Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na Veliki petak rasprodani riba i jaja

Na Veliki petak rasprodani riba i jaja

by | 30. ožujka 2018. 17:24 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima najbolje su se prodavali proizvodi koji su po tradiciji vezuju za blagdan Uskrsa, jaja i riba. Vlasnici mini farmi koka nesilica jaja su prodavali po 27 feniga komad, odnosno 8 maraka tabla od 30 komada, dok su domaća jaja bila po komadu, dva tri feniga skuplja. Uglavnom, jaja su se dobro prodala, kao i riba, koja se nudila na standardnih sedam štandova. Riječna riba babuške i keljavci mogla se nabaviti već po tri marke, somići i smrznuta srdela bili su po 6 maraka za kilogram, pastrva iz uzgoja devet, a šaran 11 maraka za kilogram. Fileti su bili 14 maraka, a jegulja 40 maraka za kilogram. Na primjedbu da se riba dobro rasprodala, komentar jednog od prodavača bio je – kad će nego danas.

   Ponuda presadnica povrća ispred veletržnice, sve je bolja, a cijene na prošlogodišnjoj razini, pa se tako presadnice zelene salate, blitve i peršina cijene 10 feniga komad, raštika i blitva su po 20 feniga, a kupusi 25 feniga. Presadnice rajčica nude se po cijeni od 30 feniga domaće, a 50 feniga hibridna sjemena. Krastavci i tikvice su 40 do 50 feniga, a presadnice jagoda pola marke komad. Proizvođači presadnica nadaju se lijepom vremenu kada bi trebala živnuti i tražnja.

   Mliječni proizvodi nudili su se na četiri štanda, cijene su bile uobičajene, mladi sir cijenio se 4 do 6 maraka, kravlji je bio 8 do 10, miješani ovčji/kravlji 10 do 12, a suhi ovčji bio je 14 do 15 maraka iz Podveležja, dok se po 18 maraka cijenio kupreški i sir s Morina. Maslo se prodavalo po cijeni 12 do 14 maraka, dok je kajmak s Morina, bio 16 maraka kilogram.

   U ponudi ispred Veletržnice na Veliki petak, bila je i razna druga roba, od sijena, drva, stajskog gnojiva, ljekovitih trava, poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša, te razne druge robe. Unutar Veletržnice ponuda domaće robe znatno skromnija. Od voća mogu se naći još samo suhe smokve koje se cijene 6 do 10 maraka, zatim povremeno jezgra oraha čija cijena varira između 15 i 20 maraka za kilogram. Uglavnom, uvozne jabuke cijene se od 1 do 2 marke za kilogram.

   Povrće, ovoga puta pojeftinjenja nije bilo, a poskupilo je nekoliko artikala. Povrtlarima iz čapljinskog kraja, najvažnije je poskupljenje zelene salate čija je nova cijena 1,2 do 1,9 maraka za kilogram, dok se cijena blitve od pregleda cijena koncem prošlog tjedna, udvostručila bila je 1 do 1,3 marke, špinat je od 1,3 s otvorenog pa do 1,7 maraka plastenički. Skuplji je i domaći crveni luk, 1,1 do 1,5 marku, bijeli luk 5 do 7 maraka, te cikla oko marku kilogram. Ostalo povrće zadržalo je cijene, skoro isključivo njemački krumpiri su 60 do 70 feniga, manje količine domaćih ispred veletržnice, su 90 feniga. Kupus je 40 do 50 feniga, kelj 50 do 70, a mrkva 90 feniga do marku. Raštika je i dalje od 2,5 do 3 marke, kupus pupčar 1 do 1,4 i sve ga je manje pa se može očekivati rast cijene kao i brokula koje se nude za oko 2,5 marke, kada se pojave na veletržnici. Karfiol je 1,6 do 1,7 maraka, prasa 90 feniga do 2 marke, mladi luk – pera 1,7 do 2,5 marke, dok su peršin i celer od 3 do 4 marke za kilogram. U boksovima se može naći grah u zrnu po cijenama, marku kineski, 1,9 maraka američki, 2,4 do 3,8 maraka kanadski i argentinski, dok domaćeg nije bilo. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

Ističemo da se cijena kuka stabilizirala na 1 do 2 marke za vezicu, što znači da je kilogram od 4 do 8 maraka.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...