Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Epidemija coronavirusa deprimirala cijene zeleni, a korizma pojačala prodaju ribe

Epidemija coronavirusa deprimirala cijene zeleni, a korizma pojačala prodaju ribe

by | 13. ožujka 2020. 17:40 | Vijesti

Na veletržnici u Tasovčićima nastavljen je trend pada cijena zeleni, s iznimkom kupusa čija je cijena u odnosu na konac prošlog tjedna rasla. Ispred veletržnice zadovoljni ruke trljaju ribari, jer je riba narodski kazano išla k’o alva, a cijene su ostale postojane.

Od pregleda cijena koncem prošloga tjedna jeftiniji su redom blitva 0,7 do 0,9 KM, špinat 0,8 do 1,0 KM, prasa od 1 KM debele pa do 2 KM tanke stabljike, jeftiniji je i mladi luk – pera, koji se cijene od 1,5 do 2,0 KM za kilogram. Posve neočekivano značajnije je pojeftinio list peršina nova cijena je 2,5 do 3 KM, a istu cijenu, 2,5 do 3,0 KM, ima i celer. Ovoj seriji pojeftinjenja valja dodati i karfiol koji je od 1,8 do 2,0 KM. U cjelini uzevši cijene navedenih povrtlarskih kultura sredinom ožujka prošle godine, bile su u prosjeku za 0,5 KM više. Značajnije skuplji je kupus, čija se cijena udvostručila i sada je 0,50 do 0,60 KM, a nešto skuplja je cikla 0,7 do 1,0 KM.

Od zadnjeg barometra cijena Radiopostaje Čapljina, stabilne su ostale cijene krumpira koji su 0,50 do 0,70 KM. Valja reći da se uz povremeno rijetke južnohercegovačke, na veletržnici nude glamočki, nevesinjski, banjolučki, a odnedavno i srednjobosanski krumpiri, iz okolice Fojnice. Sve rjeđa raštika je 1,5 do 2,0 KM, kupus pupčar je od 1,8 do 2 KM, a zelena salata cijeni se 1 do 1,3 KM. Cijenu je zadržala i mrkva koja se nudila za 0,7 KM pa do 1,0 KM, te grah koji je od 1,9 američki pa do 5 KM domaći. Kao raritet ispred veletržnice smo evidentirali kuprešku mrkvu tešku najmanje 250 grana, ta orijaška mrkva se prodavala za 2,5 KM kilogram. Od uvoznog povrća ističemo cijenu rajčica koje se nude za 2,1 do 2,5 KM, paprika iz Turske, po cijeni 3,6 do 4,0 KM. Iz Italije stižu krastavci čija je cijena 1,5 do 2,0 KM.

Voće ponuda domaćeg svela se na nekoliko artikala domaće jabuke iz Gračanice i Gradačca ima već od 0,60 KM, dok uvozne dostižu 1,5 KM. Još uvijek ima i krušaka iz Kupresa, po cijeni od 2,5 KM. Orasi u ljusci cijenili su se 5 KM, dok je jezgra od 13,5 uvozni, pa do 19 KM domaći. Od uvoznih proizvoda ističemo šipke iz Turske koji se cijene od 2,8 do 3,0 KM. Sve navedene cijene su na veliko.

Ispred veletržnice kao što smo već nekoliko puta isticali petak je svojevrsni pazarni dan, ponuda je raznovrsna, a očito je da i roba puno bolje ide nego unutar veletržnice. Zadovoljni trgovinom u korizmi posebice su prodavači ribe tražnja je dobra, a cijene uobičajene. Glave šarana cijenile su se 2 do 4 KM komad, somići su bili uobičajenih 6 KM, dok se odrasli som cijenio 13 KM za kilogram. Pastrva iz uzgoja bila je 9 KM, šaran 10 KM, očišćeni skuplji su po marku. Sitni smuđ cijenio se 10 KM, dok su lubin i orada bili 15 KM. Jegulje nema već dva mjeseca. Sve obilnija je ponuda presadnica povrća, a cijene prošlogodišnje. Valja reći da rajčice ima nekoliko sorti od domaćeg sjemena i sorta volovsko srce cijene se po 0,30 KM komad, dok je sorta optima 0,50 KM, patlidžani su 0,40 KM, jagode 0,50, paprike 0,30 KM, komad. Različite vrste kupusa su po 0,25 KM komad, raštika je 0,20 KM, a peršin i zelena salata su po 0,10 KM komad. Stigli su i kočići za povrće koji se nude po 0,40 KM tanki, pa do 0,70 KM deblji. Domaća jaja se cijene od 0,20 do 0,30 KM komad zavisno od veličine, perad je od 8 KM mlade koke, pa do 25 KM pijetlovi. Na četiri štanda nudio se i sir čija cijena kretala od 5 KM mladi pa do 20 livanjski ovčji u kolutovima. O raznovrsnosti ponude govori i podatak da je bilo i loja čija je cijena 5 KM, kukuruznog i ražovog brašna po 1,5 KM itd.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

 

{gallery}2020/200313pijaca{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!