Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnicu u Tasovčićima: Stigli mladi crveni i bijeli luk, te kelj

Na veletržnicu u Tasovčićima: Stigli mladi crveni i bijeli luk, te kelj

by | 27. travnja 2018. 17:25 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima neuobičajena situacija, nakon ranih krumpira i krastavaca, stigli su mladi crveni i bijeli luk. Prema evidenciji barometra cijena to je rekordno rano, posebice ako se ima u vidu nepovoljna vremenska situacija, uglavnom oblačno vrijeme tijekom jeseni i zime. Kontradiktorno je da se osjeća nestašica domaće robe, a da istodobno u odnosu na konac prošlog tjedna, bilježimo niz, istina manjih pojeftinjenja.

   Najtraženije povrće je kupus, koji je poskupio, zimski se cijeni od 55 do 60 feniga, dok je mladi sa 60 do 70 feniga skočio na 90 feniga do marku. Za nijansu je skuplji i špinat 1,2 do 1,5 marku za kilogram. Prvi bijeli luk cijeni se 5,5 maraka i oborio je cijenu starog koji je 5 maraka za kilogram. Crveni luk je od 70 feniga uvozni pa do 1,6 maraka domaći, dok je mlada glavica 1, 8 maraka. Pojavio se i mladi kelj koji se cijeni od 1,5 do 1,7 maraka, mladi plastenički krumpiri iz Svitave, te ljubuške općine, cijene se od 1,7 do 2 marke. Stari krumpiri uvoz iz Njemačke, i dalje su 60 do 70 feniga, a domaći s Morina su 90 feniga kilogram.

   U manjem padu su cijene nekoliko artikala, a na prvom mjestu je zelena salata čija je nova cijena 70 feniga do 1,2 marke, jeftiniji su i krastavci 1,7 do 1,9 maraka, zatim peršin i celer koji su od 2,5 do 3,5 marke, dok je ostalo povrće uglavnom zadržalo cijene, pa je tako plastenička raštika i dalje 2,5 do 3 marke karfiol 1,7 do 2 marke, blitva 1 do 1,3 marke, prasa 90 feniga do 2 marke, mrkva je 90 feniga do marku, te cikla koja se cijeni marku za kilogram. Isključivo uvozni grah u zrnu cijeni se od marku kineski, pa do 3,8 maraka kanadski. Od izvansezonskog povrća ističemo cijenu rajčica iz Turske koje su od 1,3 do 2,10 maraka, zatim patlidžana 1,7 do 1,9 maraka, paprika 2,5 marke itd,

   Voće, cijena jagoda s povećanjem ponude, nastavlja padati, trenutačno je 3,5 do 4,5 marke, isključivo uvozne jabuke nude se po cijeni do 1,5 do 2,2 marke i rekordno su skupe u ovo doba godine od otvaranja čapljinske veletržnice, prije dvadesetak godina. Povremeno se može naći domaća jezgra oraha čija cijena varira 15 do 20 maraka za kilogram. Ponuda kuka je sve skromnija, a cijena 1 do 1,5 marku za vezicu. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred Veletržnice obilje različite robe, od drva i stajskog gnojiva, do ribe i presadnica povrća. Presadnice imaju standardnu cijenu, pa su tako zelena salata, peršin i blitva po 10 feniga komad, pikirana blitva i raštika 20 feniga, kupus i druge kupusnjače 20 do 25 feniga, paprike i rajčice 25 do 30 feniga komad, tikvice i krastavci od 30 do 40, a presadnice jagoda od 30 do 50 feniga komad. Prodavači ribe kažu – ugodno su bili iznenađeni prodajom s obzirom da je konac mjeseca, cijene standardne, riječna riba – babuške i keljavci bili su po 3 marke, somići 6 maraka, pastrva iz uzgoja devet, a šaran 11 maraka za kilogram, jegulja uobičajenih 40 maraka za kilogram. Novina je bio smuđ iz Jablaničkog jezera koji se cijenio 12 maraka kilogram. Mliječni proizvodni nudili su se na tri štanda, a cijena uobičajena 4 do 6 maraka cijenio se mladi sir, dok je najskuplji bio suhi ovčji sir s Morina, te Kupresa, u kolutovima, po 18 maraka, maslo je bilo 12 do 14, a kajmak 14 do 16 maraka itd.

                                 Utorak, 1. svibanj na veletržnici neradni dan

Veletržnica u Tasovčićima tijekom prvosvibanjskih praznika neće raditi samo jedan dan. Neradni će biti utorak 1-og svibnja, dok će u srijedu 2-og svibnja veletržnica raditi uobičajeno rando vrijeme.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...