Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na Veletržnici u Tasovčićima najviše se traži mladi i crveni luk, krastavci i jagode

Na Veletržnici u Tasovčićima najviše se traži mladi i crveni luk, krastavci i jagode

by | 19. travnja 2024. 12:29 | Aktualno, Vijesti

Na čapljinskoj Veletržnici postalo je uobičajeno kazati da je prilično dobra ponuda povrća i voća, no potražnja je slaba. Najlošije ide kupus i zelena salata koje ima u izobilju, a razlog tome je čišćenje starih nasada, odnosno priprema zemlje za nove nasade povrća. Najveća potražnja je, naravno, za novom robom koja je pristigla tijekom travnja, odnosno za jagodama, krastavcima, mladim lukom i crvenim lukom.

U usporedbi s proteklim tjednom jeftiniji je kupus – stari košta od 0,70 do 1 KM, a mladi od 0,80 do 1,20 KM. Zelena salata cijeni se od 0,50 do 1 KM kristalka, te od 1,20 do 1,50 KM putarica. Krastavci, ovisno o vrsti koštaju od 2 pa do 2,60 KM, a kornišoni do 3 KM. Blitva košta od 1 do 1,50 KM, a raštika od 2 do 3,50 KM kilogram.

Nešto skuplja je domaća mrkva koja košta oko 1,40 KM, dok dalmatinska dostiže cijenu od oko 3 KM po kilogramu. Veća je i cijena cikle koja ima raspon od 1 do 1,40 KM, dok se tikvice prodaju po cijeni od 2,50 do 2,80 KM. Peršin i celer koštaju od 5 do 7 KM. Ima i kuka koje se prodaju od 2 do 2,50 KM vezica.

Treba istaknuti da je stigao mladi krumpir koji košta od 2 do 2,50 KM, dok je stari zadržao cijenu od 1 do 1,50 KM. Novost je i domaći crveni luk koji košta od 2 do 2,50 KM. Cijena kelja i karfiola je od 1,50 do 2 KM, a brokule od 3 do 3,50 KM. Špinat se cijeni od 1,50 KM vanjski do 2,50 KM plastenički. Prasa – 2 KM dalmatinska, do 3 KM studenačka. Batat se prodaje po cijeni od 3 do 3,50 KM. Tikava skoro da i nema trenutno, a cijena im se kreće od 0,70 KM stambolke, pa do 1,50 KM butternut.

Kad je u pitanju voće, domaćeg nema mnogo vrsta, ali zato je sve veća ponuda jagoda koje koštaju od 3 do 4,50 KM. Ima još nešto malo neretvanskih naranči u ponudi koje koštaju oko 2 KM. Orah u ljusci košta 5 do 6 KM, a bademi 6 do 7 KM.

Sve navedene cijene su naveliko.

Ispred Veletržnice, kao i inače, bogata je ponuda robe koja se prodaje na malo, a najveća gužva bila je kod štandova s ribom i sirom. U ponudi su i presadnice povrća, te cvijeće, začinsko bilje, domaća jaja i kokoši nesilice, te pjevci, slama, gnojivo, drva, alati i dr.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...