Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Bliženjem kraju blagdanskog razdoblja pada cijena zelene salate

Bliženjem kraju blagdanskog razdoblja pada cijena zelene salate

by | 5. siječnja 2018. 16:12 | Vijesti

Na Veletržnici u Tasovčićima ništa nova, unutar žičane ograde mir i tišina, a ispred krkljanac uvećan slavljenjem blagdana pravoslavnog Božića. Cijene bez većih promjena u odnosu na prednovogodišnje. Skuplji su blitva 1,4 do 1,6, zatim peršin 4,5 do 5 maraka kilogram zelene mase, celer 4 do 5 maraka, te mrkva 90 feniga do 1,10 maraka. Nekoliko je manjih pojeftinjenja u prvom redu zelena salate koja se sada nudi za 1,3 do 1,5 marku kilogram, raštike 1,5 do 1,8 maraka i kelja 60 do 80 feniga. Ostalo povrće manje-više zadržalo je cijene od zadnjeg petka u 2017-oj godini, pa se tako krumpiri i dalje prodaju po 50 do 60 feniga, zanimljivo, ove zime skuplji su banjalučki nego iz drugih regija. Kupus je ostao 30 do 40 feniga, karfiol je 1,2 do 1,3 marke, kupus pupčar od 1,3 do 1,5 marku, te brokule 1,8 do 2,2 marke. Cijena špinata se ustabilila na 80 maraka s otvorenog, pa do 1,4 marke plastenički, dok se prasa nudi po cijeni od 1 debele stabljike, pa do 2 marke tanke stabljike. Cikla je 90 feniga do marku, crveni luk 1,2 marke vojvođanski, pa do 1,3 konjički, iz Buturović polja. S obzirom na razdoblje godine cijene crvenog luka mogle bi ove godine bilježiti nove rekorde. Cijena bijelog luka zahvaljujući obilnoj ponudi bijeljinskog i vojvođanskog, stabilizirala se na 6 do 8 maraka vijenci, cijena domaćeg graha u zrnu je 5 do 6 maraka.

Voće, uz odličnu ponudu jabuke su od 90 feniga pa do 1,7 maraka, još uvijek se može naći i domaćih krušaka, naravno iz Bosne, a cijena se kreće od 1,2 pa do 2,5 marke uvozne. Suhe smokve su 4 do 5 maraka, jezgra domaćih oraha od 16 do 18 maraka, dok je kivi od 1,2 do 1,5 marku. Ima i voća iz delte neretva, najviše svakako mandarina koje se cijene od 1 do 1,3 marke, naranče su oko 1,5, a rijetki grejp od 1 do 1,2 marke. Cijena izgledom izuzetno kvalitetnog opuzenskog limuna je 2,4 do 2,7 maraka za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

Ispred veletržnice kao i obično petkom glavnu riječ i ovoga puta vodili su prodavači ribe i mliječnih proizvoda. Riba je imala standardne cijene 9 maraka pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, dok su fileti bili 14 maraka za kilogram. Somići su se cijenili 6 maraka, a jegulja uobičajenih 40 maraka za kilogram. Nudila se i riječna riba – keljavci i babuške i to po cijeni od 3 marke, dok je cinkva bila 8 maraka kilogram. Mliječni proizvodni, mladi sir se nudio za 4 do 6 maraka kilogram, miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 maraka, suhi ovčji 14 do 15 maraka iz Podveležja, a 18 s Morina. Uz već standardne prodavače mliječnih proizvoda iz Podveležja i iz Nevesinja, koji nude sir s Morina, povremeno se ispred veletržnice pojave i neki povremeni prodavači, a cijene njihovih proizvoda u okviru su navedenih. Ponuda drva obilna cijena uobičajena, 75 maraka cijenio se prostorni metar oblice, dok su cijepana bila 80 maraka, a vreća drva 4 do 5 maraka. Međutim ovo su istaknute cijene, a konačne zavise od umijeća cjenkanja prodavača i kupca. Uz navedeno ispred veletržnice su se nudila domaća jaja i perad, pa domaće vino i sok od šipka, alatke kovača iz Vareša, a bilo je i razne odjeće. Jednom riječi petak na Veletržnici je poseban dan, reklo bi se nema što nema, naravno prodavači bi željeli više kupaca.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...