Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnici u Tasovčićima: Zelena salata 1,5 do 2,3 KM, ljekoviti hren 10 KM, ovčiji loj 5 KM, dok je uvozni batat na veliko 6 KM!

Na veletržnici u Tasovčićima: Zelena salata 1,5 do 2,3 KM, ljekoviti hren 10 KM, ovčiji loj 5 KM, dok je uvozni batat na veliko 6 KM!

by | 5. veljače 2021. 16:47 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima petkom uobičajena zimska slika. Ispred veletržnice gužva i raznovrsna roba, unutar kapija nirvana, uglavnom stalni prodavači ispred tezgi i po koji prodavač iz udaljenijih mjesta. Cijene bez većih pomicanja s tim da nam stalni prodavači rekoše, da je malo življe nego zadnjeg petka u siječnju. Registrirali smo manja poskupljenja zelene salate koja se cijeni od 1,5 kristalka pa do 2,3 KM puterica, za nijansu je skuplji crveni luk 0,7 do 0,9 KM. Krumpiri su i dalje od 0,30 do 0,50 KM, međutim domaći južnohercegovčki i srednjobosnski cijene se 0,70 KM i kako rekoše uz dobro prodaju, što će reći da sve nije u cijeni, nego i kvaliteta ima svoju ulogu. Nešto jeftiniji su karfiol 1,0 do 1,2 KM, zatim špinat od 1,5 do 2,0 KM, te kupus pupčar 1 do 1,2 KM za kilogram.

   Cijene ostalog povrća ostale su stabilne, kupus su od 0,35 do 0,50 KM, tikve za juhu su od 0,5 do 1,0 KM, uglavnom uvozna srbijanska mrkva 0,7 do 1,0 KM, cikla je 0,8 do 1,0 KM kelj je 1,0 do 1,2 KM, raštika je 2,0 do 3,5 KM, blitva od 1,5 do 2,0 KM. Nestašica je domaćih brokula koje se cijene oko 2 KM, prasa je od 1,5 debele do 3,0 KM tanke stabljike, mladi luk pera kada se pojavi je od 2,5 do 3 KM, dok je bijeli luk od 5 KM refuza pa do 8 KM vijenci. Od bijelog luka skuplji je ljekoviti hren čija je cijena 10 KM. Korijen peršina i pašternjak su 4 do 5 KM, a rodokva je 1,5 do 2,0 KM.

   Od domaćeg voća ima još samo jabuka koje se cijene od 0,70 domaće pa do 1,5 KM uvozne, zatim suhih smokava koje se slabo traže, a cijene se od 3 do 5 KM, kivija 0,7 do 1,5 KM, te jezgre oraha čija je cijena 15 do 17 KM.

   Uvozna roba, kruške su od 2 do 3 KM, klementine 1,2 KM, limun 1,0 do 1,7 KM, Naranče su 1,0 do 2,5 KM, krastavci su 3 KM, patlidžani 3,5 KM, rajčice 1,8 KM, a paprike od 2,5 do 4,0 KM. Osim krušaka koje su iz Italije, sva druga roba je iz Turske. Posebice ističemo da je uvozni batat na veliko, čak 6 KM za kilogram?! Naglašavamo sve navedene cijene voća i povrća, su na veliko.

   Ispred veletržnice petkom robe kao u priči, od ribe, i mliječnih proizvoda, različitih suhomesnatih proizvoda, voća, različitih vrsta brašna, vunenih čarapa, predene vune, drva, stajskog gnojiva, kućanskih i poljoprivrednih alatki kovača iz Vareša itd. Cijene stabilne, riba se cijenila od 2 marke babuške i peškelji, pa do 17 maraka lubin i orada iz neumskih robogojilišta. Somići su bili šest, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 10 KM. Valja reći da se s ribom iz Jablaničkog jezera ubacuju i tamošnji ribari, cijena šarana je 7 KM za kilogram. Ističemo da se ovčji loj cijenio 5 KM za kilogram, suha bravetina i pršut bili su po 25 KM, a kozletina 28 KM, dok je slanina bila od 14 do 16 KM kilogram. Sir je imao također standardnu cijenu od 4 KM mladi iz Podveležja pa do 20 KM suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima. Miješani ovčji kravlji sir s Kupresa bio je 12 KM, suhi ovčji s Morina 18 KM. Domaća jaja standardnih 0,20 do 0,30 KM, a drva od 85 KM prostorni metar oblovine pa do 95 KM cijepana itd.

Tekst i foto: D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...