada govorilo u pazarni dan. Više se robe izloži taj dan nego svih ostalih u tjednu. Tome doprinose i Metkovci koji dođu u Tasovčiće, čak i po ribu.

   Povećao se raspon cijene krumpira koji se nude po cijeni od 0,50 KM banjalučki, pa do 0,90 KM južnohercegovači, odnosno do 1,0 KM planinski iz Nevesinja. Kupus je ostao na staroj cijeni 0,25 do o,40 KM, mrkva je od 0,70 do 1,0 KM, cikla 0,80 do također 1,0 KM, dok se crveni luk cijeni od 0,80 uvozni, dok je domaći od 1,4 do 1,6 KM za kilogram. Od barometra cijena koncem prošloga tjedna, stabilna je i cijena raštike 2 KM vrhovi, pa do 2,5 KM listovi, zatim uglavnom uvoznog karfiola oko 1,5 KM, kupusa pupčara 1,7 do 2,0 KM, te pretežito uvoznih brokula čija je cijena 2,5 do 3,0 KM. Prasa je stabilnih 1,2 KM debele stabljike pa do 3,0 KM tzv. studenačka. Nepromijenjenu cijenu od prošlog barometra zadržali su još celer 4 KM, te domaći grah 5 do 6 KM.

   Iz redovite potrošačke košare registrirali smo i nekoliko manjih pojeftinjenja, odnosno poskupljenja. Nešto jeftiniji su kelj 0,7 do 0,9 KM, te zelena salata 1,2 do 1,5 KM, a skuplji blitva 2,2 do 2,7 KM, špinat 2,5 s otvorenog do 3,5 KM plastenički. Za nijansu je skuplji i bijeli luk uglavnom bijeljinski i srbijanski čija je cijena od 6 KM refuza, pa do 10 KM vijenci. Osjetno skuplji jedino je list peršina, kilogram je 4 do 7 KM.

   Kod voća registrirali smo dva, tri manja poskupljenja, dok pojeftinjenja nema. Skuplje su jabuke 0,90 do 1,6 KM, pa i suhe smokve kojih ima od 5 pa do čak 10 KM, te kivi koji se cijeni 1,2 do 1,4 KM domaći, odnosno 2,2 KM za kilogram uvozni. Kruške se cijene 2 do 3 KM, orasi u ljusci su 5, a bademi 6 do 7 KM, dok je jezgra oraha od 13,5 uvozni do 17 KM za kilogram, domaći. Nakon nepunih pola godine mandarina nije bilo, što će reći da im je sezona pri kraju. Iz Neretve ima još naranči koje se cijene oko 2 KM, te limuna čija je cijena 2,7 do 2,8 KM.

   Ispred veletržnice pravo obilje različite robe. Riba se cijenila od 6 KM somići, 9 je bila pastrva iz uzgoja, a 10 šaran. Očišćeni pastrva i šaran cijene se 10, odnosno 11 KM, fileti su 15 KM, koliko se cijeni morska riba – lubin i orada. Jegulje nije bilo. Mliječni proizvodi uglavnom sir, nudili su se na četiri štanda – mladi sir je bio 5 do 6 KM, kravlji nemasni sir tzv. torotan, 8 KM, 10 masni, dok je miješani ovčji kravlji bio 12 KM za kilogram. Najskuplji bio je suhi ovčji sir s Morina čija je cijena uobičajenih 18 KM, koliko se cijenio i livanjski u kolutovima. Domaća jaja bila su 0,20 do 0,30 KM, koke od 8 do 12, a pijetlovi 12 do 25 KM komad. Ispred veletržnice kao i obično petkom, nudile su se ljekovite trave, različiti domaći proizvodi od primjerice čvaraka koji su bili 16 KM, pa do kućanski i poljoprivrednih alatki kovača iz Vareša itd.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2020/pijaca31i{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...