Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli jesenski rani krumpiri, jabuke nikad jeftinije

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli jesenski rani krumpiri, jabuke nikad jeftinije

by | 16. studenoga 2018. 17:58 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima koncem ovoga tjedna nekoliko zanimljivosti. Prije svega to se odnosni na mlade krumpire koji se nude po cijeni od 1,4 KM. Od stalnih prodavača na čijim štandovima se nalaze, doznali smo da to nisu slučajno nikli, nego u kolovozu u plastenike sađeni krumpiri?! S obzirom da proizvođače nismo zatekli, može se zaključiti kako su se u premišljanjima – što saditi kao drugu kulturu, u plastenike, odlučili na presedan, krumpire usred ljeta. Za Hercegovinu neuobičajeno, ali kao kuriozitet vrijedno spomena. Druga značajka suprotna od navedene, vremenske su prilike, jaka bura koja je zapuhala u petak iza deset sati, označila je konac nikad dužeg miholjskog ljeta. Treća značajka su rekordno niske cijene jabuka koje su od samo 0,5 KM pa do 1 KM. To su u studenom u ovom desetljeću, sigurno najniže cijene kraljice voća.

   Što se cijena tiče u odnosu na prošli tjedan od povrtlarskih kultura skuplji su kupus čija je nova cijena 0,4 do 0,6 KM, kupus za zimnicu ispred veletržnice i dalje 0,6 KM glavica, a 0,8 KM rezani, uz uslugu soljenja. Nešto skuplji 1 do 1,2 KM je i karfiol, a skuplji su još krastavci 1,3 do 1,5 KM, tikvice 1 do 1,5 KM, te mahune 2 do 3 KM za kilogram. Evidentirali smo tri manja pojeftinjenja, blitve čija je nova cijena 0,6 do 1 KM, špinata koji je sada od 1 do 1,3 KM, te paprika roga koje su od 1 do 2,2 KM.

   Cijene ostalog povrća na prošlotjednoj su razini, pa se tako krumpiri i dalje drže na 0,5 do 0,7 KM, planinski ispred veletržnice bili su također, 0,7 KM. Nisku cijenu 0,7 do 1 KM i dalje ima zelena salata, rajčice su od 1 do 1,4 KM, a bez obzira na razdoblje godine ima ih izvrsne kvalitete, baš kao i paprika koje su od 1 do 1,2 KM. Kelj se već duže od dva mjeseca drži na 0,8 do 1 KM, prasa 1,8 do 2 KM, mrkva 1 do 1,2 KM, cikla 0,8 do 1 KM. Stabilne su i cijene peršina i celera 3 do 4 KM za kilogram zelene mase, bijeli luk je od 3 KM refuza pa do 6 KM vijenci. Ponuda bijelog luka je odlična, a cijena stabilna. Kupus pupčar – prokulice i dalje su 2 do 2,2 KM, dok se cijena brokula kreće oko 2,5 KM. Visoku i stabilnu cijenu ima i crveni luk koji se nudi za 1 do 1,5 KM.

   Ponuda krušaka koje stižu iz Bosne, okolice Gračanice i Gradačca, obilna, a cijene se od 1 do 2,2 KM, kvaliteta zaista izvrsna. Uz kruške skuplji su i divlji šipci čija je cijena od 0,9 do 1,2 KM. Ima još i domaćih sladuna koji su 1,5 KM za kilogram. Visoka i postojana je cijena kestena 2,5 do 4 KM, kao i suhih smokava koje su od 3 do 6 KM. Orasi u ljusci su 5 KM. Kivi i dunje su jeftiniji, kivi je bio 0,5 pa do 1 KM, a dunje koje nikako da vrate sjaj iz vremena otvaranja veletržnice, od 1 do 1,3. Kako raste ponuda agruma iz Neretve, padaju im cijene jeftiniji su redom klementine 1,2 do 1,6 KM, naranče 1,4 do 1,6 KM, kao i limun 2,3 do 2,8 KM. Mandarine su zadržala prošlotjednu cijenu 0,5 do 0,8 KM za kilogram.

   Ponuda drva najbogatija ove sezone, a cijene uobičajene prostorni metar oblice je 80 do 85 KM, dok su cijepana 90 do 95 KM. Ponuda ribe standardna, od 3 KM riječna ribe – babuške i peškelji, pa do 40 KM za kilogram, jegulja. Cijene mliječnih proizvoda također, bez promjene od 4 KM mladi sir, pa do 18 suhi ovčji s Morina i livanjski u kolutovima itd. U cjelini ponuda raznih roba ispred veletržnice raznovrsna i obilna.

D. Musa

{gallery}2018/181116_kumpiri{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...