Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

na veletržnici u Tasovčićima dobra prodaja ribe i sira

na veletržnici u Tasovčićima dobra prodaja ribe i sira

by | 26. siječnja 2018. 16:57 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima petkom, status quo, ispred ograde, obilna i raznovrsna ponuda, gužva i krkljanac, a unutra samo obilna ponuda – stali prodavači i rijetki proizvođači, a još rjeđi kupci. Što se cijena tiče, topla zima definitivno nije prijatelj zeleni, pa su cijene uglavnom padale. Nije bilo većih padova, ali svejedno pojeftinjenje je pojeftinjenje. Ipak današnji barometar cijena započinjemo poskupljenjima, među kojima su ovoga puta krumpiri čija je cijena porasla sa 50 do 60 na 50 do 70 feniga. Zanimljivo, planinski ispred veletržnice odlično se prodaju i po cijeni od 80 feniga. Malo skuplja je i raštika 1,2 do 1,5 marku, a u blagom rastu je i cijena zelena salate koja je sada od 1 do 1,6 maraka. Pojeftinjenja isto tako manjih, cijeli je niz, pa su tako u padu cijene kelja 50 do 60 feniga, zatim kupusa pupčara 1 do 1,3 marke, brokula 1,8 do 2,2 marke, blitve 90 feniga do 1,10 maraka, pa špinat 70 feniga do 1,3 marke. Jeftinija je čak i prasa od 90 feniga debele stabljike do 2 marke tanke, tzv. studenačka, cikla 60 do 80 feniga, te perišin i celer čija je nova cijena 3 marke za kilogram zelene mase.

   Stabilna je ostala cijena kupusa koji je i dalje 30 do 40 feniga, zatim karfiola 1 do 1,2 marke, mrkve 80 feniga do marku, bijelog luka 5 refuza, pa do 8 maraka refuza. Zbog graha koji je važna zimska namirnica, zavirili smo i u jedan od boksova, u utvrdili zanimljivu cjenovnu sliku i raznovrsnu ponudu – crveni kineski grah je vjerovali ili ne, samo marku za kilogram, američki, iz SAD-a, samo 1,9 maraka, dok se cijena kanadskog graha kreće od 2,8 maraka do 3,6 maraka, domaći grah u zrnu cijeni se 5 do 6 maraka za kilogram.

   Ponuda domaćeg voća iznimno je skromna, jabuke su od 90 feniga domaće, pa do 1,5 marku uvozne, poljske, suhe smokve 4 do 5 maraka, a jezgra domaćih oraha je 16 do 18 maraka. To bi bilo sve od domaćeg voća, a od agruma iz Neretve ima samo limuna koji se cijeni 2.5 marke kilogram. Isključivo uvozne kruške su 2 do 2,5 marke itd. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice zadovoljni prodavači ribe i mliječnih proizvoda, ostali kako tako, čemu je svakako doprinijelo lijepo i za ovaj dio godine toplo vrijeme. Riba se nudila na sedam štandova, a cijenila se od 3 marke keljavci, 6 su bili somići, 9 pastrva iz uzgoja, 11 šaran, 15 maraka bila je marska – lubin i orada, a uobičajenih 40 maraka za kilogram, jegulja. Proizvođači ribe ovoga puta su imali i riblju pljeskavicu koja se nudila po cijeni od 10 maraka, te filete šarana 14 maraka kilogram. Ponudu mliječnih proizvoda upotpunio je livanjski sir u kolutovima, koji se kao i ovčji sir s Morina cijenio 18 maraka kilogram. Mliječni proizvodi nudili su se na četiri štanda. Cijena mladog sira kretala se 4 do 6 maraka, kravlji sir je bio 8 do 10 maraka, miješani ovčji/kravlji 10 do 12 maraka za kilogram. Maslo je bilo 12 do 14, a kajmak 14 do 16 maraka. Novina u ponudi bili su čvarci po cijeni od 15 do 18 maraka, pa tko voli. Obilna je bila i ponuda drva, cijena 75 maraka oblica, a 80 cjepana, sve je veća ponuda stajskog gnojiva, načelno cijena je 140 maraka po toni, međutim ozbiljni kupci i na veću količinu, mogu se i po povoljnijoj cijeni nagoditi s prodavačima.

   Zaista je teško nabrojati svu robu koja se petkom nudi na prilazu veletržnici u Tasovčićima, od domaće peradi i jaja, meda, različitih sokova, vina, ljekovitog bilja, različite robe i alata, pa do poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša. Jednom riječi – petak na prilazu veletržnici posjetitelje čeka pravim obiljem.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...